AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #51 Opublikowano 2 Grudnia 2017 No pomału coś już ogarniam. Tak jak pisałem pierwszy raz mam doświadczenie jeśli chodzi o kocioł z podajnikiem w raz ze sterownikiem. całe me życie opierało się na piecach kaflowych :))
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #52 Opublikowano 2 Grudnia 2017 besix zamówie go na pewno. I jak tylko zaopatrzę się w ten termometr dam wam od razu znać
besix Opublikowano 2 Grudnia 2017 #53 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Napisz jak tam temperatura na kotle i zajrzyj do wymiennika i powiedz czy jest czarno czy chociaż szarawo się robi
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #54 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Właśnie postanowiłem napisać że kociołek nabrał już żądaną temperaturę C.O 55 C wył się dmuchawa. jak spadło do 53 C na C.O znów się rozpalił dogrzał kocioł do 55 C i tak non stop. Czyli temperaturę zadaną już jest osiągnięta :) to już plus :) jeśli chodzi o wymiennik już jest cały czarny od sadzy. Zaraz zrobię zdjęcie wam pokaże
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #56 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Obecne ustawienia Sterownika to OC 55 C tu już jest ok dochodzi do żądanej temperatury dmuchawa 45% podawanie 7 sek pauza miedzy podawaniem 60 sek
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #57 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Macie jakiś pomysł by się tak nie syfiło w nim...
besix Opublikowano 2 Grudnia 2017 #58 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Kolego palniki typu rynna czyli taki jak u ciebie nie należą do czyściochów więc cudów się nie spodziewaj , zrobił bym jeszcze tylko zadaną na 58 podawanie z 7 zmniejsz na 6 a resztę zostaw i zobacz rano jak na czarnym nie pojawi się szarość to daj dmuchawę na 47% ale to dopiero rano
AlexNet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #59 Opublikowano 3 Grudnia 2017 besix dopiero teraz odczytałem twój wpis? czy mam wprowadzić nowe ustawienia na sterowniku podane przez ciebie.
AlexNet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #60 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Coś mi się wydaje że chyba więcej paliwa idzie, ale poczekam w podajniku mam końcówkę eko-groszku przypilnuje i zasypie kolejny worek i zobaczę na ile wystarczy.
AlexNet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #61 Opublikowano 3 Grudnia 2017 i muszę powiedzieć że temperatura na podajniku C.W.U skoczyła mi z 21 C na 22 stopnie.
besix Opublikowano 3 Grudnia 2017 #62 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Kolego podałem zmianę ustawień bo napisałeś że mocno syfi , więc decyzję musisz podjąć sam czy zmieniać po tym co jest na wymienniku, ja zdalnie tego nie ocenię :) Co do spalania to musisz mieć na uwadze , że kocioł pierwszy raz od dłuższego czasu miał szansę dojścia do zadanej , co za tym idzie zagrzania wody w bojlerze i nagrzania pomieszczeń do temperatury , której oczekujesz , więc spalić mógł więcej a nawet powinien. Ocena ilości spalania po jednym worku to kolejna pomyłka , bo wystarczy jedna noc z dużo niższą temperaturą i wszystko psu w d... Zasyp cały kosz jak wymiennik będzie czysty , potem kolejny kosz przy brudnym to się przekonasz kiedy spali więcej.
AlexNet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #63 Opublikowano 3 Grudnia 2017 ale może tylko dlatego że miałem otwarte okienko w kotłowni, a teraz je zamknąłem stąd też wyższa temperatura na C.W.U
besix Opublikowano 3 Grudnia 2017 #64 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jak nie masz kratki nawiewnej w kotłowni czyli takiej co wpuszcza świeże powietrze potrzebne do prawidłowego procesu spalania to lepiej otwórz to okienko tak jak było a temperatura podajnika czyli to CWU jak nawet dojdzie do 27- 35 stopni to nic sie nie stanie
AlexNet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #65 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ok też tak zrobię. Tak mocno syfi, oczywiście wprowadzę zaraz nowe ustawienia. zasypie zaraz cały pojemnik no i zobaczymy. Co będzie dalej. Mimo to chciałem wam wszystkim podziękować że staracie się mi jakoś to ogarnąć wszystko no i pomóc. Jeszcze raz dziękuje zwłaszcza tobie Besix
AlexNet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #66 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Besix w kotłowni mam okno PCV zazwyczaj mam uchylone na lufcik jak to mówią.
