Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Straty Na Pexie

Kotecek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, żeby nie było użyłem szukaczki ... Pytanie moje jest następujące. rura pex 32 mm odcinek  12 m od kotła to rozdzielacza , ma przebiegać przez nieogrzewany budynek. Jakie straty ciepła na takim odcinku czyli 12 mb czyli łącznie 24m tej rury licząc razem z powrotem. Planowane ocieplenie otuliną 20 mm , jakie straty przy takim rozwiązaniu? Temperatura wody 65 stopni. 

Opublikowano

Widziałeś kolego rury z MEC-u? a i tak śniegu na nich nigdy nie ma, izolacji jak najwięcej, możesz najlepiej w otulinę i w drugą większą albo "rusztowanie" w formie i piana PUR, albo kupić rury preizolowane

RedEd

Opublikowano

Widziałem rury jak topią zimę dlatego pytam . Z drugiej strony jak dać przez nieogrzewane to ogrzeją jeśli by wcale nie izolować , tylko pytanie ile tego ciepła oddadzą i czy coś do domu dojdzie 

Opublikowano

Aby wiedzieć czy taka rura dogrzeje pomieszczenie  potrzeba wielu danych takich jak:

temp w pomieszczeniu,

temp wody na zasilaniu, na początku pomieszczenia i na końcu też 

temp wody na powrocie jw

ilość przepływającej wody

powierzchnia wymiany ciepła ( rury)

zapotrzebowanie pomieszczenia na ciepło.

Czyli jest tego trochę.

Opublikowano

to inaczej powiem , oczywiście czysto teoretycznie. 

Dwie rury pex 32 przechodzą przez pomieszczenie w którym panuje zawsze (powiedzmy jest tam układ klimatyzacji ) - 5 stopni.

Rury mają długość 12 mb każda czyli łącznie 24 mb

Temperatura w rurze zasilającej 65 stopni 

Temperatura na rurze powrotnej 50 stopni 

Czy jest ktoś mi w stanie powiedzieć ile Wat oddadzą te rury do otoczenia ?

Opublikowano

Około 70-80W/m na rurze zasilającej i  ok 45 - 55W/m na rurze powrotnej dla temp w zimnym pomieszczeniu 5C - w sumie będzie to grzejnik rzędu 1500W.

Przy takiej mocy - 12-14kW,i temp zasi/ powrót 65/50C  przepływ będzie rzędu 800l/h a nie 2,3m#!

Opublikowano

ok , dzięki . Czyli dla temp -5 można przyjąć ok 2kW strat. Własnie nie wiedziałem jak wyliczyć dla tworzywa odprowadzenia ciepła , nie znalazłem informacji. Czyli jak rura byłaby stalowa to pewnie ok 3 kW można uznać że pójdzie w straty. Czyli mając moc strat powiedzmy to 2 kW , czy otulina 20 mm  może zredukować do 1kW strat? Bo tez nie wiem jak to policzyć. Rodzaj otuliny PP spieniony . 

Tak na marginesie , czy za duży przepływ to zło ? 

Opublikowano

Za duży przepływ lub za mały to rzecz względna - ważne aby się matematyka zgadzała a nie zgadzała się dla tych danych co podawałeś , więc zwróciłem na to uwagę.

Jako otulinę proponuję Tubolit 35/30 - otwór 35, grubość ścianki 3cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.