Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Smród Z Komina Siarkowodorem Zgniłym Jajem

aRtiDG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukałem lecz niestety nie znalazłem odp. Mam problem tego typu ze z komina czuc zgniłymi jajami jest to od tego roku a rok temu wymieniłem piec na Rakoczy z Górnym spalaniem 10 kw który ma sterownik oraz dmuchawy Węgiel jest suchy a piec ustawiony na 60° Zapach czuć głównie z pomieszczenia które sąsiadują z kominem oraz tam gdzie jest piec teraz pytanie co należy zrobić i czemu może się tak dziać Druga sprawa czy ten zapach jest szkodliwy dla zdrowia mam zamontowane czujniki czadu lecz one nic nie wykrywają pozdrawiam oraz czekam na jakieś podpowiedzi

Opublikowano

Pewnie ściana kominowa przeszła kondensatem. Kocioł na 60, opał kiszony, zapewne niski powrót i się wykrapla. Wymieniłeś kocioł i pewnie nowy ma niższą temperaturę spalin. Niestety stare ceglane kominy nie lubią się z nowymi kotłami...

Szukaj, pół internetu jest dostępne na ten temat ;)

A i na forum kilka tematów...

Opublikowano

Przedmuchy raczej nie sterownik był ustawiany przez montera ogrzewania dmuchawa włącza się dopiero jak temperatura spadnie poniżej 60° a jak można podwyższyć temperaturę spalin i co w takiej sytuacji zrobić z wiem że to są banalne rzeczy ale niestety nie znam się na tym

Opublikowano

Na Internecie jak czytałem kilka tematów to pisało głównie zeby wezwać kominiarza i może to być Niebezpieczne bo może przepuszczać spaliny ale wiem że nie przepuszcza ponieważ mam czujniki czadu i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi co zrobić aby te zjawisko nie występowało u mnie Tym bardziej że na starym piecu nie miałem tego problemu

Opublikowano

I jak co można zrobić aby tego smrodu nie było ? Jakiś wsad do komina czy można coś sterownikiem podziałać Bo dalej stoję w miejscu

Opublikowano

Nie kocioł i nie sterownik tylko zimny komin chociaż dmuchawa pewnie nie pomaga . Opisz jak rozpalasz i jaki wysoki komin .Czy komin jest wewnątrz budynku i czy to co wystaje ponad pomieszczenia ogrzewane jest ocieplone (komin na poddaszu i ile wystaje  nad dachem ). 

Jak już śmierdzi to szykuj się do kucia tynków na kominie  bo niedługo wyjdzie brązowa maź i tynki razem z farbą zaczną odpadać . Tego już nie naprawisz wkładem czy innymi czarami . W zimnej części komina skrapla się kondensat (woda) w połączeniu z siarką z węgla i sadzą daje brunatny żrący, śmierdzący zgniłymi jajami  płyn który niszczy zaprawę między cegłami komina i same cegły . Tynki na kominie w pomieszczeniach  trzeba będzie skuć ,oczyścić fugi między cegłami , wszystko zaimpregnować kilkakrotnie a następnie na nowo pomalować . 

Zacząć jednak trzeba od ocieplenia samego komina w nieogrzewanej części poddasza lub ściany szczytowej jeśli tak jest umiejscowiony komin . Potem dopiero ewentualny wkład i prace budowlane w pomieszczeniach . Smrodu już się nie pozbędziesz z tych tynków bo to już nasiąkło i trzeba się  będzie pozbyć tynków i położyć nowe . Jeśli pojawią się pęknięcia na tynkach a w nich ciemne smużki sadzy to znak że już komin jest nieszczelny i od tego momentu staje się to już niebezpieczne .

Opublikowano

Wysokość komina około 3,5 m / 4m od pieca, na poddaszu jakieś 50cm nie ocieplone nad dachem tez około 50cm również nie ocieplone komin wewenatrz budynku rozpalam od góry piec gaśnie i na nowo jest rozpalone od góry bez rzadnych przestojów czyli można powiedzieć wszedłem z deszczu pod rynnę czeka mnie remont komina to mnie nie pocieszyłes czyli teraz trzeba by nowy tynk na ścianach oraz ocieplić komin na strychu oraz zrobić wkład ? Jaka kolejność proponujesz dobrze zrozumiałem ocieplenie komina na strychu, wklad i nowy tynk na kominach ? Czyszczenie tych fug w jaki sposób wykonać ?

Opublikowano

Trochę mało na kondensat czyli albo przeciek z dachu albo deszczówka + osad w kominie . Tak czy inaczej ocieplić na poddaszu - wkład nie będzie drogi ale czapka na wylocie by się przydała i obróbka wkładu górna i miska z odpływem dolna  jeśli to woda z deszczu a na końcu tynki . 

