bpacking Opublikowano 14 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2017 mialbym prośbę do obeznanych forumowiczów , bo za chwilę zwariuję z moim piecem mini bio 10kw , palnik platinum 16kw po rozpaleniu i klku dniach palenia, piec zaczał się dosłownie co 6-8 godzin wylączać z powodu przegrzania palnika - i spieków jakie powstają na palniku z pelletu (ten sam pellet na początku chodizł 2 dni non stop bez problemu) potrzebowałbym kodu serwisowego, do ustawien serwisowych, ecomax 860p3 podejrzałbym chociaż nastawy na jakich to chodzi obecnie i mógłbym zasięgnąc języka na forum, a tak to nic nie moge powiedziec oprócz tego ze mam wrazenie ze nie zdmuchuje wystarczająca z palnika, lub za mało podaje, po tym jak pojawił mi się ogien w rusze i przywedziła rura do zbiornika z pelletem , mam obawy i chciałbym je rozwiać z Waszą pomocą kwestii serwisu - prosze....... wolalbym nie , mialem juz dwie wizyty i nie jestem usastysfkacjnowoany , obserwacja pieca i jego efektów przez wiele godzin , lub za 1 dzień, daję wiećej odpowiedzi niż wizyta 2-3 godzinna serwisanta prosze o pomoc
Gość robin60 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dlaczego nie spytałeś serwisanta który był u Ciebie 2 razy o kod do meny serwisowego. Nie jesteś pierwszym który boryka się z produktami Kostrzewy , taki problem mają wszyscy. Firma Kostrzewa postanowiła zarabiać też na usługach serwisowych swych produktów i wszystko ma zabezpieczone dla siebie tylko znanymi kodami. Nie stety bez tego nie można nic ruszyć. -_- Oni wiedzą lepiej, niż użytkownik. Dodam spróbuj 1410
besix Opublikowano 15 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Kolego ustawienia to jedno ale sprawdź uszczelkę tylnej ściany palnika , zdejmij tą elastyczną rurę z palnika i świecąc sobie latarką zobacz czy w okół mocowania ślimaka taka silikonowa uszczelka nie jest czarna lub spękana . Jeżeli ją przegrzało to temperatura palnika będzie szybko rosła , a zbyt dużo lewego powietrza zaburzy proces spalania
bpacking Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 15 Grudnia 2017 ok sprawdze jutro , choc dzisiaj piec chodził cały dzien okey , niemniej sprawdzić nei zawadzi, gdyby byla przegrzana, rozumeime ze mozna zamówić jako czesc zamienną i wstawić nową ? ewnetulanie moze pokusze się o jakieś zdjęcie
bpacking Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 16 Grudnia 2017 moje ustawienia pozycja praca maksymalna moc palnika 15.0 kw (wczesniej bylo 16.0 kw) moc fuzzy ligic 100% ustawienia nadmuchu 42% 31% 25% podawanie 20sekund czas nadzoru 0 minut -------???????? co to jest wydjanosc podaknika 10kg/h kalorycznosc 5 spieki byla straszne na slabym pelecie z OBI , ktorego kupilem na start 8 worków teraz jadę na dostawie 1 toiny pdobno najlepszy jaki mieli 940/tona z dostawą (biomasa premium) ale widze ze nieiwelkie spieki roweniz się pojawiają i powoli zapychają palnik robi się taki jakby czop z popiołu , ktory mozna przesunąć szczotką , ale dmuchawa go pewnie nie przesunie, nie wiem zresztą z szamotem i na slabym pelecie ten czop na palniku to sięr zrobiła jak kamień, teraz bez szamotu i na dobrym pelecie ten czop jest duzo bardziej miekki ale nadal sie chyba sam nie przesunie czemu nie kupiłem pieca z samoczyśzcżacym palnikiem ---- czemu ? co mnie podkusiło ? da się to jakoś teraz upgradować ???? serwisant wyjął mi szamot z palnika 0 nie wiedziec czemu ???????????? - --------- sam palnik ma duzo dziurek na dnie i po bokach moze efektem tego jest to ze jak odpaliłem piec wczoraj , to pierwsze 5-6 godzin chodzi na maxa na 13-14 KW, plomien 100% i non stop na maxa podaje - zeby rozgrzac się do zadanej temperatury 60stopni po 45 startuje pompa na grzejniki - 3sztuki wtedy spada mu temeperatura ponownie bo wraca zimne i znow chodzi na maxa jak wlacze pompę od podlgoówki to na zasilaniu mam 25-29 stopni pod kilku godzinach ale prowrót zimny 22-24 , bo podloga dopiero grzana kilak razy po kilka godzin wiec , musi się dom dogrzać na razie para w gwizdek i pieniadze w komin bo dom niecoieplony, ] nawet dach nie jest ocieplony tylko deski papa i blacha ale musze grzac na ful zeby wyganiac wilgoć z budowy i podlogu anhydryt, bo mi po scianach plynie wiec grzeje na full., piec chodzi na full, moze stąd te spieki ?????? jak bedzie chodził łagodniej , na ocieplonym domu to moze się uspokoi , ale co moge jeszcze poprawic ?
