Gość Opublikowano 8 Grudnia 2017 #26 Opublikowano 8 Grudnia 2017 W domu jeszcze nie mieszkam, chodzę jedynie co kilka dni, żeby rozpalić w kominku i utrzymać dodatnią temperaturę. W tym jednym zdaniu skupia się sedno problemu... Żeby dom nabrał "rumieńców" trzeba po prostu naładować ciepłem ten akumulator, palić w kominku spokojnie,cierpliwie przez kilka dni,żeby ściany,podłogi zakumulowały właściwą temp.,a wtedy osiągniesz komfort cieplny i temp. wewnątrz będą zadowalające. Przy sporadycznym przepalaniu,co kilka dni taki jest efekt,to samo miałem u siebie przed przeprowadzką do nowego domku,również ogrzewanego kominkiem z DGP. Trochę się martwiłem,jak to będzie. Jeżeli ten wkład,który posiadasz jest przystosowany do palenia w trybie ciągłym(tzw. ciągły ogień) to w porządku,gorzej jeśli to jest marketowy badziew tylko do przepalania(rozleci się),jeśli będziesz palił w trakcie wygrzewania bez przerwy. Wtedy będziesz musiał kupić porządny wkład. Po wygrzaniu domu,obecnie przepalam(spalając drewno od góry) 2x na dobę,o 10-tej i 18-tej,żona i tak marudzi,że za ciepło ;) Tym bardziej szkoda inwestować,w coś tymczasowego na 5 lat. Chyba,że domek zostaje w rodzinie,to warto ocieplić. Na pewno nie zmarzniesz. Pozdrawiam.
scrooge Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #27 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Skorzystam z rady i poczekam z inwestycją do czasu aż sprawdzę jak będzie w środku przy ciągłym paleniu przez powiedzmy tydzień. W jaki sposób można ocenić czy wkład nadaje się do palenia ciągłego? Nie ma na nim żadnego znaczka producenta ani tabliczki znamionowej. Jedyne co wiem to to, że 15 lat temu kosztował 4000zł co na tamten czas było sporą sumą. Nad dociepleniem pomyślę, bo dom z zewnątrz wygląda brzydko przez zaniedbaną elewacje. Ocieplenie załatwiłoby problem wyglądu oraz pomogłoby utrzymać komfortową temperaturę w środku za dużo mniejsze pieniądze :) A później w razie sprzedaży łatwiej będzie znaleźć kupca na coś co "wygląda" i jest stosunkowo tanie w eksploatacji (ale niekoniecznie wygodne).
scrooge Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #28 Opublikowano 13 Marca 2018 Panowie, W okresie zimowym, ktory na szczęście się już kończy, sprawdziłem jak wygląda sprawa z "wygrzaniem" domu przy ciągłym paleniu. Niestety po tygodniu palenia w domu nie utrzymywała się komfortowa temperatura. W okresie kiedy na dworze w nocy bywało -10 stopni kominek nie dawał rady. W środku maksymalnie 15 stopni. Jako głównego winowajcę obarczyłem drzwi wejściowe (stare, drewniane bez uszczelnienia). Stojąc w okolicach kominka było czuć jak zimne powietrze ciągnie od strony drzwi, W kwietniu będę montował nowe ocieplone drzwi PVC więc ten problem się rozwiąże. Dodatkowo ocieplam aktualnie skosy na nieużytkowej cześci poddasza (15cm wełny między krokwie) - do tej pory była tam goła blacha. W wszytskich oknach wymienię uszczelki (stare są już twarde) oraz poddam je regulacji. W lipcu zamontowana zostanie instalacja solarna (dofinansowana w 80% z UG) - 2 panele + zbiornik 270 litrów z trzema wężownicami. W okolicach sierpnia-września planuję docieplić elewację (15cm styropianu). W związku z powyższymi działaniami zapotrzebowanie energetyczne budynku w najmroźniejszy dzień powinno mocno spaść - do 5,5kW (zgodnie z wyliczeniami na ciepłowlasciwe.pl). Przecietna moc grzewcza - 2,7kW Planuję również zainwestować w nowe źródło ogrzewania. Po przeczytaniu setek stron tematów na forum nadal nie potrafię zdecydować się co będzie lepsze. 1, Kocioł kondensacyjny na gaz LPG z butli. Butla na własność zamontowana na podwórku. Koszty: - butla 2700 z przyłączem, projektami etc - 10500zł - kocioł kondensacyjny - +/- 4000zł - komin 1000zł Razem: 15 500 zł 2, Pompa ciepła powietrze-woda. - pompa LG 9kw 13000 zł - instalacja 1000zł Razem 14 000zł Dodatkowo przy obu rozwiązaniach muszę zamontować układ pompowy z rozdzielaczem na 10 grzejników, 8 nowych przewymiarowanych grzejników PURMO (+ jedna drabinka w łazience), całość połączona rurami PEX. Kosztów jeszcze nie liczyłem, ale czy dla LPG czy dla PC będą takie same. Proszę o poradę który z systemów ogrzewania będzie dla mnie lepszy. Pozdrawiam, M.
odpowietrznik Opublikowano 13 Marca 2018 #29 Opublikowano 13 Marca 2018 Niskotemperaturowe źródła ciepła jakimi są kotły kondensacyjne i pompy ciepła najefektywniej pracują z ogrzewaniem płaszczyznowym czyli podłogówka w całym domu.
scrooge Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #30 Opublikowano 13 Marca 2018 Tak, wiem o tym. Niestety w całym domu (parter i piętro) jest nowa podłoga z desek sosnowych.
scrooge Opublikowano 20 Marca 2018 Autor #31 Opublikowano 20 Marca 2018 Witam, Nieśmiało upominam się o moją powyższą prośbę o pomoc z doborem systemu ogrzewania. Chciałbym skorzystać z dotacji, a z informacji przekazanych mi przez bank udzielający kredyt, dowiedziałem się, że wykorzystano już pulę 90 % pieniędzy. Pozdrawiam,
wojtkow Opublikowano 22 Marca 2018 #32 Opublikowano 22 Marca 2018 Jak pompa ciepła to podłogówka, jak grzejniki to piec gazowy. Pompa ciepła daje zbyt niską temperaturę wody, żeby efektywnie grzać grzejnikami, chyba, że chcesz mieć całe ściany nimi wyłożone.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.