sklark Opublikowano 5 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Witam Mam taką małą zagwózdkę, Zrobiłem rozdzielacz i zamontoałem odpowietrznik automatyczny bliżej wejścia. Patrząc na gotowe rozdzielacze w większości odpowietrzniki zamontowane są na końcu belki, ale np firma Afriso montuje je na początku. Czy to ma faktycznie jakieś znaczenie?
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2018 To ma znaczenie, gdyż belkę powinno się montować tak aby strona z odpowietrznikiem była wyżej, wtedy tam się zbiera powietrze, jednocześnie powietrze łatwiej się wytrąca jak masz wolniejszy przepływ, czyli na końcu belki przeciwnym do zasilania. Z resztą powinien być 1 odpowietrznik automatyczny - na stronie tłocznej pompy - czyli na zasilaniu, na powrocie powinien być odpowietrznik ręczny, lub zakręcony automatyczny. Inaczej pompa będzie zaciągać powietrze przez automat zamontowany na powrocie.
sklark Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Czyli ten rozdzielacz ze zdjęcia powyżej jest źle wykonany?
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Wejście i wyjście można przekręcić na drugą stronę i będzie OK.
sklark Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Czyli teraz nie jest OK zatem ŹLE. Ciekawi mnie dlaczego firmowy rozdzielacz jest źle zaprojektowany. Z tego co napisałeś należałoby odpowietrznik zamontować na końcu belki zasilającej i na początku powrotnej, tylko że tak to już w ogóle nikt nie robi...
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Odpowietrznik powinny być na końcu rozdzielacza i to na obu belkach i te końce powinny być lekko podniesione do góry aby tam się powietrze zbierało - to chyba jasne i oczywiste. Praktycznie każdy rozdzielacz może być przekonfigurowany wg potrzeb, gdyż z jednej strony ma korek a z drugiej na takim samym gwincie przyłącze i wg potrzeb się to przestawia. To, że jest tak sprzedawany to nie znaczy, że jest to błąd - to po prostu postać tzw handlowa, którą się przestawia wg potrzeb. Z resztą takie pytanie czy jest to źle zaprojektowane powinieneś dać do producenta a nie do mnie. Jakbyś kupił takie rozdzielacze to ja jako montujący bym przy montażu to przestawił i po krzyku. Gdzie widzisz problem?
sklark Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Tutaj też taki rozdzielacz: http://www.fachowyinstalator.pl/rozdzielacze-ogrzewania-podlogowego/
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Tam są wszystkie możliwości , a na fot.5 jest prawidłowo, tak jak pisałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.