Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Comfort Eko 20 Kw Problem Z Osiągnięciem Temperatury

Majaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwariował ten hydraulik  150s ja bym na początek zrobił 10 do 80 i dostosował wiatr albo przeszedł na pid tak jak mówi kolega snoopi

Opublikowano

Piec wcześniej w miarę temperaturę osiągał ale za to pobierał dużo ekogroszku..na dobę dwa worki. Tak ustawił i groszek spala się dobrze. Nie przesypuje się ale w ogóle za ten czas nie osiągnął zadanej. Wiec nie wiem teraz co jest nie tak.

Opublikowano

Obecnie wszystko wygląda tak. Podawanie 7 sek Przerwa 145 sek Nadmuch 39 %. Jak juz pisałam groszek się spala i go nie wypluwa poza palenisko. Ale z temperaturą lipa.

post-75701-0-96164400-1510411833_thumb.jpg

post-75701-0-19705200-1510411879_thumb.jpg

post-75701-0-97963600-1510411946_thumb.jpg

Opublikowano

Gdzie to logika? Zmniejszasz dawkę paliwa i jednocześnie przerwę!

Wróć na 10! Sek podawania przerwa niech zostanie na 145

Widać ze płomień jest mocny wiec wiatru jest dużo a mało paliwa.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź. Jakby dalej się przesypywalo to tylko wydłuzac przerwę podawania? A czas podawania zostawić?

Takie dane miałam obecnie :

czas podawania 8 i przerwę 120 Nadmuch 34 parca w podtrzymaniu 10 Przerwa w podtrzymaniu 15 min Wentylator czas pracy 30 czas przerwy 9 min będzie?

Dodam że nawet przy takich ustawieniach i tak się przesypywalo i nie spalał się węgiel do końca. Pięć worków spalilo się w 3 dni :( temperaturę zaczął osiągać jak Wentylator otworzyłam na full i lekko przymknelam czopuch tak to była masakra. Temperaturę osiąga z 56 do 60 i po ok 8 min podtrzymania spada do 58,57,56 i znowu idzie w górę i tak w kółko. Nie osiąga powyżej 60

Opublikowano

Ale to sa pierwsze dni po uruchomieniu wiec zanim sie ustabilizuje i zejdzie ze spalaniem to troche minie. U mnie pierwszy sezon to tak jak u ciebie kolezanko 5 worków 3dni palenia. Może powstawiaj zdjecia calej instalacji albo shchemat jak ona jest u ciebie zrobiona bo teraz nie widac co i jak jest u ciebie. Czopucha to ja bym nie ruszal, niech bedzie otwarty jak koledzy radzili.

Koledzy dobrze radzą z tym pidem ale zeby to dzialalo musza byc wpiete czujniki od pida,a widzac ze hydraulik nawet nie podpial czujnika od temp powrotu śmiem twierdzić ze i brak jest czujnika spalin ktory jest najwazniejszy.

Opublikowano

Za dużo dmuchasz. Te piecyki lubią dmuchanie w zakresie 20-27%.

Zapewne masz nowy motoreduktor.

Więc z tego co pamiętam podawanie w zakresie 1/10

Czyli ustaw sobie załóżmy 5 sek podawania 50 przerwy. Do tego wiatr na 25% i resztę reguluje się wiatrem.

Za duży wiatr dużo opału idzie w komin.

Opublikowano

Witam. Piec Defro Comfort Eko 20 kw nie osiąga zadanej temperatury. Ponad godzinę temu go rozpalilam i albo jest 41 albo 42 stopnie.

Ustawienia:

Czas podawania 8 sek

Przerwa podawania 115 sek

Nadmuch 33

Praca podtrzymania 10 sek

Przerwa podtrzymania 15 min

Zadana 60 stopni

Opublikowano

Ale to sa pierwsze dni po uruchomieniu wiec zanim sie ustabilizuje i zejdzie ze spalaniem to troche minie. U mnie pierwszy sezon to tak jak u ciebie kolezanko 5 worków 3dni palenia. Może powstawiaj zdjecia calej instalacji albo shchemat jak ona jest u ciebie zrobiona bo teraz nie widac co i jak jest u ciebie. Czopucha to ja bym nie ruszal, niech bedzie otwarty jak koledzy radzili.

Koledzy dobrze radzą z tym pidem ale zeby to dzialalo musza byc wpiete czujniki od pida,a widzac ze hydraulik nawet nie podpial czujnika od temp powrotu śmiem twierdzić ze i brak jest czujnika spalin ktory jest najwazniejszy.

Tak kolego brak czujnika spalin. Dopiero się pokapowalam ostatnio. Nie było nas w domu i piec zgasł. Przed chwila go rozpalilam od nowa. Znowu ma problem od ponad 2H z osiągnięciem temperatury.

