Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Sterownika Do Kotła Retortowego 15Kw

wrozanski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracając na chwilę do tematu, bo póki nie kupuję to się nakręciłem i przeglądam różne instrukcje sterwników. Czy ktoś coś słyszał o sterowniku DT-01p firmy dikotech? Pytałem już wcześniej o ten sterownik, ale nie było odpowiedzi, może ktoś z Was coś wie. Ogólnie wydaje się być dwustanem, ale ma dodatkową funkcję związaną z temperaturą spalin.

Z ich instrukcji: 

ZASADA DZIAŁANIA Z CZUJNIKIEM SPALIN Po podłączeniu czujnika spalin sterownik automatycznie rozpozna i zacznie pracę wg nastawy. Zakres pracy dmuchawy oraz podajnika zależne jest od nastawy mocy minimalnej dmuchawy oraz mocy w nastawie dogrzewanie, w ustawieniach dmuchawy. Przy dużej różnicy np. moc minimalna 10% a dogrzewanie 100% daje szeroki zakres zmiany mocy dmuchawy oraz czasu przerwy podajnika pomiędzy podaniami. Czas przerwy pomiędzy podaniami nie będzie krótszy niż nastawa, jest tylko wydłużany zależnie od nastawy dla dmuchawy oraz temperatury kotła. Nastawa dla dmuchawy PID spowoduje wyliczanie mocy na podstawie różnic temperatur bez czujnika spalin pomimo wskazania temperatury.

ROZPALANIE KOTŁA Podczas rozpalania kotła dmuchawa i podajnik pracują wg nastaw bez znaczenia od temperatury spalin.

DOGRZEWANIE KOTŁA Przy podłączonym czujniku spalin sterownik automatycznie dopasuje moc dmuchawy oraz czas pomiędzy kolejnymi podaniami opału do zmian temperatury spalin. Jeśli temperatura spalin zostanie przekroczona zostanie uruchomiony tryb stałego proporcjonalnego zwalniania dmuchawy aż do osiągnięcia mocy minimalnej.

PODTRZYMANIE Praca zależna jest od stopnia przekroczenia temperatury zadanej kotła. Wzrost temperatury powyżej zadanej kotła powoduje zwiększanie przerwy pomiędzy podaniami oraz wydłuża czas do przedmuchu proporcjonalnie do temperatury.

Czy takie coś brzmi sensownie? Lepiej, żeby sterownik próbował sterować po temperaturze wody czy spalin?

Opublikowano

Zgodnie z przepisami mówimy o regulatorze temperatury wody, który potocznie jest zwany sterownikiem

Krótko mówiąc niezależnie od beblania marketingowego tego czy innego twórcy podstawową funkcją każdego sterownika jest regulacja temperatury wody.

Czujnik spalin w każdym przypadku ma charakter dodatkowy i jego funkcjonalność jest bardziej lub mniej rozwinięta, ale dopisana do podstawowej funkcji regulacji temp. wody.

Podstawowe zmiany opierają sie o zmiany trendów temp. wody w jednostce czasu, dodatkowe korekcje, wyliczenia itd pochodzą z dodatkowych odczytów temp. spalin i zmiany trendów spalin albo czujnika żaru albo jeszcze czegoś innego. Jak wyjmiesz czujnik temp. wody - wszystko się rozłoży, możesz zagotowac kocioł, jak wyjmiesz czujnik spalin najczęściej wszystko będzie chodzić i możesz nawet nie zauważyć róznicy

Opublikowano

...

Czy takie coś brzmi sensownie? Lepiej, żeby sterownik próbował sterować po temperaturze wody czy spalin?

Jeżeli algorytm tego sterownika dedykowany jest pod ten konkretny palnik w połączeniu z tym konkretnym wymiennikiem oraz palimy tym konkretnym opałem co ustawiany był algorytm - to powiedzmy, że jestem w stanie wyobrazić sobie poprawność działania przez.... krótki okres czasu.

Co w przypadku gdy:

Zabrudzi się wymiennik?

Zabrudzi się czujnik?