besix Opublikowano 3 Grudnia 2017 #67 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Nie ma za co dziękować kolego to forum do tego zostało stworzone, żeby sobie pomagać . Ja też kiedyś zaczynałem przygodę z kotłem i podajnikiem :) Teraz kilka takich podstawowych wskazówek na zaś :) Jak będzie coraz zimniej i kocioł będzie miał problem z dojściem do zadanej to dodajemy troszkę podawania czyli np z 6 na 8 i troszkę więcej dmuchamy tak żeby płomień był taki jak mówiłem już wcześniej , jak się robi cieplej to w drugą stronę , tylko nie rób tego co tydzień :) musi się radykalnie zmienić pogoda. Jak nie ma napowietrzania kotłowni to chociaż okno musi być cały czas uchylone bo bez powietrza nie ma palenia tylko czad. Jak mocno syfi po zmianie ustawień to odejmujemy stopniowo podawania zostawiając dmuchawę w spokoju , lub podnosimy trochę dmuchawę bez zmiany podawania. Jak kocioł się zasyfi to go czyścimy nie czekając, że zrobi to sam :) Mam nadzieję że jakoś to będzie z tym twoim paleniem
AlexNet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #68 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jak to mówią podziękować zawsze można w końcu to nic nie kosztuje. A chodzi o szacunek do drugiej osoby. Twoje informacje już nawet sobie zapisałem na zaś :) ;) bo mam kiepską pamięć ;) podane zmiany na sterowniku już wprowadziłem. reszta zmian w ustawieniach już zależy od pogody. Ale na pewno jeśli chodzi o sam kocioł :) zadbam już o niego będę go częściej nawet czyścił do perfekcji nawet jak będzie mi dalej syfił w wymienniku. Wszelkie od was informacje na pewno mi się przydadzą. Bo ja mam zamiar trochę tu pomieszkać i skończyć przygody z piecami kaflowymi :)
besix Opublikowano 3 Grudnia 2017 #69 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Skoro chcesz pomieszkać to polecam montaż w kotłowni takiego cuda http://allegro.pl/nawietrzak-nawiewnik-fi-150mm-darco-no150-oc-i6785534109.html napowietrzanie kotłowi to wymóg a otwarte okno w duże mrozy to kicha i sam się przekonasz jak tak zostawisz.Do tego założył bym takie coś *** to bardzo pomaga przy dużych wiatrach i ogranicza spalanie opału po sezonie się zwróci :)Do reszty dojdziesz powoli sam
AlexNet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #70 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jeśli właściciel domu pozwoli mi zamontować, a myślę że przeszkód nie będzie. To na pewno kupie i zamontuje. W końcu to jego dom, a tu przecież chodzi o dobro jakie można zastosować.
szelest Opublikowano 3 Grudnia 2017 #71 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Do tego założył bym takie coś http://allegro.pl/nawietrzak-nawiewnik-fi-150mm-darco-no150-oc-i6785534109.html to bardzo pomaga przy dużych wiatrach i ogranicza spalanie opału po sezonie się zwróci :) Do reszty dojdziesz powoli sam Przepraszam, że poprawiam.Kolega besix miał chyba to na myśli :http://allegro.pl/regulator-ciagu-kominowego-rco-ch-150-darco-i5791300796.html?reco_id=f66b0d37-d830-11e7-8020-6c3be5c00ee0&ars_rule_id=201
gmaj22 Opublikowano 3 Grudnia 2017 #72 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Fi 150 jest za małe, źeby spełnić warunek minimalnej powierzchni nawiewu 200 cm2. Wskazane co najmniej fi 160-180.
besix Opublikowano 3 Grudnia 2017 #73 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Dzięki kolego szelest wstawiłem dwa razy ten sam link :) Kolego gmaj22 kominiarz powiedział , że taki nawiewnik wystarczy warunek to max 30 cm od podłogi, a 200 cm 2 to przy zetce trzeba
gmaj22 Opublikowano 3 Grudnia 2017 #74 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Proponuję zmienić kominiarza, albo zastosować się do warunków technicznych :) ”Wentylacja nawiewna powinna się odbywać za pomocą niezamykalnego otworu o przekroju minimum 200 cm2 umieszczonego do 1 m nad poziomem podłogi, a wywiewna być realizowana kanałem wywiewnym z materiału niepalnego o przekroju minimalnym 14 x 14 cm, z otworem wlotowym pod stropem pomieszczenia kotłowni."
AlexNet Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor #75 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Witam panowie ponownie. Moj kociolek znow ma problem z dojciem do żądanej temperatury. Ustawione na CO na 55 C a waha się między 52 a 53 C. Chodzę kontoluje ten kocioł non stop. Nadmuch pracuje non stop i ciągle tylko dokłada. Myślałem ze moze znów sie zasyfił wiec nie czekając dlugo znów go wyczyscilem do prerfekcji. I nie *** nic to nie dalo. Juz mnie szlak trafia do tego kotła. Bylo juz dobrze i nagle sie ***.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.