Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lazar Sm15 Czy Można Dać Pellet 8Mm

Norberto77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam piec Lazar SmartFire 15 - wg. producenta pellet tylko 6mm. W piątek dostarczono mi pellet 8mm. Jest to moja wina, bo zapomniałem dodać, że chcę 6mm (dopiero przed chwilą się zorientowalem z tym błędem). Paletę już i tak rozplanowałem w schowku, więc nici z oddaniem. Czy ktoś użytkował ten piec i dodał do niego pellet 8mm?. Czy można ewentulanie pomieszać z 6mm i tak sypać, aby nie tracić 1 tony :). Nadmieniam, że nie mam nikogo blisko, kto posiada piec na pellet. Pozdrawiam.

Opublikowano

Lepiej nie mieszać . Niech kolega wypali stary pellet wsypie ten 8 mm i się okaże. Myślę że nie będzie problemu.

Opublikowano

Ostatnio tyle rzeczy miałem na głowie, że zapomniałem powiedzieć dostawcy że ma dostarczyć 6mm. Chwilowo mam caly zasobnik pełny - to za 4 dni będę mógł sprawdzić. Może jeszcze ktoś się znajdzie, co wrzucił do tego pieca 8mm

Opublikowano

Paliłem trochę w swoim Focusie peletem 8 mm. Bez problemów. Musisz tylko zmniejszyć podawanie, bo więcej wagowo sypie.

Opublikowano

Po prostu musi go przeważyć i wklepać wydajność podajnika i powinno być OK.

Opublikowano

Paliłem trochę w swoim Focusie peletem 8 mm. Bez problemów. Musisz tylko zmniejszyć podawanie, bo więcej wagowo sypie.

Dziś zapytałem serwisanta, to stwierdził, że może przypadkiem zablokować się śluza wrzucająca pellet do palnika. o podawaniu większej dawki też mówił, ale doradził, aby kupić 6mm i mieszać to wtedy da dawka jak i objętość się "rozrzedzi". No i wtedy ta większa ilość nie wpłynie na pracę pieca - więc tak zrobię - ale dla pewności dam 2 worki 6mm na 1 worek 8mm. No i jakoś przepalę to. Jeszcze znajomy, który ma z podajnikiem na ekogroszek i może w nim dać paliwo zastępcze pellet - powiedział, że weźmie ode mnie 10 worków na próbę i zobaczy jak się u niego będzie to palić. Więc jakoś "opękam" tę pomyłkę :)

Przy okazji możesz podać ile ci spala piec i czy go wyłączasz, czy grzejesz nim 24h i jakie uzyskujesz temperatury w domu? Ewentualnie jakbyś podał jakie nastawy masz w piec., możesz podać na prv.  Dziękuję

Pozdrawiam Norbert

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.