Zmieni się granulacja/ kaloryczność opału?

Zmienia się ciąg kominowy (prędkość przepływu spalin)?

Inne...

Czy te i inne rzeczy uwzględnił programista sterownika?

Opublikowano

Rzuciłem okiem na ten DT-01

jakaś forma pid-a tam siedzi, pytanie jak działa.

Każdy sterownik jest napisany pod jakieś silniki dmuchawy, tu nie widzę do jakiej jest dedykowany

Sterownik aby był tańszy wrzucony został do taniej obudowy stosowanej najcześciej w kotłach zasypowych, przy podajniku podzespołów jest więcej a sam wyświetlacz też większy, to wszystko jakoś tam się grzeje. Pytanie rodzi się o usterkowość oraz awaryjność

Nie mniej wyświetlacz jest moim zdaniem czytelny, fajną sprawa jest wykres pracy C.O. z ostatnich 5godzin

W sklepie producenta widac cenę 360zł, przypuszczam, że bez czujnika spalin

Jest także panel dedykowany za 120zł o nazwie rc3, jakby na tym panelu też rysował sie wykres, to wówczas obsługa robi się wygodna bez chodzenia do kotłowni. Nie jest to internet, ale jak nie pracujesz na wyjazdach, to wystarczy

Komplet wychodzi wówczas 480zł, nie wiem ile sobie policzy producent za czujnik spalin PT-1000

Dziękuję za kolejną odpowiedź, w takim razie dalej się waham pomiędzy Argos pid i sppv2l, jeśli będę miał jakieś pytania to zadam.

Opublikowano

A miał ktoś styczność ze sterownikami inter electronics?

http://iesterowniki.eu/

Dostałem taką ofertę:

Nie wiem czy ceny netto czy brutto - ale fajne możliwości rozbudowy.

Sterownik do kotła z podajnikiem ślimakowym z modulacją mocy palnika PID to IE42, poniżej informacje i oferta

Sterowniki ie42 są dostępne, poniżej ceny i konfiguracja, zamówienia można składać na mail lub telefonicznie

IE42v1 – 350pln (podajnik dmuchawa pompa CO i CWU)

IE42v2 – 420pln (podajnik dmuchawa pompa CO i CWU, sterowanie siłownikiem zaworu)

IE42v3 – 430pln (podajnik dmuchawa pompa CO, CWU, podłogi i cyrkulacji)

IE42v4 – 500pln (podajnik dmuchawa pompa CO, CWU, podłogi i cyrkulacji, sterowanie siłownikiem zaworu)

MODUŁ INTERNETOWY IG2,0Wi-Fi – 350/szt

Panel pokojowy IE52 – 150netto/szt

Sterownik demonstracyjny

www.ie.net.pl

login: demo

hasło: demo123

do sterownika można podłączyć dodatkowe czujniki, które nie występują w zestawie

Czujnik zewnętrzny pogodowy 40 pln

Czujnik zewnętrzny pogodowy z przewodem 10m 60 pln

Czujnik Klapy zasobnika 50 pln /szt

Czujnik spalin 50 pln /szt

Czujnik zerwania zawleczki 50 pln /szt

Czujnik powrotu 30pln /szt

Opublikowano

Rzuciłem okiem na ten DT-01

Napisałem zapytanie do producenta, m.in. o dmuchawę i pid, jak dostanę jakąś konkretną odpowiedź to przekażę na forum. Jednak nie przekonuje mnie aż tak ten dt-01 na ten moment, głównie ze względu na niepewność działania i wynikającą z instrukcji dużą ilość parametrów do ustawiania. Kusił mnie jedynie ten rozbudowany ekranik. Dodatkowo na internecie znalazłem jeden jedyny opis użytkownika dt-01 ale dla kotła bez podajnika, gdzie ten użytkownik wspomina o problemach przy naciskaniu guzików i kilku innych sprawach. Może się to już poprawiło, ale ogólnie nie da się znaleźć dodatkowych informacji, czekam co odpisze producent.

A miał ktoś styczność ze sterownikami inter electronics?

