Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Nieocieplonego Domu

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety przed zimą z powodu opóźnień nie udało mi się zrobić ocieplenia budynku, a z racji prac wykończeniowych muszę już zacząć ogrzewać dom. Kiedyś słyszałem od kilku osób, że może to być niebezpieczne ponieważ gdy nie mamy styropianu przesuwa się "punkt rosy" w ścianie. Proszę o poradę czy naprawdę jest się o co martwić i czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne. Ściana w obecnej chwili to Porotherm 30 cm.

Opublikowano

Wiem ale ich konstrukcja jest inna. Są one o wiele grubsze i przeważnie są to ściany dwuwarstwowe z pustką pomiędzy nimi

Opublikowano

Nie powinno się absolutnie nic dziać. Znajomy 2 zimy grzał "goły" porotherm zanim odżył finansowo po budowie. Dom prędzej się wyziębiał, piec musiał więcej chodzić, w porównaniu do stanu po ociepleniu ścian i dachu. Problemy  z ścianami zaczęły mu się dopiero po ociepleniu, a konkretnie z wentylacją ;)

Opublikowano

Ocieplony czy nie to głównie kwestia finansowa np ja grzałem nieocieplony  dom ponad 300m2 przez 2 lata ,

w tym 3 miesiące zimy mieszkałem - paliwa szlo ponad 2x więcej niż po dociepleniu docelowym - styro 15cm.

Innych problemów nie stwierdziłem

W budynku ściany z gazobetonu 36cm + obecnie styro 15cm.

Nawet jak nie są ocieplone ściany warto ( trzeba) ocieplić strop nad najwyższą grzaną kondygnacją- tam najwięcej ciepła ucieka.

Opublikowano

Witam

Niestety przed zimą z powodu opóźnień nie udało mi się zrobić ocieplenia budynku, a z racji prac wykończeniowych muszę już zacząć ogrzewać dom. Kiedyś słyszałem od kilku osób, że może to być niebezpieczne ponieważ gdy nie mamy styropianu przesuwa się "punkt rosy" w ścianie. Proszę o poradę czy naprawdę jest się o co martwić i czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne. Ściana w obecnej chwili to Porotherm 30 cm.

Jest. Ale ten problem narasta latami...

Opublikowano

A mogę prosic o jakieś konkrety ?

Opublikowano

Poszukaj pod tym:

fizyka budowli

analiza cieplno-wilgotnościowa przegród budowlanych

Tak w skrócie: nowoczesne materiały budowlane takie jak np. "Porotherm" są często silnie higroskopijne i stanowią mniejszy opór dyfuzyjny aniżeli np. "tradycyjne" jak beton lub kamień. W związku z tym w przegrodzie zmienia się niekorzystnie nasycenie i rozkład ciśnienia pary wodnej a to może powodować kondensację.

Procesy te są na tyle wolne, że skutki obserwujemy np. po kilku latach. Czy u Ciebie wystąpi? Nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.