navo Opublikowano 7 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Witam wszystkich użytkowników. Mam kociołek atmos dc 25, który pracował 17 lat bez bufora na zaworze 4-dożnym. Załączę schemat mojego połączenia poniżej. Teraz mam nowy kociołek atmosa i chciałbym zmodernizować instalację i dołożyć bufor na razie jeden 1000 l , laddomat.. Moje pytanie czy mogę wykorzystać instalację istniejącą z zaworem 4-drożnym czy założyć zawór 3-drożny? Czy to co narysowałem jest poprawne. Mam otwarty system i nie wiem czy go zamykać, naczynie wyrównawcze może mi się nie zmieścić w najwyższym punkcie ze względu na rozmiar po dołożeniu bufora. Czy w układzie zamkniętym będzie działać grawitacyjnie kocioł-bufor. Czy kocioł po wygaśnięciu nie wychładza bufora? Jakie jest lepsze podłączenie bufora czy atmosowskie czy przez bufor? Z góry dziękuję za pomoc .Pozdrawiam
sambor Opublikowano 7 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ten sam problem podawałeś tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25520-atmos-dc-25-s-instalacja/ Ilość tematów o tym samym nic ci nie zmieni Te wszystkie 3 schematy są do kitu. PS Atmos ma w swoich dokumentacjach też połączenie instalacji przez bufor
navo Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Wiem, że podawałem wcześnie .Ale nikt nie odpisywał. Dlatego założyłem nowy kolejny temat.Co takiego w tych instalacjach jest złe. Pierwsza instalacja działała przez naście lat ,tak więc nie była chyba taką złą. A trzecia to jest typowa polecana przez atmos zaworem trzydrogowy.A ja tylko się, zapytałem czy nie mogę wykorzystać zaworu czteregowego zamiast trzydrogowego.Pozdrawiam
sambor Opublikowano 7 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Oczywiście, że możesz skorzystać z 3-D zamiast 4-D, ale w odpowiednim układzie połączeń.. A nadal twierdzę, że te 3 schematy są źle narysowane, może w rzeczywistości jest inaczej ale na tych rysunkach jest źle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.