sambor Opublikowano 29 Listopada 2017 #26 Opublikowano 29 Listopada 2017 Żadnych syfonów do naczynia przeponowego - ma być prosta rura 1" lub Cu28, taka jaki jest gwint w naczyniu, Z resztą naczynie jest za małe. Temperatura wynika z temp wody w kotle i tego nie zmienisz PS Jakie jest dopuszczalne ciśnienie kotła? PS2 Ciśnienia w naczyniu i instalacji są źle ustawione.
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #27 Opublikowano 29 Listopada 2017 Żadnych syfonów do naczynia przeponowego - ma być prosta rura 1" lub Cu28, taka jaki jest gwint w naczyniu, Z resztą naczynie jest za małe. Temperatura wynika z temp wody w kotle i tego nie zmienisz PS Jakie jest dopuszczalne ciśnienie kotła? PS2 Ciśnienia w naczyniu i instalacji są źle ustawione. Rura poprowadzona jest Cu28. Ciśnienie dopuszczalne kotła: -układ otwarty 1,5bar -układ zamknięty 2,5bar Ktoś wspominał, że dzwonił do producenta i dostał odpowiedź, że testują ten piec na 4bar. Wysokość od naczynia do najwyżej położonego punktu 6m. Jakie powinno być prawidłowo ustawione ciśnienie w naczyniu i instalacji.
sambor Opublikowano 29 Listopada 2017 #28 Opublikowano 29 Listopada 2017 Wstępne w naczyniu 0,7-0,8 bara W instalacji na zimno ok 0,1 - 0,2 więcej. jak masz podczas pracy ciśnienie przy którym zaw bezp nie zadziała to jest ok. A zmiany ciśnienia będą tym większe im mniejsze naczynie przeponowe, Chcesz mniejsze zmiany to daj większe naczynie. możesz dodać drugie np 50l.
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #29 Opublikowano 29 Listopada 2017 Wstępne w naczyniu 0,7-0,8 bara W instalacji na zimno ok 0,1 - 0,2 więcej. jak masz podczas pracy ciśnienie przy którym zaw bezp nie zadziała to jest ok. A zmiany ciśnienia będą tym większe im mniejsze naczynie przeponowe, Chcesz mniejsze zmiany to daj większe naczynie. możesz dodać drugie np 50l. Dziękuję. Jak będę miał luźną kasę to pewnie zainwestuję w drugie naczynie. A ciśnienie ustawię tak jak podałeś. Do tej pory przy nagrzaniu całego bufora do 90oC było wysoko ale nie zadziałał jeszcze. Czy bawić się w ewentualne przepięcie na stronę ssawną pompy?
sambor Opublikowano 29 Listopada 2017 #30 Opublikowano 29 Listopada 2017 Nic nie przepinaj, naczynie powinno być jak najbliżej kotła. Teraz jest OK
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #31 Opublikowano 29 Listopada 2017 Nic nie przepinaj, naczynie powinno być jak najbliżej kotła. Teraz jest OK Ok. Najgorsze jest to, że na naczyniu pisze: temp. maksymalna przepony 70oC. Sambor co myślisz o tym, żeby od góry bufora (gzie teraz jest odpowietrznik pociągnąć i wpiąć rurkę zasilania w rurkę poziomą gdzie teraz wpięte są zawory termostatyczne od podłogówek i dać na końcu trójnik (zrobiłbym tak od razu ale mam tam bardzo mało miejsca, że odpuściłem. Czy to pomogłoby coś czy odpuścić???
sambor Opublikowano 29 Listopada 2017 #32 Opublikowano 29 Listopada 2017 To w niczym nie pomoże, PS Nie wiesz jaka jest naprawdę temperatura przepony. Jaki jest producent tego naczynia - Flamco?
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #33 Opublikowano 29 Listopada 2017 To w niczym nie pomoże, PS Nie wiesz jaka jest naprawdę temperatura przepony. Jaki jest producent tego naczynia - Flamco? Tak Flamco. Temperaturę odczytuję na termomanometrze i wskazywał mi najwięcej 85oC.
sambor Opublikowano 29 Listopada 2017 #34 Opublikowano 29 Listopada 2017 Spokojnie, Flamco wytrzyma i 100C na kotle, a woda na przeponie jest niższa niż w kotle, przecież na zimno tam masz już wodę i tylko od góry dopycha się woda gorąca, ale nie miesza się z tą co jest w naczyniu, więc z przeponą ma kontakt woda dużo chłodniejsza.
Grześ83 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #35 Opublikowano 29 Listopada 2017 No to mnie uspokoiłeś. Dzięki za wytłumaczenie co i jak. A zawór zwrotny dać sprężynowy czy klapkowy?
sambor Opublikowano 29 Listopada 2017 #36 Opublikowano 29 Listopada 2017 Jak nie ma pracy na grawitacji to sprężynowy.
Grześ83 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor #37 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Witam, dzisiaj kupiłem RCK (wysoka temperatura spalin okolice 300oC i powyżej) i termostat do czopucha do załączania i wyłączania pompy CO temperaturą spalin (kiedy w piecu wygaśnie). Może uda mi się dzisiaj założyć i zobaczę poprawę.
Grześ83 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor #38 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Witam, założyłem w sobotę RCK (ustawiony na min 10Pa) i widzę poprawę w kulturze spalania ale dalej mam wysoką temperaturę spalin 250-310oC. Jak uda mi się ustawić 220-230oC to temperatura wody spada (Piec czyszczony, pompka od Co na 1 biegu 1,1m3/h przepływ wskazuje). Co może być nie tak?
Grześ83 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor #40 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Żeby temperatura była ok 160oC to w palniku pieca praktycznie nie ma ognia a temp. wody spada poniżej 60oC. Jak miałem na maxa ustawioną pompkę 2,5m3/h to szybciej temp. spadała.
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2017 #41 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Bo kocioł słaby, więc musisz mieć słabszy odbiór ciepła. A jak masz bufor to musi być max odbiór aby szybko bufor naładować.. Na drugim biegu próbowałeś? W tym kotle 160C na spalinach przy pracy na bufor to się nie uda, nie ten kocioł. Musiałbyś przy temp na kotle ponad 60C ustawić RCK np na 10Pa a temp spalin regulować PP i biegami pompy, może do 200C zejdziesz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.