Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kompletnie Się Nie Znam Na Kotłach I Nie Potrafię Ustawić. Proszę O Rade I Pomoc. Do Opisu Sytuacji Dołączam Dane I Zdjęcia...

misiekmati

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tak, zacznę od początku.
Mój tata kilka lat temu kupił piec z podajnikiem na ekogroszek i bodajże na pelet.

Ekipa która mu to zakładała i instalowała nie poinstruowali jak obsługiwać sterownik albo również nie wiedzieli jak to zrobić.

Generalnie sterownik chodził na ustawieniach standardowych które mail od początku.

Któregoś dnia szukałem czegoś o palecie i o ekogroszku u tak trafiłem na wasze forum i dowiedziałem się, że stawienia sterownika ma kluczową rolę w spalaniu i żywotności kotła.

Tu też dowiedziałem się, że piec powinien mieć ustawioną temperaturę powyżej 50°, u nas kocioł ma tak około 44°, czy to ma takie wielkie znaczenie?

Generalnie piec ogrzewa około 250m2, jest to w połowie stare budownictwo które liczy około 70 lat i stare instalacje grzewcze.
Druga połowa budynku która została dobudowana 20 lat temu ma podobną instalację.
Wszystkie rury stalowe i wszystkie kaloryfery żeliwne.

Dodam, że dom jest w całości ocieplony a okna są plastikowe.

Sonda do mierzenia temperatury która jest podłączona do sterownika, taka na dwu metrowym przewodzie, leży to zwinięte w kłębek na piecu w kotłowni. Pisze to bo nie wiem czy to ma znaczenie gdzie to jest i gdzie powinno być.

Dodaje zdjęcia ustawień, nie wiem czy tata coś zmieniał w ustawieniach ale takie są na chwilę obecną.

Prosił bym o wytykniecie nam błędów jakie popełniamy w użytkowaniu pieca i sterownika bo ja sam nie zdawałem sobie sprawy z tego, że to może mieć kluczową rolę w tym ile ekogroszku się wypala przez sezon.

Dodam że od soboty do dzisiaj czyli poniedziałku dosypałem dwa worki 25kg ekogroszku o kalorycznośći 28mj.

Aha i jeszcze na tym zdjęciu to jest napisane "podgląd temperatury CWU" pokazuje 22 stopnie bo wyprowadziłem tą sondę na korytarz poza kotłownie zobaczyć czy temperatura się zmieni ale później znów odłożyłem ją na piec. Gdzie to powinno się umieścić?

Proszę o porady i dziękuje z góry.

Pozdrawiam

post-76196-0-35756300-1511804933_thumb.jpg

post-76196-0-67586300-1511804969_thumb.jpg

post-76196-0-58667300-1511804993_thumb.jpg

post-76196-0-82242300-1511805015_thumb.jpg

post-76196-0-96263500-1511805034_thumb.jpg

post-76196-0-65402200-1511805086_thumb.jpg

post-76196-0-81854000-1511805104_thumb.jpg

post-76196-0-70562900-1511805124_thumb.jpg

post-76196-0-51082400-1511805156_thumb.jpg

post-76196-0-61281600-1511805181_thumb.jpg

post-76196-0-87038400-1511805233_thumb.jpg

post-76196-0-18780800-1511805263_thumb.jpg

post-76196-0-06803300-1511805299_thumb.jpg

post-76196-0-08866000-1511805322_thumb.jpg

post-76196-0-54389500-1511805353_thumb.jpg

Opublikowano

Kocioł nie "wąski" 38kW na 250m.

Parametry spalania też na bogato, 35s podawania na 50 przerwy?

Wybierasz z szuflady popiół czy węgiel?

Opublikowano

A czy nie napisałem, że pisze tego posta bo nie wiem jak poprawnie ustawić sterownik?! 

Jak bym wiedział to nie pisał bym "prosze o pomoc", a pisał bym pomocne posty dla tych którzy nie wiedzą jak ustawić swój piec.

Czy musi tak być, że każde forum musi mieć takie osoby które naśmiewają się z kogoś?

Kocioł nie "wąski" 38kW na 250m.

Parametry spalania też na bogato, 35s podawania na 50 przerwy?

Wybierasz z szuflady popiół czy węgiel?

Panie karoka65, widzę, że jesteś bardzo doświadczonym forumowiczem który napisał ponad 900 postów i ma na pewno ponad milion punktów doświadczenia w dziedzinie o której jest to forum.

Czemu znaki zapytania?

Zdjęcia pokazują dokładnie jakie mam ustawienia i jaki kocioł. Skoro komentarz pan napisał to czemu powiedzieć jakie błędy się popełniło zamiast komentować w formie zagadki.

I nie węgiel a popiół 70% i spieki 30%.

Pozdrawiam serdecznie. 

Opublikowano

Żeby cokolwiek poprawić,napisz jakim węglem palisz (nazwa,kaloryczność),jaki jest tam palnik stalowy,rynna,żeliwny,a jeśli tak czy dysza została uszczelniona silikonem wys. temp.

Najlepiej zamieść zdjęcia w czasie pracy kotła i popiołu,jak wygląda.

Napisz ile opału idzie na dobę.

Na początek zmniejsz podawanie do 15s,przerwa w podawaniu 1 min.,dmuchawa na 5 bieg.

Wybierz popiół,zgarnij spieki z palnika i niech kocioł popracuje na nowych nastawach przez kilka godz.

