Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Comfort Eko 20 Kw Problem Z Osiągnięciem Temperatury

Majaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obserwując jak wyglada popiół. Ma być calkowicie wypalony bez żadnych pozostałości węgla i kruszyć się na drobny pył. Jak nie dopala to wieksza przerwa z tym żeby kopiec się nie zapadł lub wiekszy nadmuch ale tez zeby kopiec nie byl zapadniety i nie robily sie spieki. Wydaje sie trudne ale wszystko jest do ogarnieciatylko kwestia czasu i cierpliwosci. Jak wprowadzamy zmiane to tylko jednego parametru i zostawiamy na pare godzin i patrzymy co to dało i aż do skutku. Powodzenia

Opublikowano

To jest raczej niespalony węgiel a nie popiół, chyba że takie spieki sie zrobiły, zdjęcie nie do końca pokazuje co tam masz Majaa

Weź kilka sztuk na rękę i zrób zdjęcie z bliska

Opublikowano

Taka sytuacja. Z nocy pół wiaderka

To jest wegiel a nie popiół. Wzdłuż przerwę na poczatek o 3s i zobaczysz co bedzie. Rob korekty przerwy i nadmuchu. Przerwa ma byc tak dluga zeby wegiel sie wypalil a kopiec sie nie zapadal. Nadmuch regulujemy aby plomien nie byl za ostry i koloru prawie bialego. Plomien ma byc jasno pomaranczowy i nie kopcic.

Opublikowano

Było tak. Przyjechał hydraulik. Pozmienial i jest lepiej ale teraz znowu w podtrzymaniu piec wytrzyma tylko 6 min, a dochodzić tez wolniej. Wcześniej w podtrzymaniu wytrzymał z 20 min i szybko dochodził no ale zdjęcia z popielnikamówią same za siebie.

Piec dochodziło nawet do 65 stopni a teraz maksymalnie 60. Co widać na wykresie.

Hydraulik z 110 przerwy wydłużyl na 125 sek. Podawanie zmniejszył z 8/7 sek i podniósł Nadmuch z 30 na 36. Nie osiągał wtedy zadanej i dalej przesypywal. Zmniejszyłam Nadmuch na 34 przed chwila. Zobaczę co będzie do rana.

post-75701-0-81168100-1512081753_thumb.jpg

post-75701-0-43954700-1512081835_thumb.jpg

post-75701-0-76523600-1512081887_thumb.jpg

Opublikowano

Zmniejszanie nadmuchu nie da wypalonego wegla wrecz przeciwnie. A palnik jest uszczelniony??

Opublikowano

Jak zwiększe nadmuch to gorzej mu z osiąganiem temperatury. Nie wiem za bardzo się na tym nie znam. Byłam przed chwila i jest lepiej ale dalej do konca się nie wypala. Niedopalony węgiel się przesypuje za palenisko.

Opublikowano

To zmniejsz czas podawania o 1 sek i za pare godzin zobaczysz jak jest. Jeśli nadal przesypuje to znów o sek w dół aż do momentu gdy nie bedzie przesypywal i nie bedzie zapadniete palenisko a wegiel wypalony.

Opublikowano

Czyli zmniejszać tylko czas podawania? A reszta ustawień wydaje się ok?

Obecnie:

Czas podawania 7 sek

Przerwa 125 sek

Wentylator 35%

Praca podtrzymania 8 sek

Przerwa podtrzymania 16 min

Wentylator w podtrzymaniu

Praca 30 co 9 min

Opublikowano

Tak ja pisalem zmieniaj tylko jeden parametr i obserwuj. Przesypywanie wegla ma 3 przyczyny.

1. Za krótka przerwa pomiedzy podawaniem,

2. Za dlugi czas podawania paliwa

3. Za słaby nadmuch.

Wychodzi na to że masz dobrze kaloryczny węgiel i piec dobrze odbiera ciepło i potrzebuje pracować na bardzo malych mocach.

Opublikowano

To tez ważne. Jak bedzie wegiel wypalony i nie bedzie kopczyk zapadniety i dmuchawa bedzie tak wyregulowana zeby plomien nie kocil i nie byl tez za ostry to z temp nie bedzie problemu.

Opublikowano

Właśnie najbardziej martwi mnie to osiąganie temperatury. Obecnie tylko ogrzewamy dom bo jeszcze nie mieszkamy wiec bojler nie chodzi. Ale jak włączę pompy równolegle to pewno praca tez się zmieni??

Opublikowano

Zmieni sie nieznacznie. Jak ogarniesz teraz piec i poznasz jak pracuje piec to później bedzie tylko kosmetyka z ustawieniami. Masz nowy domek ktory ma mase wilgoci budowlanej i bedzie teraz duzo ciepla potrzebowal. Moj pierwszy sezon to tragedia z opalem i ustawieniami ale kazdy musi to przejsc. Nastepne sezony będą juz tylko lepsze.

Opublikowano

Mam nadzieje bo już ręce opadają. A jeszcze pytanie co do podtrzymania i wentylatora w podtrzymaniu. Czy takie ustawieniach są dobre?

Czas pracy w podtrzymaniu 8 sek

Przerwa 16 min

Wentylator 30 sek/ 9 min

Zmieniłam czas podawania z 7 na 6 sek i poczekam :) zobaczę co się bedzie działo.

Opublikowano

Zrób eksperyment i ustaw temp. zadaną pieca 65 st C

I wszystkie korekty przy tej temperaturze.

Kawah KDC ECO 20kW też tak ma

Opublikowano

Tak, tylko zmienić zadaną kotła na 65 stopni.

I przy tej zadanej wszystkie korekty podawania, nadmuchu, czy ustawienia Fuzzy Logic

W przypadku Kawah KDC Eco Duo 20kW zarówno w trybie pracy 'standard' - czyli nastawy ręczne, jak i Fuzzy Logic, przy 65 st temp zadanej pieca znacznie lepiej się wszystko zachowuje, spalanie chyba nawet mniejsze niż przy 60st.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.