Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Mcr3 Plus 24T - Duże Zużycie Gazu

piotrekpilat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od pewnego czasu chodzi mi cały czas Kocioł MCR3 Plus 24T -  ustawiony na 12 stopni (dom w remoncie jak coś robie to grzeje drzewem ) 

Dom starego budownictwa, ściany grube cegła+pustak+ styropian 10cm (w tym roku ocieplony) w sumie około 50cm sciany. okna nowe plastikowe , drzwi wejściowe nowe drewniane ocieplane , 

W tym tygodniu docieplam strych wełna 15cm.  Instalacja w układzie zamkniętym na rurkach pcv zgrzewanych.  

Codzienne zużycie samego gazu to 6-7m3 bez ciepłej wody i kuchenki  , piec ustawiony na 45stopni , rurki ocieplone , 

Przy takiej temperaturze to raczej jest coś nie tak żeby szło tyle m3 bo mrozów prawie nie ma, 

W czym może być problem ?

Opublikowano

ustawione na 12, a termometr ile pokazuje?

Opublikowano

Ja mam na piecu ustawione 27 stopni a w domu jest 19stopni piec jest bez sterowników pokojowych srednio teraz spala 6m3 na dobe .bez cieplej wody i kuchenki 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odgrzeje troche kotleta- co dziś zaobserwowałem , Podniosłem temperaturę jakiś czas temu na 15 stopni i spalanie jest od 3 do 6m3 w zależności czy w nocy jest -1 czy -8

aleeee dzisiaj przestawiając termometr z parteru na piętru od razu temperatura skoczyła na 17,5s różnice czuć (dopiero dzisiaj to zaobserwowałem) jak to możliwe że aż taka jest różnica temperatur na piętrach.

czy może jak bym dołożył grzejnik na parterze i klatce schodowej dogrzał bym pomieszczenia i ciepło by tak nie uciekało z parteru?

Opublikowano

Ciepło zawsze idzie do góry, a na stopie masz tylko 15cm wełny - dołóż następne 15 to będzie cieplej i rachunki się zmniejszą.

Ponadto trochę ciepła zabiera wentylacja grawitacyjna - ją też trzeba poustawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.