Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Comfort Eko 20 Kw Problem Z Osiągnięciem Temperatury

Majaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem posiadaczką pieca Defro Comfort Eko 20kw. Dopiero zaczynam przygodę z paleniem i wczoraj rozpalilam kolejny raz piec. Tamtym razem spalanie groszka było beznadziejne, tym razem nowy groszek ale problem z utrzymaniem i osiągnięciem temperatury 60 stopni. Utrzyma się z 10 min i spadnie z 15 stopni. Ciężko mu później dobić temperatury do 60 stopni. Dlatego tez dużo pobiera groszku in nie dopala go do końca. Nie wiem co robić i czym się kierować. Za dobę zjadło mi pół podajnika :(

Moje ustawienia

Tem zadana 60 stopni

Tem cwu 45 stopni

Temp podłogi 35

Czas podawania 10 sek

Przerwa podawania 50 sek

Nadmuch 35%

Praca podtrzymania 15 sek

Przerwa podtrzymania 20 min

Czas pracy wentylatora 25 sek

Czas przerwy 9 min

Za dobę cały popielnik niedopałku. Niedopalki są poza paleniskiem. Ale jak zmniejsze podawanie to temperatura znowu spada. Pomóżcie.

Opublikowano

A próbowałaś palić z PIDem? Palenie w dwunastawie tak jak widzę jest u Ciebie jest trochę mało ekonomiczne a ten sterownik ma trochę funkcji które pozwalają na dość dokładne dostosowanie spalania do opału. Faktem jest że trzeba trochę czasu aby to wszystko dostosować. Poza tym jeśli dobrze widzę to masz przymkniety czopuch , a to też zakłóca proces palenia. Jakim Eko groszkiem palisz? I jaką powierzchnie ogrzewasz?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak ten czopuch ustawić? Ogrzewać ok 230m użytkowego groszek nie pamiętam nazwy ale kaloryczność powyżej 28 mJ

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka trzeba zwiększyć przerwę podawania, bo węgiel spada zanim się wypali (i przesunąć czopuch o 90 stopni - wtedy jest otwarty na max). Ja mam ten sam piec - palę na PID i polecam podjąć próbę.

Opublikowano

Próbowałam na Pidzie niestety temperatura odrazu spada i wyskakuje komunikat chwilowy brak obrotów.

Spróbuj wyłączyć sterownik i włączyć ponownie. Potem wybrać reset do ustawień fabrycznych i wykonać test przedmuchu.

Opublikowano

Wajchę od czopucha daj poziomo, bo wydaje się, że masz zamknięty przepływ spalin.

Ale to ustawienie koniecznie trzeba sprawdzić, bo te zdjęcia poobalane, to może źle widzę.

Opublikowano

Wajchę od czopucha daj poziomo, bo wydaje się, że masz zamknięty przepływ spalin.

Szacun kolego, pięknie wypatrzyłeś ten zamknięty czopuch.

Opublikowano

Obecnie czopuch ustawiłam tak :) ale zobaczcie co wyciągnęłam z popielnika :)

No i lepiej się pali?

Przebierz to trochę, pomieszaj z grochem i z powrotem do pojemnika.

Opublikowano

No i lepiej się pali?

Przebierz to trochę, pomieszaj z grochem i z powrotem do pojemnika.

Jak ma wyglądać ten niespalony węgiel? :) obecnie jestem w domu rodzinnym i latam z budowy do domu i w kolko ;) do naszego mam 10m. :) za chwile pójdę popatrzeć

Opublikowano

Majaa, napisałem na priv , przeczytaj.

To będziecie mogli potwierdzić QSO by QSL  <_<

Opublikowano

Byłam i miarowo osiąga zadana temperaturę

Było na 55 podniosłam Nadmuch na 35 i zmniejszyłam o sekundę czas podawania. Poczekam i pójdę zobaczyć :)

Opublikowano

A co w tym dziwnego?

Bo nie bardzo rozumiem, to sądzisz, że podajnik ma w trakcie pracy nie podawać węgla, aby osiągnąć zadaną temperaturę? A podanie 9 razy to dużo?

Opublikowano

Chodziło mi bardziej o to że pobiera bardzo dużo węgla, nie dopala się i się przesypuje co dodałam wczoraj na zdjęciu.

Wiec nie wiem jak go ustawić żeby tego węgla pobierał mniej i utrzymywał tylko kopczyk a nie rozsypywal się po całym palenisku i w popielnik

Opublikowano

Zwiększaj stopniowo przerwę podawania do momentu, aż przestanie przesypywać.

A płomień masz dobry? Wstaw fotkę

Opublikowano

Witam. Na twoim miejscu spróbowałbym palic w PID. Masz bardzo dobry sterownik. Sprawdź czy masz podłączony kabelek od hallotronu dmuchawy przy wentylatorze bo pokazuje brak obrotów. Najlepiej sprawdzić jeszcze w ekranie producenta jak to wygląda kod 2902.

Opublikowano

Witam. Był u mnie hydraulik. Ustawił następująco

Czas podawania 10 sek

Przerwa podawania 150 sek

Wentylator na 35%

Zadana temperatura 55 stopni

Spalanie groszku lepsze bo się nie przesypuje, ale nie może osiągnąć w ciągu godziny zadanej temperatury. Jest cały czas w granicach 42/45 stopni

Zaraz podeślę jak wygląda palenisko.

Byłam w piecu i temperatura stoi na 42 stopnie. Zmieniłam czas podawania na 8 sek i przerwę na 145 sek oraz Nadmuch na 38 %

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.