Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grupa Pompowo-Mieszająca

aikon91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam grupę pompowo mieszającą z pompą wilo z regulatorem z kapilara (tak jak na zdjęciu). Ogrzewanie podłogowe na całości domu, dodatkowo  kaloryfer przy wejściu, łazience oraz w salonie. W kotłowni z pieca odchodzą mi 2 pompy jedna do CWU a druga CO. Moje pytanie jest następujące, czy wodę do podłogówki pcha pompa CO przy piecu czy ta w skrzynce wilo? Pytam bo steruje regulatorem pokojowym i on mi odłącza pompę CO tą przy piecu ale w domu ciepło.post-75703-0-35960400-1511694803_thumb.jpg

post-75703-0-10142800-1511694817_thumb.jpg 

Opublikowano

Co to za fale Dunaju dyndające pod sufitem? 

Osad z sitka potrafi latać że filtry do góry stoją?

Sam sobie odpowiedz - jak wyłączysz tą w kotłowni to odetniesz grzejniki w łazience, salonie i korytarzu - jak pisałeś...

P.S.

1. Piękna rzeźba

2. Kolejny *** układ sterowania temperaturą...

Opublikowano

Nie rozumiem o co chodzi z filtrem i latającym osadem? Możesz mi to jasniej na kreślić o którą część chodzi?

No jak pompa CO się odłącza to grzejniki nie działają. Podłogówka chyba ciągnie ta pompką z szafki tak?

Na wyglądzie tego układu to mi akurat nie zależy, nie istotne jest dla mnie czy są fale czy załamania, ważne żeby działało a ja się dopiero z tym oswajam.

Opublikowano

Przepraszam za wyrażenie.

Filtr osadnikowy - jak nazwa wskazuje - tam się coś osadza więc musi być zamontowany tak by miało gdzie się osadzić (tym co się odkręca na dół, nie do góry).
Jeśli robiłeś to sam i to Ci nie przeszkadza - to pół biedy, jak ktoś wziął za to pieniądze - to już gorzej (rury).
Podłogówka to pompka w szafce. 
Kiepskie sterowanie bo musisz ganiać i kręcić kurkiem...

Opublikowano

Możesz mi wskazać ten filtr, który to?

Robił znajomy i najniższym kosztem.

Właśnie testuję sterowanie i być może będzie potrzeba przerobienia automatykę  z pogodówką. Obecnie temp 28* na podłoge jest za wysoka a niższej nie mogę jakoś ustawić muszę pokombinować. Koszt przerobienia wydaje mi się niewielki bo z tego co się już zorientowałem potrzeba zawór 3d z siłownikiem a to ok 400-500zł

Opublikowano

Filtr ok już wiem o co chodzi.

Z cienkimi rurkami to mnie pocieszyłeś, nie da się tego jakoś sensownie przerobić mówisz?

Mam odłączać termostatem  pompę podłogową tą w skrzynce?

Nie wiem czy jest taka opcja w sterowniku (tech 480k) mam odłączanie pompy CO a podłogowej chyba nie

Opublikowano

Jeśli jesteś świadom tej chałtury bo inaczej tego nie nazwę a nazwę to po imieniu i widać, że robisz to po piniondzach to mogę radzić Ci przerobić wszystko za grubą kasę ale i tak nie posłuchasz - bo będzie to za drogie.
Trzeba ratować się partyzackimi sposobami. Do dwóch grzejników załóż termostaty, przepnij pompy by sterownik wyłączał tę od podłogówki, pompę CO podepnij na stałe do prądu - 2 grzejniki będą się wyłączać na termostatach pompa będzie pompować przez 3ci zawsze. Dla testów przepnij pompy, tę od grzejników odłącz i sprawdź jak działa.

Opublikowano

Termostaty przy grzejnikach są. Czy to na pewno dobry sposób aby pompa od podłogówki pracowała okresowo? Z tego co się orientuje to lepiej jest jak chodzi non stop, wydaje mi się że aby obniżyć temp wystarczy zastosować inny regulator z kapilara o zakresie 20-50* a nie 30-60*, ewentualnie coś podłożyć pod głowicę. Tak sobie to obmyśliłem. Aby przerobic na automatyczna reg myślę, że trzeba zmienić tak jak napisałeś średnicę rur czyli tych wychodzących od pieca i idących do skrzynki. Skrzynka rozdzielcza jest bezpośrednio nad piecem więc nie powinno być dużych problemów. Popraw jeżeli mam błędny tok rozumowania

Opublikowano

Myślę, że zmienić kapilarę to nie jest duży problem koszt też nie bo ok 100zł ale czy trzeba w coś ingerowac to nie wiem. A co do reszty mojego pomysłu, jak to widzisz jak szafka jest nad kotłownią to łatwo było by zmienić na automat?

