Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Wyborze Kotła...

Pienio1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, dzisiaj po 7 latach mój kocioł rozszczelnił się, po dość solidnym przegrzaniu... piec w kotłowni podłączony jest pod osobny licznik niż większość mieszkania(kiedyś to były dwa osobne, stąd 2 liczniki prądu) i żona nie zauważyła że w kotłowni wybiło zabezpieczenie... Mniejsza z tym, najważniejsze że nikomu się nic nie stało...

Przechodząc do sedna, muszę na szybko kupić jakiś kocioł, że mieszkam na Śląsku to z tego co doczytałem w grę wchodzi tylko kocioł spełniający normy emisji 5 klasy.

Problem w tym że mam w mieszkaniu malutką kotłownię i nie udało mi się odnaleźć kotła z podajnikiem który by mi się zmieścił, poza MPM DS ale on nie ma podajnika.

Czy szanowni koledzy i koleżanki mają wiedzę o kotłach mocy gdzieś 10-12KW, aby były jak najmniejszych rozmiarów?? 

Wrzucam rysunek w paincie, z rzutem kotłowni, z góry przepraszam za jakość ;)

P.S Proszę mnie nie naparzać jeśli odpowiedź jest gdzieś w sąsiednim temacie, ale naprawdę przeglądam dzisiaj internet cały dzień i nie znalazłem interesującej mnie informacji, a że tak powiem mam nóż na gardle i dwójkę małych dzieci w domu.....

Legenda ;)   fioletowa kreska na rysunku to drzwi wejściowe do kotłowni bezpośrednio z klatki schodowej a niebieski kwadracik to orientacyjny kanał kominowy do którego muszę się wpiąć.  Pozdrawiam serdecznie.

post-76294-0-29588200-1512084492_thumb.png

Opublikowano

Jak jesteś pewny, że 12kW wystarczy, to do takich podłużnych a wąskich na ok. 100-110cm gabarytowo pasuje model sztoker+12 . On ma podajnik z tyłu i wyjście górne spalin.

Stawiasz na ścianie przeciwległej do komina, kosz od prawej z dojściem do dosypu od strony komina a drzwiczki do obsługi, czyszczenia od lewej. Rura kominowa w górę i w stronę komina.

Opublikowano

Dziękuję, już patrzę na ten kocioł, a jeśli chodzi o 12KW, no tak jak pisze do tej pory miałem ten Per-Eko ksw plus 12 i było ok, nie wiem czy on ma jakiś niepisany zapas mocy czy nie ale było ok.

Opublikowano

Właśnie chyba nie mam nic przeciwko pelletowi tylko czy można go kupić pakowany szczenię w workach foliowych?? Bo w piwnicy mamy wilgoć i zaraz by to było mokre...

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Używasz osobiscie?? Jest o wiele czyściw jak z węgla prawda??

Opublikowano

Witam - także jestem na etapie kupna małego kotła i po przeglądaniu wielu tematów, połowy internetu i rozmowie z wieloma instalatorami mój wybór padł na SZtoker + 12 kW. Myślałem także o pelecie ale z wszystkimi instalatorami którymi rozmawiałem rozmowa wyglądała tak: 

Ja: Panie co wybrać ekogroszek czy pellet

INSTALATOR: Panie tylko pelet to jest super

JA: A co masz Pan u siebie?

INSTALATOR: Ekogroszek

Wnioski same się nasuwają :)

Ogólnie wydaje mi się że pellet jest wygodniejszy, czystszy ale ma kilka ważnych minusów - zajmuje dużo więcej miejsca a przy małej kotłowni to spory problem, piece są sporo droższe i mają duuużo więcej elektroniki która może się rozlecieć. 

Mam nadzieje,  że pomogłem choć troszku.

PS. Jest jeszcze piec SKAMP 13 kW ma 5 klase ale nie ma ecodesign i nie wiem na 100% czy można go stosować.

Opublikowano

Wybrał by Pan Ferrari czy Passata? Ferrari - a co Pan ma? Passata - wnioski nasuwają się same...

Pellet jest wygodniejszy, ale i też droższy. Wymaga wkładu kominowego jak większość węglaków 5tej klasy. Więc piec + wkład kominowy i jak już wyłożymy te 15-20 tys to jest lepiej.

Do nowego domu tylko pellet. Trzeba się też liczyć, że eksploatacja jest droższa, ale o niebo wygodniejsza...

Opublikowano

MarHan

Skamp-PV 13kW oraz 20kW m.in. do woj. śląskiego trafia w dużej części własnie przez programy dotacyjne.

Na tym forum też sa osoby ze śląskiego z tym kotłem, które brały go na dotacje, tu jedyny wyjątek stanowi małopolska, która wymysliła sobie ecodesign, który to z kolei ma ewentualnie obowiązywac od 2020r a w perspektywie roku 2022 mamy przegląd normy 303-5...

Nie mniej do tej kotłowni Skamp-PV13kW nie pasuje, tu jest 100cm szerokości i potrzebna konstrukcja z koszem z tyłu a nie boku....

Uważam,że na taką kotłownie sztoker+12kW

100_19558127045935392ded025.jpg100_1735679517593538b9337cd.jpgw takim układzie jak na fotkach

Opublikowano

wypełnij cieplowlasciwe.pl to będzie coś wiadomo o mocy...

