AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #26 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zadając temperaturę C.O do 58 C skoczyło z 51 na 52 stopnie czyli temperatura idzie do góry. Można wykluczyć uszkodzony czujnik C.O Płomień jest żółto jasny. Zdjęcie o jako mnie proszone
besix Opublikowano 2 Grudnia 2017 #27 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Kolego nie wiem jak mam to napisać , dlatego wstawię zdjęcie , żebyś zobaczył jak powinien być wyczyszczony kocioł a już wymiennik na pewno U ciebie jest jeden wielki baran z sadzy i syfu i od wczoraj taki powstał ? Podobno czyściłeś :) Bez obrazy, ale tak to się nie da palić ani dobrze ani ekonomicznie
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #28 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Fakt wyczyściłem go tylko z grubsza. Postaram się go zaraz ogarnąć całkowicie.
besix Opublikowano 2 Grudnia 2017 #29 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Wygaś tek kocioł wyczyść to porządnie włącznie z samym palnikiem , bo tam też otwory napowietrzające mogą być pozapychane i dopiero wtedy rozpal i obserwuj do wieczora . Powodzenia
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #30 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Panowie chyba nic się nie stanie jak wyłączę sterownik całkowicie na czas czyszczenia kotła?
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #32 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Ten kocioł chyba nigdy nie był czyszczony. Wtedy z grubsza co go czyściłem 5 L wiadro sadzy miałem. No teraz już do perfekcji wyczyściłem ponad 6 L sadzy. Zobaczymy co to będzie do wieczora
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #33 Opublikowano 2 Grudnia 2017 A jeśli chodzi o ten Deflektor. To jak myślicie warto go wymienić, jak tak to na jaki. Jaki Deflektor mi polecicie
szelest Opublikowano 2 Grudnia 2017 #34 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jak wyczyścisz kocioł i deflektor można będzie ocenić czy nadaje się do dalszej eksploatacji.
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #35 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Póki co z tego co zauważyłem odkąd tu mieszkam. Kocioł w ogolę nigdy nie nabrał temperatury OC żądanej. Nawet teraz naprawdę po wyczyszczeniu kotła w pełni. Temperatura żądana jest ustawiona na 55 C. skaczę teraz miedzy temperaturą 41-42 i więcej nawet nie chce. Może faktycznie trzeba wymienić ten deflektor. Jak myślicie wy się na tym lepiej znacie niż ja
gmaj22 Opublikowano 2 Grudnia 2017 #36 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Deflektor nie jest "lekiem na całe zło". Czasami konstrukcja kotła wyklucza jego zastosowanie nad samym palnikiem. Często przyczyną jest niewłaściwie wykonana instalacja "okołokotłowa".Źle zamontowany 3-4D potrafi sporo namieszać.
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #37 Opublikowano 2 Grudnia 2017 No i chusteczki jak to się mówi. Ja w instalacji już grzebać na pewno nie będę bo to nie dla mnie :) ale mimo to chciałem wam wszystkim podziękować wierze że chcieliście mi pomóc dzięki za szczere chęci. Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co można zrobić piszcie śmiało. Pozdrawiam
besix Opublikowano 2 Grudnia 2017 #38 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Gmaj tam nie ma zaworów to jedna pompka na CO i bojler na grawitacji A Ty kolego Alex się nie fochaj tylko staraj sie to ogarnąć, bo zima nas dogania :) Teraz kilka pytań po raz kolejny Płomień się zmienił po czyszczeniu czy jest dalej wysoki i jasno żółty? Temperatura na CWU jaką ma wartość? i tu pytam o temperaturę podajnika bo tam jest ten czujnik
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #39 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Besix nie focham spokojnie :) ale straciłem nadzieje już co do tego Kotła. Może faktycznie ktoś coś tu namieszał w instalacji bo tego też wykluczyć nie można. Płomień się nie zmienił jest dalej wysoki i jasno-żółty temperatura na C.W.U jest 21 z 35. tak czujnik cwu jest na podajniku, tak jak pokazywałem wam na foto.
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #40 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Ooo zauważyłem właśnie że temperatura w domu się też zmieniła z 21 C na 22 C a wszystkie grzejniki mam ustawione na 3
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #41 Opublikowano 2 Grudnia 2017 temperatura OC skoczyła 43 z 55
besix Opublikowano 2 Grudnia 2017 #42 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dobra to podajnik już mniej sie grzeje i gitara , woda w bojlerze jest pewnie jeszcze nie do końca zagrzana więc kocioł potrzebuje czasu . Pewnie dobije do zadanej Przydało by się zmierzyć spaliny , masz może taki termometr do mięsa 300 stopni z długą sondą ?
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #43 Opublikowano 2 Grudnia 2017 No zobaczymy czy dobije :) sam ciekaw jestem. Besix niestety nie posiadam takiego termometru. Jedynie mam taki pogodowy jest tam skala od -45 do +50
besix Opublikowano 2 Grudnia 2017 #44 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Szkoda kolego , bo widzisz gdybyś miał czym zmierzyć temperaturę spalin to byśmy wiedzieli ile ucieka w komin i można by myśleć czy warto dać zawirowywacze , większy deflektor lub chociaż ze dwie cegły szamotowe na półki wymiennika żeby te spaliny przyhamować. Ale tym do 50 stopni to nawet nie próbuj bo spaliny mają na pewno więcej niż jego zakres
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #45 Opublikowano 2 Grudnia 2017 temperatura OC pomału idzie do góry już jest 44 z 55.
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #46 Opublikowano 2 Grudnia 2017 mam gdzieś taki też termometr może on się nada
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #47 Opublikowano 2 Grudnia 2017 a jak nie to powiedź jaki mam kupić to zamówię i kupie
szelest Opublikowano 2 Grudnia 2017 #48 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jak wyczyściłeś kocioł to powinien mniej spalić opału. Powoli ogarniesz kociołek i instalację .Głowa do góry. Termometr np: https://kotly.com.pl/produkt-termometr-bimetaliczny-laddomat-do-pomiaru-temperatury-spalin-250mm-2279.html?l=pl Można i taki ,ale ostrożnie ,żeby nie spalić: https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/przetworstwo-warzyw-i-owocow/termometry-do-zywnosci/termometr-do-zywnosci-bioterm,p266411,l2296.html
AlexNet Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #49 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Szelest dzięki za info na pewno za opatrzę się w takim termometr.
besix Opublikowano 2 Grudnia 2017 #50 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dokładnie wystarczy taki http://allegro.pl/termometr-bbq-20cm-do-miesa-szynkowar-wedzarni-i6683742179.html?fromVariant=6770569757#thumb/1 Trzeba cienkim wiertłem zrobić dziurę w tej grubej czarnej rurze co idzie do komina wepchnąć sondę tak żeby weszła do połowy średnicy tej rury i wtedy wszystko bedzie wiadomo jak spaliny powyżej 170 - 180 stopni to trzeba myśleć żeby obniżyć A jak tam temperatura na kotle ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.