palacz66 Opublikowano 16 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Podawanie pelletu 20sekund ? Tu chyba coś nie tak choć nie znam twojego sterownika. To w takim razie ile czasu przerwy w podawaniu?
kynios Opublikowano 17 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Te 20 sek to jest caly cykl podawania + postoju podajnika i tak jest ustawione fabryczne. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kynios Opublikowano 17 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 17 Grudnia 2017 moje ustawienia pozycja praca maksymalna moc palnika 15.0 kw (wczesniej bylo 16.0 kw) moc fuzzy ligic 100% ustawienia nadmuchu 42% 31% 25% podawanie 20sekund czas nadzoru 0 minut -------???????? co to jest wydjanosc podaknika 10kg/h kalorycznosc 5 spieki byla straszne na slabym pelecie z OBI , ktorego kupilem na start 8 worków teraz jadę na dostawie 1 toiny pdobno najlepszy jaki mieli 940/tona z dostawą (biomasa premium) ale widze ze nieiwelkie spieki roweniz się pojawiają i powoli zapychają palnik robi się taki jakby czop z popiołu , ktory mozna przesunąć szczotką , ale dmuchawa go pewnie nie przesunie, nie wiem zresztą z szamotem i na slabym pelecie ten czop na palniku to sięr zrobiła jak kamień, teraz bez szamotu i na dobrym pelecie ten czop jest duzo bardziej miekki ale nadal sie chyba sam nie przesunie czemu nie kupiłem pieca z samoczyśzcżacym palnikiem ---- czemu ? co mnie podkusiło ? da się to jakoś teraz upgradować ???? serwisant wyjął mi szamot z palnika 0 nie wiedziec czemu ???????????? - --------- sam palnik ma duzo dziurek na dnie i po bokach moze efektem tego jest to ze jak odpaliłem piec wczoraj , to pierwsze 5-6 godzin chodzi na maxa na 13-14 KW, plomien 100% i non stop na maxa podaje - zeby rozgrzac się do zadanej temperatury 60stopni po 45 startuje pompa na grzejniki - 3sztuki wtedy spada mu temeperatura ponownie bo wraca zimne i znow chodzi na maxa jak wlacze pompę od podlgoówki to na zasilaniu mam 25-29 stopni pod kilku godzinach ale prowrót zimny 22-24 , bo podloga dopiero grzana kilak razy po kilka godzin wiec , musi się dom dogrzać na razie para w gwizdek i pieniadze w komin bo dom niecoieplony, ] nawet dach nie jest ocieplony tylko deski papa i blacha ale musze grzac na ful zeby wyganiac wilgoć z budowy i podlogu anhydryt, bo mi po scianach plynie wiec grzeje na full., piec chodzi na full, moze stąd te spieki ?????? jak bedzie chodził łagodniej , na ocieplonym domu to moze się uspokoi , ale co moge jeszcze poprawic ? Kolego po 1 zmien moc podajnika na 10kw bo co z tego ze masz palnik 16 jak piec jest na 10kw. Po 2 ten szamot w palniku powinien byc założony. Jak zmniejszysz moc palnika to zrób test podawania i wprowadź właściwą wartość. Rozumiem ze masz ten mini bio ze starym palnikiem wiec moze ty go poprostu przesypujesz i powietrze nie daje rady go zdmuchnac. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
MarekMK Opublikowano 17 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Moc palnika na max 11kW Zrobić przegląd palnika, koniecznie test podawania paliwa, koniecznie
bpacking Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor #11 Opublikowano 17 Grudnia 2017 dzieki za uwagi zalączam kilka zdjęci bo nadal mam problem przeglad palnika czu podajnika - nei wiemc zy koneiczny - piec dopiero chodzi od kilku dni i to z przerwami w zasadzie dopiero od piatku puszczony jest w ruchu non stop zmniejszenie mocy planika nie bardzo wchodzi w grę poniżej podaję dlaczego zdecydowałem się na piec 10kwbo tyle wystarczy do tego mojego domku podlogówka 80metrów na parterze plus grzejnik lazienkowy małutki 400-500 Watpoddasze okolo 65 metrów kwadratowych dwa grzejniki buderusy po 1600Wati w wydzielonej na poddaszu lazencie będzie grzana podloga elektrycznie - kilka metrów i mały lazienkowy grzejnik 400-600Wat w sumie kubatura okolo 400-450 metrów szesciennych , nie wiem dokladnie ile bo projekt a budowa to trochę zmian się nazbierało sciany z bloczka h+h , docelowo strypian 15 i 20cm na elewacjach, strop belki drewniane - oceiplone doceloeo 10cm wełny w stropie,poddasze docelowo 15 + 5 w poprzek wełny i na to deska od wewnątrz ale póki co