Nie byłem zainteresowany ich produktami, ale przy okazji wysłałem im prośbę o instrukcję, jakby ktoś chciał to mogę podrzucić pdf.

I wracając do mojego tematu:

Czy do sterownika, mam na myśli argosa, można podłączyć jakiś zewnętrzny panel, który informowałby alarmem o tym, że spadła temperatura kotła? Istnieje coś takiego? Już tłumaczę co dokładnie miałoby to na celu: podajnik zostaje zablokowany, paliwa nie podaje, i zaczyna spadać temperatura, aż wygasa, gdyby coś w domu dźwiękowo mogło mnie o tym poinformować lub mogłoby mnie obudzić w nocy to mógłbym zejść do kotłowni i uratować sytuację bez ponownego rozpalania i całkowitego wychłodzenia wody w instalacji. <--- to jest mój największy problem z kotłem zazwyczaj :)

Opublikowano

Zmontuj sobie syrene pożarniczą - kabel na termiku KSD9700 - temp spada, obwód się zamyka, syrena się włącza - Ty i cała wieś nie śpicie :D

A tak na poważnie - zamiast syreny jakiś buzer i przy spadającej temp coś tam zabrzmi.

Opublikowano

KSD9700 - włącza obwód powyżej czy poniżej określonej temperatury? 

Dzięki za dobrą, prostą wskazówkę :) muszę się tylko zastanowić w stronę którego sąsiada skierować syrenę. 

Opublikowano

shogunzlasa, teraz już wszystko jest dla mnie jasne, dzięki za wskazówkę, bardzo prawdopodobne, że skorzystam z tego w przyszłości.

Co myślicie na temat algorytmu w sterownikach. Przy stałej retorcie i ekogroszku lepsze jest płynne sterowanie dmuchawą czy takie jak w sppv2? Czy ma to jakieś znaczenie w stosunku do palnika i stosowanego opału?  (średnica talerza mojego palnika to 21cm; palę suchym ekogroszkiem, ale o słabszych parametrach, na opakowaniach zazwyczaj 22-26Mj)

Opublikowano

Jak masz prosta fajkę, paliwo w granicach 23-26MJ, to sposób sterowania grupowego dmuchawa jak w sterach ognik pid, argos pid, mini-ster pid, termo-tech pid, skorpion pid, talos, cobra, cobra2, puma będzie sie sprawdzał

panel i alarmy

Projektant tak wymyślił T1000, aby użytkownik nie musiał tam wiele ustawiać, stwierdził,że zegar oraz data mają się kopiować ze sterownika (to było przed powstaniem argosa pid i reszty). To się zatem sprawdza od skorpiona po pumę, bo te sterowniki są nieco droższe i na płycie mają baterię, zatem przy zaniku napięcia czy tez skokach napięcia w większych miastach zegar nie siądzie. Te stery mają też gniazdo usb do aktualizacji softu.

Argos PID, Mini-ster pid oraz termo-tech pid są tańsze i tu chyba projektant sprawy nie przemyślał, bo baterii brak, więc przy zaniku napięcia czy skoku który chwilowo zresetuje ster szlag trafia datę i godzinę.... Zatem jak chcesz, aby T1000 podawał Ci alarmy i jak ma pracowac tylko w trybie zmiany nastawy temp. wody na kotle oraz wody w bojlerze, to wówczas jego zakup i podłączenie ma sens. Jak jednak chcesz pracować w trybie termostatu pokojowego, to moim zdaniem lepiej zwykły termostat z własną pamięcią daty i godziny, ale tu znowu bez alarmów

Opublikowano

Ok, dzięki za kolejną rzetelną odpowiedź. W opisie t1000 jest wzmianka o alarmie 'brak opału', w sterowniku argos pid, nie ma takiego alarmu, domyślam się, że wtedy nie będzie on dostępny w panelu?

Opublikowano

Jak dokładnie zachowuje się dmuchawa przy sterowaniu grupowym? Zmniejszają/zwiększają się obroty czy inaczej? Może to banalne pytanie, ale szukam po forum i nie mogę tego zrozumieć.

