brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Witam bardzo serdecznie w nowym roku i chciałbym zapytać i prosić o poradę odnośnie solarów . Posiadam zestaw j/w czy mógłby mi ktoś zaproponować zestaw dwóch paneli wraz z automatyką który mogę użyć w swoim zestawie. Czy będę potrzebował do tego rozbudowę o sterownik vr70 czy tez wystrczy jak solary podepnę do drugiej wężownicy z całym zestawem i będzie działać
brovar Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #2 Opublikowano 29 Stycznia 2019 witam minąłrok czy jest ktośw stanie mi doradzić???? Cytat
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Tak naprawdę to ciebie interesuje tylko czy jest nagrzana CW i o tym będzie inf czujnik temp CW z kotła. Jak temp CW będzie odpowiednia to kocioł się nie włączy aby grzać CW. Automatyka dodatkowa nie jest potrzebna za wyjątkiem aut obsługującej obieg solarny + obowiązkowo zaw 3-D mieszający w funkcji przeciw oparzeniowej
brovar Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #4 Opublikowano 2 Lutego 2019 czyli co nie ma co przepłacać za zestaw vaillanta i wystarczy kupić no immergaza z 30 rur póżniowych. Czy masz może doświadczenie jak ten zestaw vaillanta wygląda bo schematy bardzo obkrojone nie pokazują tej całej armatury i sterownika
sambor Opublikowano 2 Lutego 2019 #5 Opublikowano 2 Lutego 2019 Ja jak stawiałem solary to głownie hewalexa z ich oddzielną automatyką, a kocioł gazowy i tak po wskazaniu swojego czujnika grzania CW widział czy ma grzać czy nie. Schematy powinny być na stronie producenta kotła i w instrukcji sterownika VR70. Taka współpraca automatyki kotła i solarów jest istotna gdy solary grzeją bufor - wtedy kocioł musi widzieć czy ma grzać czy czy nie grzać, gdyż CO grzeją solary. Wtedy często jest stosowany zaw 4-D przełączający grzanie CO albo z kotła/ albo z bufora, jak z bufora to kocioł nie startuje. I w tym przypadku automatyka steruje zaw 4-D i załączaniem kotła.
brovar Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2019 a co mi polecisz z hewalexa to są całe kpl z układem pompowym i sterownikiem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.