sciany nie mają ociepleniastrop równieżpoddasze równeiż , po prostu bloczek w scianach, a nad głową deska, papa, i blacha bo dach juz gotowy więc na ten moment ten piec jest za mały dziś go ustawiłem na 59 stopni , podłoga na zasilaniu 30stopni , na powrocie ma okolo 27-28 grzejniki na głowicach na poddaszu 16 stopni i podgląd przez kamerę (w kotłowni - ustawiona na wyswietlacz) pokazuje iż chodzi z moca pomiędzy 9-10KW , płomień 90-100 prawie cały czaswięc grzeje mocno i cały czas ciepło spieprza bo nie ma ocieplenia i tak sobie myślę ze moze trochę to z tego powodu te spieki bo ten piec cały czas lata prawie w górny pułapie swoich możliwości a przy dochodzieniu do tej zadanej temperatury to nawet 13-14kw pokazuje na wyswietlaczu (ecomax 860p3) zmienłem nadmuchy z 40% na 45%zobaczę jutro czy da to jakiś efekt 1. ALE wyjasnijcie mi jedną rzecz kiedy tworzą się spieki ?? 2. gdy jest mało powietrza, czy gdy jest go więcej ?????? 3. gdy jest mało pelletu na palniku czy gdy poda się go więcej ????które warunki bardziej spryjają tworzeniu się spieków ?? przy takim samym pelecie oczywiście 4 czy zwiększac moc nadmuchu , czy zmniejszać ????? 5 co to jest czas nadzoru w sterowniku ecomax (w minutach) ??????? 6 czy tryb pracy kotła ciągły (obecny) lub autoamtyczny - ma wpły na te spieki ???? 7 jak zrobić test podawania paliwa 8. czy jak się *** to mógłbym do tego pieca załozyc palnik inny od kostrzewy - jakiś obrotowy czyszczący mają coś takiego ??????????? kocioł miał byc mozliwe bezpbsługowy a tu lipa to juz mój sas gro eco , ktory zasila moj obecny domek , jest bardziej bezpobsługowy - bo ognik PID nie wymaga wielkiej filozofii a tu przy pelecie to mozna się niemal doktoryzowac .... :) na zdjęciach widac spiek ,piec odpalony wczoraj około 12 tej efekt dziś po 24 godzinach , chodził non stop (na wyswietlaczu pokazywał moc okolo 7-8 KW,temperature mial zadaną 55 stopni ustawienia standardowe nadmuchy jedynie byly mneijsze bo 42% maksymalny, 31 posredni, 25 minimalny ten spiek jest dośc miekki (wczesniej an slabym pelecie zrobil się kilak dni temu jakby kamień,ale nawet pomomio tego ze był miekki to dmuchawa go na bank nie zsunie z palnika szamot mi serwisant wyjał, nie wiedziec czemu te wizyty serwisanta , to na razie takie rozruchowe były bo raz przyjechał piec odpalił i tylei drugi raz mnie przy tym nie było , zglosiłem spieki , coś poprzestawiał wyjałł szamot i tyleinstalacja jeszcze nie skonczona bo CWU jeszcze nie ma bojlerasterowania zadnego nie ma, tylko temepratura na piecu i glowica temrostatyczna na rozdzelaczu podłogówki KAN, i głwoiece na grzejnikach
MarekMK Opublikowano 17 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 17 Grudnia 2017 "bo ten piec cały czas lata prawie w górny pułapie swoich możliwości" Bo tak jest skonstruowany, tak ma najlepszą sprawność i tak ma być. "jak zrobić test podawania paliwa" Wejść w menu serwisowe i poszukać funkcji... używać google http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=769 "kocioł miał byc mozliwe bezpbsługowy a tu lipa" Masz rozstrojony piec, nie narzekaj to nic nie pomoże. Wszystkie odpowiedzi już padły, bierz się do działania
bpacking Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor #14 Opublikowano 17 Grudnia 2017 ok jutro zmniejsze moc pieca na 13kw, teraz jest bodajze 15kw zobaczymy czy da to efekt jakiś po 24 godzinach palnik dzisiaj wyczysciełem dokładnie mozliwe jak najlepiej test paliwa zrobię jutro jak będe na budowie , chyba obecnie jesli pamiętam jest ustawione 10kg/h z tych zdjęc jakie załączyłem wynika ze peletu jast podawane za dużo ?? czy za mało ?? piszesz ze wszystkie odpowiedzi juz padły ............... no nie wiem pytałem o kilak rzeczy jeszcze ............. moze ktoś mi wyjaśnić co wplywa na spieki ? poeiwtrze? ilosc paliwa ? i jak te zdjęcia moje , czy to normalny wygląd palnika po 24h, nie mam doswiadczenia z peletem od 9 lat palet ekogroszkiem - podawanie slimakiem na retortę i jest w miare OK , opróćz czystości oczywiscie stad w drugim obiekcie pojawił się pellet ,...... i zaskoczenie ze to nie taka prosta sprawa prosze choć krotkie info na moje pytania z poprzedniego posta...