Opublikowano

Znalazłem na forum muratora temat z wideo, gdzie dmuchawa mocno stuka i jest wzmianka, że takie działanie jest przy grupowym. Czy to normalnie zawsze tak jest, że przy grupowym sterowaniu dmuchawa stuka? Pytam, bo mam kotłownie za ścianą salonu i zastanawiam się czy będzie to słychać głośniej niż np podawanie węgla?

https://www.youtube.com/watch?v=HhqgYSd-GKI&feature=share

Opublikowano

Tak, dla sterowania grupowego dmuchawa mówiąc potocznie "puka" ogólnie chodzi o to,że na silnik podawane jest pełne napięcie, tyle,że w sposób przerywany i na daną długość czasu

to mniej męczy kondensator jak sterowanie fazowe, ale np. bardziej obciąża łożyska dmuchawy (coś za coś)

Nagrywanie dźwięku telefonem jest mylące, ale generalnie jest taki efekt dźwiękowy

Ten sposób nadmuchu pozwala schodzić bardzo nisko z obrotami, przy sterowaniu fazowym dmuchawa już by stała na zwarciu i buczała a na grupowym minimalnie się obraca utrzymując malutką świeczuszkę i nie kopcąc w podtrzymaniu

Opublikowano

Czyli już rozumiem jak działa sterowanie grupowe. Jak teraz do tego odnieść sterowanie dmuchawą w sppv2? Da się to jakoś prostymi słowami wytłumaczyć? 

Wcześniej myślałem, że sterowniki z pid zwalniają tylko obroty przed temperaturą zadaną, ale teraz widzę, że to trochę inaczej działa.

Opublikowano

Ogólnie na tym to polega, tj mniej powietrza i mniej paliwa- zwalnianie przed zadaną

Tyle,że dmuchawa sterowac można fazowo lub grupowo

są jeszcze różne podejścia, można żądac osiągania zadanej, ale zamiast zmiany pauzy zmniejszac dawkę paliwa przed zadaną- tak robi parę sterów na rynku

można rozciągac dawkę jak robi większośc

w nastawach może byc podawane czas ruchu podajnika i czas pauzy, albo wybór gotowego programu np. 10kW, 14kW, albo podaje sie kaloryczność paliwa i przesyp paliwa, koniec końców sprowadza się to i tak do pracy podajnika x-sekund i pauzy pracy y-sekund

W spp akurat jeszcze inaczej to wygląda, na sofcie oficjalnym:

czas pracy podajnika odejmujesz od pauzy, dla przykładu 10sek podawanie i nastawa 40sekund pauza, to w rzeczywistości 10/30 (40-10=30sekund)

dla tego dajesz na dany wentyl np. 45bieg, rozruch 2, reszta nieaktywna

Dla stera 100%mocy = 10sek praca podajnika, 30sekund pauza podajnika, nadmuch ciągły z siła 45

Dla stera 50%mocy - rozciągnie dawkę a stały czas nadmuchu poszatkuje na 2cykle załączenia z mocą 45   (wprowadza pauze nadmuchu, zatem dmucha mocno, ale krócej, aby na wszystkie dysze doszło ciśnienie...) - skuteczne, także dla dziwnych palników, większych żeliwnych, kwadraciaków....

...

itd. itp.

Opublikowano

Fajnie jak użytkownik faktycznie może coś grzebnąć. TALOS ma system ADC, ale bliźniaczy SKORPION ma PIDa, można to podmienić - już jest jakaś możliwość zabawy, ale poza tymi 2ma to nie wiem czy tam się ktoś bawi w jakieś dodatkowe zmiany. W SPP też jest możliwość zmiany softu, forum, wsparcie, ludzie się z tym bawią co jest fajne. Przy części sterowników tej możliwości niestety nie ma - jak kosztuje dużo mniej to jeszcze spoko, ale jak się płaci parę ładnych stów to fajnie jest mieć dostęp do zmian...