Opublikowano

W tym sezonie nie będę tego ruszał, zobaczę jak to działa i jak wychodzi ekonomicznie, chociaż myślę że w ekonomi między manualem a automatem nie będzie dużych różnic. 
Zajme się jedynie ta regulacją temp.

Możesz swoim okiem ocenić w przybliżeniu koszt przeróbki na automat?

Opublikowano

ok, a czy jesteś w 100% pewny co do montażu wcześniej wspomnianego filtra? Przyjrzałem się i jest zamontowany zgodnie ze strzałkami przepływu wody. Przejrzałem kilka fot w internetach i różnie jest montowany

Opublikowano

Ufff bo już myślałem...Dużo zacząłęm czytać na temat ogrzewania i glądać w internecie i aż głowa boli. Może pora zaprzestać ;-) Regulator z kapilarą zminiłem na zakres 20-70* zobaczymy jutro jaki będzie efekt. Dzięki za podpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zmiana  termostatu zapewnia większy komfort sterowania. Kolejne moje pytanie: przy obecnych tem daję na podłogę 32* i utrzymuje temp 22,7* w całym domu ( temp podłogi 25*). Większość jak czytam to taką temp daje w duże mrozy a jak narazie jest łagodnie. Czy można coś wyregulować aby nastawiać niższą temp??

Opublikowano

To jak temp zasilania wody przekłada się na temp podłogi i przy tym pomieszczeń zależy głównie od rozstawu pętli. Jak masz rzadziej - potrzebujesz wyższej temp. zasilania - jak ktoś ma gęściej to obróci z niższą - grunt, żeby temp podłogi nie przekraczała 29 stopni... Jeśli byś się nie wyrabiał w tęgie mrozy to lepiej mieć 20 stopni w pokoju niż podłogę 35 stopni - bo tu już będą problemy zdrowotne.

Opublikowano

Według wskazan w miarę normalnego termometru to mam zasilanie 32*, temp podlogi 25*, natomiast temp w pokoju 23.3*. mój instalator powiedział że rury mam położone w razie czego pod pompę ciepła, cokolwiek miało by to oznaczać. Moje paramatry są ok?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ok, a czy jesteś w 100% pewny co do montażu wcześniej wspomnianego filtra? Przyjrzałem się i jest zamontowany zgodnie ze strzałkami przepływu wody. Przejrzałem kilka fot w internetach i różnie jest montowany

Wydaje mi się że ten filtr to masz jednak źle zamontowany, gdzie ma się niby osadzać osad w tym filtrze.

Poczytaj sobie:

http://www.instalator.pl/2016/02/montaz-filtrow/

Opublikowano
"Każdy filtr musi być zamontowany na przewodzie wodociągowym zgodnie z kierunkiem przepływu oznaczonym strzałką na korpusie. "[/size]
Opublikowano

Zgadza się, to jeden z warunków ale chyba nie doczytałeś do końca tego artykułu, kierunek przepływu to nie wszystko:

"Filtry skośne muszą być skierowane zaślepką rewizyjną do dołu. Po jej odkręceniu większe zanieczyszczenia powinny same wypaść do podstawionego naczynia."[/size]

"Filtry skośne mogą być montowane na przewodach pionowych oraz poziomych. W przypadku montażu na przewodach poziomych dopuszczalne są niewielkie odchyłki od położenia osadnika skierowanego do dołu. Na przewodach prowadzonych pionowo osadnik musi (!) być skierowany do dołu, a przepływ wody musi odbywać się z góry na dół"[/size]

Obejrzyj sobie dokładnie przekrój tego filtra i sam oceń gdzie będzie osadzać się osad w twoim przypadku , no chyba że jak to już określił

@shogunzlasa w poście #2 "Osad z sitka potrafi latać że filtry do góry stoją" :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.