besix Opublikowano 17 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Spieki się tworzą ze złej jakości pelletu , lub najczęściej zle dobranego powietrza do dawki paliwa Kup sobie silikon wysokotemperaturowy taki do 1200 i zaklej wszystkie otwory na bokach rusztu ( po dwa rzędy z każdej strony ) , w razie czego wydłubiesz a gwarancji nie stracisz , kolega MarekMK może potwierdzić , że to daje znaczną poprawę Nakładka szamotowa na palnik i uszelniona od góry sznurem między górną blachą a szamotem Zrobić test wpisać prawidłową dawkę w sterownik Dobrać powietrze i powinno się zmienić na lepiej PS ten ruszt Kostrzewa daje jako uniwersalny , ale kiedyś do pelletu był z dużo mniejszą ilością otworów i na bokach nie było ich wcale
bpacking Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor #16 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Kup sobie silikon wysokotemperaturowy taki do 1200 i zaklej wszystkie otwory na bokach rusztu ( po dwa rzędy z każdej strony ) , w razie czego wydłubiesz a gwarancji nie stracisz , kolega MarekMK może potwierdzić , że to daje znaczną poprawę nad tym wlasnie myslałem - w sensie otwory Nakładka szamotowa na palnik i uszelniona od góry sznurem między górną blachą a szamotem czyli powrót do tego co była plus upgrade Zrobić test wpisać prawidłową dawkę w sterownik Dobrać powietrze i powinno się zmienić na lepiej jutro wieczorem dam znać jak to wyszło PS ten ruszt Kostrzewa daje jako uniwersalny , ale kiedyś do pelletu był z dużo mniejszą ilością otworów i na bokach nie było ich wcale wlasnie gdzies w necie widzialem zdjecia tego palnika i to mnei nurtowało czemu palnik u mnie jest trochę inny dzieki za info
MarekMK Opublikowano 17 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 17 Grudnia 2017 "moze ktoś mi wyjaśnić co wplywa na spieki ? poeiwtrze? ilosc paliwa ?" pytałeś na PW, odpowiedziałem. "czy to normalny wygląd palnika po 24h" U mnie tak nie wygląda nawet po 200kg peletu. Ostatni post masz zdjęcia mojego palnika https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24330-sterownik-ecomax-860p-w-kot%C5%82ach-kostrzewa/
mac65 Opublikowano 17 Grudnia 2017 #18 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Panowie czy to takie trudne do ogarnięcia . Jeśli ten pelet jest z drewna to czy widzieliście kiedyś spieki z drewna w ognisku czy zwykłym kotle . To co kupujecie i jest niepalne potem pozostaje na palniku w formie piachu i innego dziadostwa . Przecież wystarczy to wziąść w palce rozkruszyć i będzie widać że to piasek + jakieś lepiszcze które ten cały syf trzyma w kupie . A drewno, drewno się wypaliło a popiół wydmuchała dmuchawa .