Opublikowano

Za dużo dmuchasz. Te piecyki lubią dmuchanie w zakresie 20-27%.

Zapewne masz nowy motoreduktor.

Więc z tego co pamiętam podawanie w zakresie 1/10

Czyli ustaw sobie załóżmy 5 sek podawania 50 przerwy. Do tego wiatr na 25% i resztę reguluje się wiatrem.

Za duży wiatr dużo opału idzie w komin.

Ok. Ale znowu będzie problem z tym ze do popielnika przy takich ustawieniach będzie przrsypywac się węgiel. Chodzi mi żeby węgiel się nie przesypywal i osiągał temperaturę

Opublikowano

Parametry zmienione na

Czas podawania 10 sek

Przerwa podawania 115 s

Nadmuch 34%

Powoli po 3H zaczyna osiągać zadana. Co do wyrzucenia za dużo groszku co regulować?

Opublikowano

Ja powiem tak jak zaczynalem palic w kotle podajnikowym to tez ustawialem dlugie czasy postoju . Posiadam kociol defro 15kw i w dwustanie jak palilem to okazalo sie ze podawanie 5 i postuj 25.30 wychodzi najekonomiczniej a wczesniej to groch uciekal w oczach

Opublikowano

Ustaw 5s podawania co 30s, nadmuch daj na 40% przesłona na 2cm uchylona, przedmuch co 20 min przez 20s-25s, podtrzymanie 5s co 15min i zostaw tak na kilka godzin

Opublikowano

Co do twojego pytania (inny temat) czy podane przez mnie ustawienia będą dobre ? Nie ma pojęcia :) Od czegoś musisz zacząć bo jak widzisz narazie jesteś "w czarnej d..."

Opublikowano

Tak jak pisałam wczoraj uruchomiłam piec.

Zadana 60 stopni. Temperaturę utrzymuje tylko 5 min po czym spada do 56 i ciężko mu wyciągnąć do zadanej.

Nastawy

Czas podawania 10 sek

Przerwa podawania 118

Nadmuch 32%

Czas podtrzymania 15 sek

Przerwa podtrzymania 15 min

Czas pracy wentylatora 25

Przerwa pracy wentylatora 8 min

Czopuch nie jest do końca otwarty, ponieważ wcześniej było jeszcze gorzej z osiągnięciem temperatury.

Ogrzewanie domu

CO 36 STOPNI

Podłoga 36 stopni

Zawór ustawiony pół na pół :)

Brak sterownika pokojowego.

Wentylator nie ma przesłony.

Opublikowano

Osiąganie temperatury ma ok. Dalej jadę na moich ustawieniach. Osiąga 60 i trzyma tylko 5 min. Później zjedzie do minimum

56 i co podajnikowym rośnie temperatura o stopień. Jedyne co to za dużo popiołu zbiera się w kolo palnika. Z popielnika juz wybierałam dwa razy bo był full. Jak temu zaradzić? I żeby w podtrzymaniu mógł dłużej posiedzieć?

Opublikowano

Dalej jadę na.moich ustawieniach. Z osiąganiem temperatury jest ok

Gorzej z popiołem którego od wczoraj wybrałam dwa popielniki

Opublikowano

Koleżanko możesz zacząć od tych ustawień. Będzie większa moc i zobaczysz co wtedy będzie, ale musisz poczekać kilka godzin aż się ustabilizuje. Jak bedzie przesypywac to większa przerwa ale tez i wygląd płomienia jest ważny. Płomień nie moze byc za ostry, ale żeby też nie kopcilo i obserwacja i cierpliwość. Dopiero wszystko się rozgrzewa i dom odbiera bardzo dużo ciepła. Pierwszy sezon palenia taki będzie że opał będzie znikał w oczach. Piec musi mieć wtedy duza moc. W instrukcji pieca jest taka tabelka z ustawieniami i mozna sie na tym wzorować ale tylko wzorować bo kazdy dom jest inny.

Opublikowano

Ale ten popiół jest wypalony całkowicie? Czy może częściowo niespalony? A może pospiekany w większe kawałki? Może wstawisz zdjęcie tego popiołu? Ilość popiolu zależy też od opalu jakim się pali. Ja pale retopalem z pgg i on produkuje sporo popiołu i średnio na tydzien są 2 wiadra, ale jest cały wypalony. Gdy palilem skarbkiem to wystarczyło raz w tyg wybrać z popielnika i bylo bardzo malo popiolu. Najwazniejsze zeby sie wypalal calkowicie i zeby z niego wyciągnąć wszystkie kalorie jakie ma do ogrzania domu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.