Wczoraj to wypełniałem, myślę że w miarę ok... http://cieplowlasciwie.pl/wynik/318l

Opublikowano

Kolego shogunzlasa jak najbardziej się zgadzam że pellet jest dużo wygodniejszy niż węgiel jednakże duża część użytkowników patrzy na koszta i dlatego napisałem że jego głównym minusem jest KASA - jest po prostu dużo droższy od eko.w użytkowaniu i zamontowaniu a tak to samo złoto choć jak bym miał możliwość wyboru między pelletem a gazem wzioł bym gaz. (kasa pewnie podobna a obsługowość nie do porównania)

Opublikowano

a czym się różni 12KW w tym co miałem d tej pory od 12KW tego Sztokera na przykład??

Opublikowano

1. wypełnij cieplowlasciwe.pl i wklej link

2. masz wkład kominowy?

link wrzuciłem wyżej, a wkładu oczywiście jeszcze nie mam i już mi powoli ręce opadają bo jak tak patrze to może w ciągu miesiąca to wszystko załatwie.....  masakra

Opublikowano

A może ktoś tutaj użytkuje tego Sztokera?? ciekaw jestem jak głośno pracuje podajnik czy wiele głośniej od dmuchawy ustawionej na max obroty???  No i chyba nie mam innego wyboru jak go zamówić, chyba że jeszcze jakaś propozycja padnie.

Opublikowano

Może to tylko zawór bezpieczeństwa puścił ciśnienie, dziwne że po 7 latach kocioł na szrot, no ale w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe.

Opublikowano

a czym się różni 12KW w tym co miałem d tej pory od 12KW tego Sztokera na przykład??

Kolego jak wychodzi ci przeszło 17 kW na ciepło właściwe to nie wiem czy 12 kW pociągnie. Może nie masz 12 tylko coś większego a o tym nie wiesz.

A może ktoś tutaj użytkuje tego Sztokera?? ciekaw jestem jak głośno pracuje podajnik czy wiele głośniej od dmuchawy ustawionej na max obroty???  No i chyba nie mam innego wyboru jak go zamówić, chyba że jeszcze jakaś propozycja padnie.

Mój instalator który pewnie będzie mi montował go w domu użytkuje takiego i powiedział że jest mega zadowolony. Ma go w domu około 180m^2 ale wysokie pomieszczenia, dom dobrze ocieplony (dość). Siedzieliśmy w pomieszczeniu obok kotłowni jak piec pracował i nic nie było słychać więc chyba jest cichy. 

Opublikowano

Być może nie do końca dobrze to wypełniam na stronie cieplowlasciwe.pl. Pokazuje mi że zasypowy powinienem mieć 22-26KW także nie traktuje tego do końca poważnie, choćby dlatego że ten per-eko jak nasypałem pełny piec i rozpaliłem od góry przy ustawionej temperaturze na piecu na 60 stopni, pali się około 12-14 godzin bez dokładania przy takiej pogodzie jak teraz i do tego mam 100L bojler.   Także nie sądze żebym miał za mały kocioł, aczkolwiek czytam wasze komentarze i proszę mnie nie odebrać że się wymądrzam bo nie o to chodzi... ;)

Opublikowano

MarHan

Skamp-PV 13kW oraz 20kW m.in. do woj. śląskiego trafia w dużej części własnie przez programy dotacyjne.

Na tym forum też sa osoby ze śląskiego z tym kotłem, które brały go na dotacje, tu jedyny wyjątek stanowi małopolska, która wymysliła sobie ecodesign, który to z kolei ma ewentualnie obowiązywac od 2020r a w perspektywie roku 2022 mamy przegląd normy 303-5...

Nie mniej do tej kotłowni Skamp-PV13kW nie pasuje, tu jest 100cm szerokości i potrzebna konstrukcja z koszem z tyłu a nie boku....

Uważam,że na taką kotłownie sztoker+12kW

100_19558127045935392ded025.jpg100_1735679517593538b9337cd.jpgw takim układzie jak na fotkach

Uważam, że pomysł b. dobry z tym, że zasyp od lewej z boku. Jeśli musi być 5 klasa, to warto zwrócić uwagę na kocioł Sztoker V. Ma estetyczna i kompaktową budowę, tylko pytanie, czy cena nie "zabija"... 12 kW powinien być optymalnym rozwiązaniem. Palnik ma na pewno zapas mocy, oby tylko kocioł był w stanie ja odebrać bez dużych strat.

Opublikowano

Może to tylko zawór bezpieczeństwa puścił ciśnienie, dziwne że po 7 latach kocioł na szrot, no ale w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe.

Raczej nie, na moje oko kocioł dosyć chwilę musiał się gotować...   Takie fotki zrobiłem wczoraj na gorąco...

post-76294-0-23647000-1512121470_thumb.jpg

post-76294-0-06547100-1512121477_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli wychodzi koło 15 kW to trzeba szukać sztokera 18+

Jak szukałem był tylko sztoker V o mocy 20 kW - fajne te mniejsze konstrukcje - przyjemne gabaryty. Pieniądze też nie są zaporowe jak na niezłą konstrukcję i dobry sterownik w zestawie...
Poziome półki (tylko) z zawirowywaczami pozwolą na kontrolę spalin co by nam komin nie zjadło. Obok SKAM-PV na 5tą klasę fajna propozycja...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.