Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Elektromet 15 Kw Sterownik St-480 Z Pid

Psychiczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mianowicie na stanie kociol elektromet 15 kw z sterownikem st-480, ogrzewam 120 m2 starego budynku nie ocieplonego okna plastiki, pale ekogroszkiem za 900/1t instalacja starego gruba rury. zalozone zawory termostatyczne

Mam taki problem ze moj piec zostawia straszn spieki praktycznie zaklejony cala retort dookola po 4 h nieruszania hakiem, ustawialem roznie przeroznie teraz mam ustawione :

Czas podawania 3 sek

Czas przerwy 12 sek

Nadmuch 18 % mialem na 30_40 % ALE NIC nie pomagalo piec spala cala podajnik na max 3 dni wg mnie bardzo duzo popiolu znaczy spiekow mam cale wiadro na dzien, za duzo wedlug mnie sa same spieki zero popiolu. Podajnik miesci 120 kg wegla

Opublikowano

Jakim konkretnie ekogroszkiem palisz? Czy chociaż strop jest ocieplony? Jaki to strop?

Opublikowano

Dodam ze zadana temperatura to 55 stopni mialem 60 bylo to samo niestety a z pid sterownik nie podaje praktycznie paliwa niewiem czesc spoczatku podawal teraz nie ustawienie w menu instalacji regulator podawania ustawialem na +30 podaje okolo 10 sek na 40 sek ale wg mnie za malo na wyzsza temperature

Strop jest wylany ale jaki to ekogroszek to nie wiem

Mam ocieplony tylko dach

Opublikowano

Zapytam inaczej: czy dom ma dwa poziomy i czy drugi poziom pod dachem jest zamieszkany/ogrzewany?

Przy okazji: nie pisz post pod postem. Korzystaj z opcji "edytuj"

Opublikowano

Jako że najlepiej się przemawia "do kieszeni", to musisz wiedzieć, że każde 10 m2 tego stropu traci ok. 40-50 W ciepła na każdy stopień różnicy temperatury pod i nad stropem. Chcąc nie chcąc, ogrzewasz też strych. Krótko mówiąc: masz w domu 20 C, nad stropem jest ok. 5-10 C, więc przez 100 m2 stropu tracisz co najmniej 5 kW ciepła. Lepszym rozwiązaniem byłoby docieplic podłogę strychu chociaż 10 cm wełny.

Ja na Twoim miejscu wykorzystał bym akumulację ścian (i stropu po dociepleniu). Tu trzeba grzać stale i małą dawką. Proponuję zacząć od 4 sek podawania i 24 sek przerwy. Nadmuch dobrać tak, aby nie spadał niedopał ani nie robiły się spieki żuzlowe. Jesteś w stanie określić, ile dekagramów opału podaje podajnik na minutę ciagłej pracy?

Opublikowano

Jak dobrze kojarzę to jest pps15kw z pancerpola zrób fote. I napewno trzeba uszczelnić

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To przy okazji wyczyścić palnik oraz kanały nadmuchowe. Odkręcić w tym celu "talerz" od spodu oraz sprawdzić stan sznura uszczelniajacego (jesli tam jest)

Opublikowano

Jaki mam palnik nie wiem dzwonilen do serwisu ostatnio niewiedzieli jaki palnik jest a ja nie wiem jak to sprawdzic nigdzie nie pisze

W "papierach" kotła masz instrukcję i gwarancję palnika, dmuchawy oraz sterownika.

Opublikowano

W papiery przestudiowalem wszystko i nic nie znalazlem o retorcie sznur hmmm... Gdzie on powinien byc retort czyscilem juz i byl klejony na silikon... gmaj22 jak oddolu odkrecic nierozumiem ja ostatnio tylko wyjalem nie byl przykrecony ani nic tylko nalozony... Kociol EKO-KWP ns 15

Opublikowano

Zrób zdjęcie palnika najlepiej. Zasugerowałem sie tym, co napisał Kijasr.

Opublikowano

Zdjęcie korpusu palnika przez dolne drzwiczki, po wyciagnięciu szuflady z popiołem.

Opublikowano

To nie jest pancetpol. Jak talerz jest luźny to trzeba uszczelnić

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A nie jest to przypadkiem APR od Witkowskiego?

post-51897-0-49657400-1513530174_thumb.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szanowny Panie Psych....

Posiadam piec tej samej marki tylko mocniejszy. Na pierwszy rzut oka oglądając zalaczone zdjęcia widać, że wieje halny u Pana w piecu. Nadmuch jest tak silny, że zamiast grzać piec to fo studzi. Dlatefo tak ogromne zużycie węgla w trybie ręcznym (dwustanowym).

Pod retortą od strony dzwiczek popielnika ma pan 2 motylki, proszę odkręcić i wyczyścić dokladnie popiół jaki tam sie znajduje. Nastepnie zakupić w pierwszym lepszym markecie silikon do piecy kominkow o wytrzymałości temp 1200stopni. Koszt okolo 35zl. Prosze zdjąć retorte/ kielich (to co się panu obraca wokół paleniska) oczywiscie po wygaszeniu pieca (uwaga gorące przez jakaś godzinę) . smarujemy ów silikonem bardzo grubo krawędź styku (czyli po wyjeciu kielicha obracamy do gory nogami czyscimy szczotka drucianą i w miejscu styku (rury z obręczą) pakujemy grubo silikonu około pól zakupionej tuby. Nakladamy z powrotem czekamy minimum 1h ( bo jest zima) powinno sie czekac 24h. I delikatnie rozpalamy aby tym kielichem nie ruszac przypadkiem.

Wtedy bedzie pan pewien, że ta część pieca jest szczelna.

Jesli Pan to zrobi prosze tu nappisać, przejdziemy do ustawińeń . Jesli jest to węgiel za 900zl tto nie powinien być czeski. Ja mam za 650zl i pali sie super.

Prosze wyjać z pieca spiek i zrobić zdjecie, rozkruszyc w dloni i napisać czy sie łatwo kruszy czy cieżko.

Gdy zrobi Pan co powyższe przejdziemy do dalszych działań.

Kilka krat piwa spędziłem w kotłowni, aby efekt był zadowalający. Obecnie grzeje 150m2 dom słabo ocieplony 8cm styro na bokach i strop 10cm z posadzka. Wychodzi przy 0stopni na zewnątrz około 14kg/doba czyli zasobnik na 9 dni.

Dodam, że na PID w moim przypadku piec pali więcej (2 dni krócej).

Opublikowano

Dodatkowo co się rzuca w oczy to zacieki pod podajnikiem. Pewnie mokry opał.

Po uzupełnieniu zadobnika przygotuj następne 4-5 worków i ustaw je owarte koło kotła by woda czvgroszku odparowała.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.