Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja I Brak Ochrony Powrotu, Co Zrobić?

zodi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Od wczoraj mam nową kotłownie, schemat poniżej, kocioł z podajnikiem eco. Woda powrotna z do pieca ma 30stopni. Hydraulik twierdzi, że zamontował 4d do kontroli 4 grzejników, a nie do ochrony kotła przed zbyt niska temp. 

Grzejników prawie wogóle nie używam, więc pompka CO nie pompuje więc zawór 4d wogóle nie używany. 

Co moge zrobic by to zmienić ?

Czy woda powrotna z bojlera moze byc podpięta tak jak jest?

Czy daloby cos gdyby wszystkie powroty podpiąc do 4d? i czy 4d dałby rade obracać tyle wody? Patrz zał. 2

Dziekuje za odp.

Krzysztof

post-76001-0-28543800-1511170637_thumb.jpg

post-76001-0-48065000-1511171376_thumb.jpg

Opublikowano

Oba schematy są złe!

Jak grzanie CW bierzesz sprzed 4-D to powrót też musi być między 4-D a kotłem.

Wtedy ten prawy schemat będzie OK, pod warunkiem, ze masz osobną pompę na podłogówkę, jeżeli masz, to ją zaznacz.

Opublikowano

Oczywiście pincet obiegów bez sprzęgła.

Mógłbyś puścić CWU na stałe ale może Ci podłogówka odwalać jak się pompa od CWU załączy i ta od grzejników bo cholera wie jak to tam jest zrobione.

Nie może być jak coś wchodzi przed zaworem musi wyjść przed zaworem. Jak wepniesz gdzie indziej to zakłócasz przepływ innych rzeczy podpiętych pod tą rurę.

A hydraulik jak montował tylko by obniżyć temp zasilania to po cholere 4D jak od tego jest 3D?

Opublikowano

Oczywiście pincet obiegów bez sprzęgła.          Co to znaczy?

Mógłbyś puścić CWU na stałe ale może Ci podłogówka odwalać jak się pompa od CWU załączy i ta od grzejników bo cholera wie jak to tam jest zrobione.

Nie może być jak coś wchodzi przed zaworem musi wyjść przed zaworem. Jak wepniesz gdzie indziej to zakłócasz przepływ innych rzeczy podpiętych pod tą rurę.

A hydraulik jak montował tylko by obniżyć temp zasilania to po cholere 4D jak od tego jest 3D?  To samo mu powiedziałem!

Czy ten schemat poprawiny byłby dobry?

Opublikowano

Znaczy to że przy kilku obiegach z pompą montujesz sprzęgło hydrauliczne. Teraz masz ileś pomp podpiętych pod jedną rurke i każda się siłuje która wyciągnie więcej ciepła z pieca.

Ze schematu wynika że masz zawór 3D za zaworem 4D czyli mieszasz wodę którą potem jeszcze raz mieszasz? Takie martini podwójnie zmieszane nie wstrząśnięte? :D

Opublikowano

Znaczy to że przy kilku obiegach z pompą montujesz sprzęgło hydrauliczne. Teraz masz ileś pomp podpiętych pod jedną rurke i każda się siłuje która wyciągnie więcej ciepła z pieca. To w takim układzie gdzie powinno byc to sprzęglo?

Ze schematu wynika że masz zawór 3D za zaworem 4D czyli mieszasz wodę którą potem jeszcze raz mieszasz? Takie martini podwójnie zmieszane nie wstrząśnięte? :D bo za zaworem 4 d wciąż może byc więcej niż 40stopni. 4d w tym układzie ma kontrolować temp powrotu. Coś jak w załączniku.

post-76001-0-63433800-1511175290_thumb.png

Opublikowano

Wydaje mi się że jest źle. Powrót z cwu masz wpiety do kotła a zasilanie za zawodem.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To albo ma kontrolować albo nie ma kontrolować... Co Ci steruje zaworem 3D który jest sterowany zaworem 4D? :)

Zawór 4d ma byc podpięty do czujnika temp. na powrocie do kotła. Zawór 3d jest z termostatem ustawionym na 40stopni.

Okazało się, że zbiornik wyruwnawczy jest podpiety na powrocie do pieca, a nie na zasilaniu. Układ otwarty. Może tak byc?

Opublikowano

Ja sam tego nie zrobie bo nie mam takich umiejetnosci. Jedynie moge wezwac hydraulika i poprosic go zeby pozmienial cos.

Zawór 3d firmy afriso. Dzwonilem do producenta i kazal go wymienic na taki o wiekszym przeplywie lub zalozyc dwa mniejsze w miejscach zaznaczonych na zielono.

To jest moj stan na chwile obecna. co zmienic zeby bylo dobrze? 

post-76001-0-98137900-1511181351_thumb.jpg

Opublikowano

A czy takie rozwiązanie wchodzi w grę ?  jaki są potencjalne wady tego rozwiązania?

Taka przeróbka jeszcze jest do zrobienia.

post-76001-0-62668100-1511185237_thumb.jpg

Opublikowano

Odnalazłem te normą co do zbiorników wyruwnawczych i jest napisane ze można podłączyć do przypływu lub odpływu. Patrz załacznik

post-76001-0-42969600-1511187283_thumb.jpg

Opublikowano

Ver A lub B? Chodzi mi o to zeby jak najmniej przerabiac instalacje ale efektywnie chronic powrot.

A i jeszcze jedno pytanko, mam zb. wyruwnawczy podpięty do zimnej wody i dzis kiedy zwiekszylem tem. zadana kotla do 65 stopni zaczela skraplac sie woda z rury przelewowej. Co to znaczy? i jak temu zaradzic?

post-76001-0-35884700-1511210872_thumb.jpg

post-76001-0-64065000-1511211231_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.