bpacking Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor #19 Opublikowano 18 Grudnia 2017 dzis przewazylem , to jest zrobilem test paliwa wpisane wczesniej bylo 10kg/h po zwazeniu zrutu 15minutowego wyszlo 1990 gram, więc wpisałem 2000 gram i podawanie teraz jest 8kg/h wyczyscielm piec , znow byl taki miekii spiek jak na wczesniejszych zdjęciach pare postów wyzej i puściłęm go z powrotem wracając do normalnych nad,uchów 25/30/40% zobaczę jutro po 24 godzinach zostały mi jeszcze dwa kolejne etapy, 1. założenie szamotu na kolejne 24 godziny, i kolejny potem zalepienie tych dziurek kolejne 24 godziny
besix Opublikowano 18 Grudnia 2017 #20 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Jedno jest pewne prawidłowo wpisana wydajność podajnika sprawi, że palnik do uzyskania mocy np 10 kW dostanie odpowiednią dawkę paliwa, co do reszty czyli powietrza to trzeba kupić sobie zgrzewkę piwa i posiedzieć trochę przy kotle. Każdy musi dobrać wartość dmuchawy do własnych potrzeb tj. ciągu kominowego , napowietrzania kotłowni, jakości pelletu Ja mam inny sterownik , ale zasada jest ta sama , ustawiam najpierw powietrze dla pracy palnika na 100% dobierając tak ilość powietrza, żeby płomień na palniku był jasno żółty , długi i nie poszarpany , dodatkowo obserwując jasność płomienia wyświetlaną przez sterownik ( im większe wskazanie i bardziej stabilne tym lepiej). Potem ustawiam na sztywno moc palnika na min mocy (25%) i taka sama operacja , kilka zmian w odstępach 15 minutowych i dmuchawa ustawiona , resztę robi sterownik. Wpisywanie wartości fabrycznych , lub wpisanych przez serwisanta, który miał tylko uruchomić palnik , to loteria uda się, albo się nie uda :). Na tym ruszcie do spalania mieszanki pelletu z owsem , bez modyfikacji ( ilość otworów) nie udało mi się utrzymać palnika w czystości dłużej niż 24 godziny.
bpacking Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor #21 Opublikowano 19 Grudnia 2017 po 24 godzinach efekt bez zmian temp palnika 35 stopni i czysciłem bo spalił 4 worki pelletu przez trochę ponad dobę ?! l ale ze ocieplneia brak to mu wybaczam niemniej spiek miękki lae nie do przeusnięcia przez dmuchawę i musiałem go zrzucić sam czyli jakby bez efektu zbyt dużego natomiast lepiej piec wchodzil na temperatury wiec jakas tam poprawa była niemniej dziś założyłem szamot i na lekko uchylonych drziwczkach uruchomiłem rozpalanie podczas procedury czyszczecnia wlozylem ręlę przed palnik i to dmucha ale tak slabo ze do alkomatu pijak spod budki dmucha mocniej jak taka mala moc dmuchawy ma zdmuchiwac, czyścic palnik , nie mam pojęcia ale widzę ze po zalozeniu szamotu , jest od razu mneijszy przeswit więc moc dmuchania ciut większa ale nadal słaba duzo powietrza wylatuje tez wokól tej wkladki ceramicznej, tam jest pełno jak ktos nazwał lewego powietrz i wiatru gdybym to uszczelnił jak radzicie i zatkał dziurki na bokach, na pewno moc dmuchania zwiekszy się znacznei i lawtwiej bedzie czyscić palnik mocą dmuchawy czy ta moc dmuchawy jest jakoś regulowana ???? czy moc nadmuchu to to samo - bo chyba nie sądze ale tam przy czyszcxeniu to by się nadał dobry wicher, spadło by wtedy do wnętrza i po kłopocie jest jakaś regulacja do tego? moze dmuchawa nei domaga ????
besix Opublikowano 19 Grudnia 2017 #22 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Jak uszczelnisz te dziury miedzy szamotem a blachą i zakleisz boczne otwory , to podczas normalnej pracy sprzęż dmuchawy będzie większy i nie będzie trzeba aż tyle popiołu zdmuchiwać przy wygaszaniu , lub czyszczeniu przed rozpalaniem , dmuchawa podczas czyszczenia pracuje na 100% więc regulacji nie ma
bpacking Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor #23 Opublikowano 21 Grudnia 2017 ustawic piec w trybie ciaglym , czy automatycznym obecnie jest w trybie ciągłym i nie widze zeby w ogóle się stopował moze jak go przelacze w automat to coś zmieni ??
Marek33K Opublikowano 6 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Ktoś tu podawał że dla mocy 16kW podawanie pelletu to 8kg na godzinę ( ło matko przenajświętsza co to ma niby być ? ) Ja mam palnik Kostrzewy Platinum Bio 16kW skręcony na 8.1kW i pobiera na godzinę maksymalnie 2.2 do 2.3kg ! ! ! czyli komuś żre pelletu x2 moje ustawy powietrze minimum 9 powietrze max 20
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.