Opublikowano

Im więcej wiem tym trudniejszy wybór. Mam kotłownie za ścianą salonu, a dodatkowo komin wchodzi w ścianę salonu. Już teraz słychać wszystkie dźwięki z kotła, szum dmuchawy i chrupanie groszku, ogólnie jesteśmy przyzwyczajeni (i jak jest cicho to zawsze wiadomo czy kocioł chodzi prawidłowo :) ), ale taki regularny dźwięk pukania w silniczku dmuchawy może być upierdliwy, trudno sobie wyobrazić na ile może się to nieść po konstrukcji domu, albo po przestrzeni komina w ścianie.

Zapomniałem dodać, że jakby dźwięki w salonie nie wystarczały, to sypialnie mamy nad kotłownią. :) Więc jak miałbym czuły sen, to może obeszłoby się bez tej syreny, o której wcześniej była mowa.

Shogunzlasa wspominałeś, że masz talosa, jak to oceniasz u siebie z tą dmuchawą?

Opublikowano

Talos ze swoim softem podaje porcje dawek i dalej następuje proces dopalania, to sprawdza się na dziwnych palnikach i nieco gorszych paliwach (ale wówczas popiołu drobnego nie ma).

Wersja softu od skorpiona to praca płynna, z płynną regulacja mocy i podawania, ten typ softu jest także w Argosie PID. To na klasyczna fajeczkę i dobry groszek bdb się sprawdza,

nie mniej sposób pracy dmuchawy jest dla każdego z tych rozwiązań taki sam.

Reszte dopisze już szogun

Opublikowano

Talosa wziąłem bo wypadał korzystnie cenowo w zestawie z dmuchawką i podajnikiem tego samego producenta. Co do automatycznego spalania - ADC u mnie się nie sprawdzał, ale to było w czasach gdy nie miałem stałego odbioru, teraz mam CWU na stałe, dom wygrzany itd więc pewnie inaczej by pracował. Mam teraz wersję z PID dzięki uprzejmości kolegi powyżej - praca stałą jest fajna, pomaga utrzymać żar na palniku, pali się równo i nie trzeba grzebać tak z podtrzymaniem. Na plusowych temp. pale i tak w dwustanie żeby coś mocniej w komin dmuchnąć (nie mam wkładu) bo przy stałym odbiorze to praktycznie niewiele się tam dzieje.
Dosypuje też wapno do węgla - jakoś tak się przyzwyczaiłem i dużo łatwiej potem ustawić palnik. Automat jest fajny na wahania temp. bo ustawiasz zakres i kocioł pracuje i na -10 w nocy i na +10 w dzień jak się taki dzień trafi - dwustan wtedy może np przerzucać węgiel.

Co do dmuchawy - pierdzenie dmuchawki zawsze będzie występować z racji na sterowanie (obcinanie okresu). Pierwszy dzień głośno było, ale potem dmuchawa się rozkręciła i raczej przez ścianę tego nie słychać, bardziej dmuchawa z pracą na full i jej szumiem jest głośniejsza.

Co do Talosa - zepsuł się ostatnio (podajnik podawał non stop), po telefonie i 2 dniach miałem sztukę na podmianę u siebie - więc serwis Technixa działa, a to też ważne.
Co do wykresów - u mnie się tam niewiele zmienia - w miare proste kreski, jak czyszcze kocioł to spada - więc tego raczej nie używam. Licznik spalania jest za to w miarę fajny - widać czy więcej spala, czy mniej danego dnia - ale to już pewnie ma większość sterowników za tą cenę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję Wam za szczegółowe wyjaśnienia i porady. Wasze odpowiedzi pomogły mi w zrozumieniu kilku różnic związanych ze sterownikami i w dokonaniu wyboru. Ostatecznie wybór padł na Argosa pid, ze względu na prostotę obsługi i możliwość przełączania dwustan/pid. Więc sam temat sterownika jest już zamknięty. Pewnie jak w wolnym dniu rozkręcę dmuchawę to będę jeszcze musiał dopytać czy posiadany model nadaje się do argosa lub o ewentualny wybór nowej dmuchawy.

Jeszcze shogunzlasa wyjaśnij po co te wapno do węgla?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.