Tynki skuć , wyskrobać luźne fugi i wypełnić wyrównać  świeżą zaprawą jak wszystko wyschnie to grunt głęboko penetrujący na cegły ( bardzo dokładnie ) 2-3 warstwy ( może być szkło wodne na początek rozcieńczone ) Siara w cegłach już zostanie ale nie może przejść na świeże tynki dlatego izolacja z gruntu i szkła wodnego . Jak wszystko wyschnie to dopiero tynki . Jeżeli tynk nie będzie się chciał trzymać szkła wodnego to dodać szkła do szprycy przed tynkowanie to się połączy albo warstwę szczepną do betonów ( to taki piasek z żywicami na trudne ściany przed tynkowaniem - castorama ) Reszta to już normalka jak przy każdym tynkowaniu .

Komin krótki to chyba jednak będzie  deszczówka i przeciek przez komin . Komin też może nie mieć ciągłości i być na poddaszu postawiony na płycie stropowej bo i tak się zdarza .

Tak czy inaczej to nie prace na zimę ale szczelność na poddaszu możesz sprawdzić . Obróbki komina i płytę stropowa czy tam nie ma zacieków .

Opublikowano

To z innej beczki gdybym np nie chciał tego robić a zamienić na piec gazowy to zjawisko już nie powinno się pojawiać tak ? bo to nie zawsze śmierdzi

Opublikowano

Proponuję raz w tygodniu rozpędzić piec do 80,najlepiej SUCHYM drewnem aby był długi płomień.Podejrzewam,że kocioł przechodzi w podtrzymanie,może nawet na dłuższy czas,a przy braku przedmuchów poprostu kiśnie.Komin masz niski a jaki ma przekrój wewnątrz?

Opublikowano

Bym musiał zmierzyć ale to stare budownictwo wydaje mi się ze 15/15

Opublikowano

A czy nasada kominowa ta obracają pomogła by coś w tym przypadku czy jeszcze bardziej by zaszkodziła ogólnie komin ma długość domu z parterem i pięterem od pieca ma okolo 4 m bo piec i kotłownie zrobiłem na pietrze

Opublikowano

Ciąg jest dobry bo ogólnie cały komin ma koło 9/10 m a od pieca jest 4 a przestój ma z tego co zauważyłem dopóki nie spadnie temp poniżej 60st

Opublikowano

Bardziej mi chodzi o uniknięcie zalewania komina poniewaz ciąg mam dobry czy ta nasada zmniejszy ten smród na razie ?

Opublikowano

Jak chodzi ci o zalewanie to chyba widziałeś ,że są takie nadstawki nierdzewne z daszkiem,u mnie w okolicy jest dość dużo.Gorzej ze smrodem.Dałbym ci taką radę:kup sadpal,rozbujaj piec do 80 i na żar wsyp tego proszku tak z 10 dkg.Kup sobie tego kilówkę i stosuj co 2 tygodnie.Kosztuje ok.10zeta.

Opublikowano

Ok dziękuje za rady dużo więcej już wiem a jak by wyglądała sprawa jak bym teraz zmienił piec na gazowy bo tez nad tym rozważam wiem ze wtedy się robi do niego wkłady dalej smród będzie występować ? Dodam ze ten zapach nie jest codziennie Pozdrawiam

Opublikowano

Do lata pozostawić jak jest, żeby nie wchodzić w niepotrzebne koszty. Latem zdemontować komin, który i tak jest krótki i postawić nowy ceramiczny. Wtedy możesz popełniać błędy przy paleniu, czyli zalewać smołą komin. Lepiej tego nie robić, ale poza komin nic nie przesiąknie. Jak fugi i cegły są przesączone kondensatem, to wszystkie kombinacje to tylko pudrowanie problemu. Smród pozostanie już na zawsze imho. 

Opublikowano

Nie bardzo rozumie mój błąd palenia rozpala od góry wypalam wszystko do zera i rozpala na nowo brak przestojow caly komin ogólnie ma około 12m lecz kotłownię musiałem zrobić u siebie w mieszkaniu przez konflikt z sąsiadem dlatego od pieca komin ma 4 m ale ciag jest dobry nigdy nie miałem problemu, z powodu konfliktu niestety postawienie komina ceramicznego nie wchodzi w grę bo bym musiał do sąsiada do mieszkania Wejść oraz w drugim kanale tego komina sąsiad ma również podpięty pięć dlatego szukam koncepcji na to nawet jakbym miał przejść na ogrzewanie gazowe tylko dalej nie wiem czy pozbede się problemu dodam również że zapach nie jest codziennie i puki co nie ma żadnych plam

No chyba że można zrobić w istniejącym kominie wkład ceramiczny to by było super

Opublikowano

kolego jesli nowy kocioł ma lepszą sprawność czyli odzyskuje więcej ciepła ze spalin niż poprzedni , to automatycznie temp spalin jest niższa .

Tak jak wspomniałeś masz nie ocieplony komin w części poddasza i nad samym dachem , i najprawdopodobniej następuje w tych częściach komina punkt rosy .

Wcześniej przy starym piecu spaliny najprawdopodobniej były na tyle gorące że nieogrzana część komina nie  schładzała ich na tyle zeby wytrącił sie kondensat , przy nowym kotle pewnie juz sie tam wytrąca .

Docieplić komin w miarę możliwości , podnieść temp spalin , osuszyć komin , 

Możesz pod kontrolą rozpalić suchym drzewem w wyczystce komina , ale to na swoją odpowiedzialność ,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.