Na przyszłość pomyśl o zamontowaniu zaw. 3d,lub termostatów na grzejnikach do reg. temp.,bo na tej temp. zadanej kotła szybko go zajedziesz.

To na razie tyle.

Opublikowano

A czy nie napisałem, że pisze tego posta bo nie wiem jak poprawnie ustawić sterownik?! 

Jak bym wiedział to nie pisał bym "prosze o pomoc", a pisał bym pomocne posty dla tych którzy nie wiedzą jak ustawić swój piec.

Czy musi tak być, że każde forum musi mieć takie osoby które naśmiewają się z kogoś?

Panie karoka65, widzę, że jesteś bardzo doświadczonym forumowiczem który napisał ponad 900 postów i ma na pewno ponad milion punktów doświadczenia w dziedzinie o której jest to forum.

Czemu znaki zapytania?

Zdjęcia pokazują dokładnie jakie mam ustawienia i jaki kocioł. Skoro komentarz pan napisał to czemu powiedzieć jakie błędy się popełniło zamiast komentować w formie zagadki.

I nie węgiel a popiół 70% i spieki 30%.

Pozdrawiam serdecznie. 

Tu się mylisz, pyta się aby ewentualnie pomóc .

Szkoda żeś tak "odpalił" kolegę @karoka65, on na pewno chciał ci doradzić.

I to dobrze doradzić, a do tego potrzeba więcej danych .

A swoją drogą tak duży kocioł to kłopot w ustawieniach , on praktycznie jest 2x za duży.

Opublikowano

Super, dziękuję bardzo za pomoc. Troszeczkę podszkoliłem się i już wiem, że podoawanie było zbyt długie do czasu pomiędzy podawaniem i sama dmuchawa musi też na odpowiednich obrotach żeby jednak ten ekogroszek odpowiednio się palił przy różnej kalorycznośći.

Czy dobrze rozumiem, że na zużycie ekogroszku ma tylko i wyłącznie podawanie i przerwa w podawaniu?

Czyli jeżeli ustawie 40, 45, 50 stopni to przy takich samych ustawieniach sterownika zużycie groszku będzie takie samo?

Kolejne pytanie, jeżeli miałem ustawione podawanie na 35s i przerwa 50s i ustawuoną temperaturę na 40 stopni. W samym kotle przy tych ustawieniach musiało być gorąco jak w piekle.

Jak piec jednak utrzymywał tą temperaturę 40, bo zakładam, że znacznie ją musiał zmniejszać jakoś żeby było to ustawione 40.

Dziękuję bardzo za pomoc.

Opublikowano

Zbyt bogate nastawy prowadza do dużego spalania,te akurat były na syberyjskie mrozy ;)

Jeżeli będziesz miał np. termostaty na grzejnikach i ustawisz temp. w pomieszczeniach na 22*,na kotle może być i 60*,a spalanie się nie zwiększy.

Natomiast przy stałym odbiorze ciepła,nie dosyć że sauna w domu,to i spalanie będzie większe.

To powinien priorytet na najbliższy czas lub montaż zaworu 3d,żeby mieszać wodę z powrotu i na grzejniki puszczać taką temp.,żeby zachować komfort cieplny.

Wtedy trzeba regulować ręcznie w zależności od temp. zewnętrznej.

Powtarzam dla żywotności kotła lepiej,jak temp. zadana jest na poziomie 60* ale to po modernizacji.

Napisz ile opału wciąga na dobę?

Ustawienia,które zaproponowałem są wstępne i jest możliwe,że wystarczy podać 8-10s/min żeby było dobrze.

Wstaw zdjęcia jak wygląda palenisko na nowych nastawach i będziemy to korygować

Opublikowano

Dziękuję bardzo Kolanin za wszystkie rady.

Masz absolutną rację co do termostatów przy grzejnikach. I o tym zaworze 3d, trochę patrzyłem sobie na Google i już wiem na jakiej zasadzie to działa i również przydało by się.

Co do ustawień sterownika to ustawiłem 50 stopni, żeby kocioł miał więcej swobody i żebym wiedział jak temperatura się będzie zmieniała w zależności od ustawień.

Podawanie dałem na 7 i przerwa 53 sekundy bo przy 59 temperatura powolnie spadała a przy 53 delikatnie wzrastała przy tym podawaniu.

Dmuchawa na 5.

Sonde cwu przyczepiłem do rurki która odchodzi od boliera bo sam bolier nie ma wejścia na sondę. Ustawiłem temperatura pożądana plus trzy stopnie ze względu na czynnik błędu ponieważ sonda nie znajduje się wewnątrz.

Czy płomień wygląda ok? Czy jeszcze coś powinienem zmienić?

post-76196-0-99024100-1511897067_thumb.jpg

Opublikowano

Wygląda to nawet nieźle,jeżeli węgiel jest dopalony,nie ma niedopałów w popielniku i nie robią się spieki to OK.

Gdyby jeszcze tworzyły się spieki,dmuchawa na 4 i obserwacja.

Nie napisałeś ile spalasz na dobę na te 250m2.

Opublikowano

Stego co zaobserwowalem to w ostatnich dniach gdzie jeszcze nie jest aż tak zimno to spala 25kg worek o 28mj.

A czy spieki nie tworzą się przypadkiem zawsze kiedy ekogroszek ma wysoką kaloryczność?

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli spala na 250m2 worek opału/doba, to na prawdę dobry wynik na tego przewymiarowanego potwora :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.