zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 #1 Opublikowano 20 Listopada 2017 Witajcie, Od wczoraj mam nową kotłownie, schemat poniżej, kocioł z podajnikiem eco. Woda powrotna z do pieca ma 30stopni. Hydraulik twierdzi, że zamontował 4d do kontroli 4 grzejników, a nie do ochrony kotła przed zbyt niska temp. Grzejników prawie wogóle nie używam, więc pompka CO nie pompuje więc zawór 4d wogóle nie używany. Co moge zrobic by to zmienić ? Czy woda powrotna z bojlera moze byc podpięta tak jak jest? Czy daloby cos gdyby wszystkie powroty podpiąc do 4d? i czy 4d dałby rade obracać tyle wody? Patrz zał. 2 Dziekuje za odp. Krzysztof
sambor Opublikowano 20 Listopada 2017 #2 Opublikowano 20 Listopada 2017 Oba schematy są złe! Jak grzanie CW bierzesz sprzed 4-D to powrót też musi być między 4-D a kotłem. Wtedy ten prawy schemat będzie OK, pod warunkiem, ze masz osobną pompę na podłogówkę, jeżeli masz, to ją zaznacz.
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 20 Listopada 2017 A dlaczego powrót CWU musi być montowany za 4d? Tak jak teraz?
shogunzlasa Opublikowano 20 Listopada 2017 #4 Opublikowano 20 Listopada 2017 Oczywiście pincet obiegów bez sprzęgła.Mógłbyś puścić CWU na stałe ale może Ci podłogówka odwalać jak się pompa od CWU załączy i ta od grzejników bo cholera wie jak to tam jest zrobione.Nie może być jak coś wchodzi przed zaworem musi wyjść przed zaworem. Jak wepniesz gdzie indziej to zakłócasz przepływ innych rzeczy podpiętych pod tą rurę.A hydraulik jak montował tylko by obniżyć temp zasilania to po cholere 4D jak od tego jest 3D?
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 20 Listopada 2017 Oczywiście pincet obiegów bez sprzęgła. Co to znaczy? Mógłbyś puścić CWU na stałe ale może Ci podłogówka odwalać jak się pompa od CWU załączy i ta od grzejników bo cholera wie jak to tam jest zrobione. Nie może być jak coś wchodzi przed zaworem musi wyjść przed zaworem. Jak wepniesz gdzie indziej to zakłócasz przepływ innych rzeczy podpiętych pod tą rurę. A hydraulik jak montował tylko by obniżyć temp zasilania to po cholere 4D jak od tego jest 3D? To samo mu powiedziałem! Czy ten schemat poprawiny byłby dobry?
shogunzlasa Opublikowano 20 Listopada 2017 #6 Opublikowano 20 Listopada 2017 Znaczy to że przy kilku obiegach z pompą montujesz sprzęgło hydrauliczne. Teraz masz ileś pomp podpiętych pod jedną rurke i każda się siłuje która wyciągnie więcej ciepła z pieca.Ze schematu wynika że masz zawór 3D za zaworem 4D czyli mieszasz wodę którą potem jeszcze raz mieszasz? Takie martini podwójnie zmieszane nie wstrząśnięte? :D
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 20 Listopada 2017 Znaczy to że przy kilku obiegach z pompą montujesz sprzęgło hydrauliczne. Teraz masz ileś pomp podpiętych pod jedną rurke i każda się siłuje która wyciągnie więcej ciepła z pieca. To w takim układzie gdzie powinno byc to sprzęglo? Ze schematu wynika że masz zawór 3D za zaworem 4D czyli mieszasz wodę którą potem jeszcze raz mieszasz? Takie martini podwójnie zmieszane nie wstrząśnięte? :D bo za zaworem 4 d wciąż może byc więcej niż 40stopni. 4d w tym układzie ma kontrolować temp powrotu. Coś jak w załączniku.
shogunzlasa Opublikowano 20 Listopada 2017 #8 Opublikowano 20 Listopada 2017 To albo ma kontrolować albo nie ma kontrolować... Co Ci steruje zaworem 3D który jest sterowany zaworem 4D? :)
shogunzlasa Opublikowano 20 Listopada 2017 #9 Opublikowano 20 Listopada 2017 Poczytaj i tam masz schemat, tylko dodaj 1 układ do podłogówkihttps://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24963-pompa-kot%C5%82owa-co-i-jak/page-3
MikiQ Opublikowano 20 Listopada 2017 #10 Opublikowano 20 Listopada 2017 Wydaje mi się że jest źle. Powrót z cwu masz wpiety do kotła a zasilanie za zawodem. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 20 Listopada 2017 To albo ma kontrolować albo nie ma kontrolować... Co Ci steruje zaworem 3D który jest sterowany zaworem 4D? :) Zawór 4d ma byc podpięty do czujnika temp. na powrocie do kotła. Zawór 3d jest z termostatem ustawionym na 40stopni. Okazało się, że zbiornik wyruwnawczy jest podpiety na powrocie do pieca, a nie na zasilaniu. Układ otwarty. Może tak byc?
shogunzlasa Opublikowano 20 Listopada 2017 #12 Opublikowano 20 Listopada 2017 Szczerze to nie wiem co napisać - rozwal to i zrób porządnie jak Bóg przykazuje. Jak tu zapniesz siłownik to już w ogóle kicha będzie...Jaki model tego zaworu 3D?
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 20 Listopada 2017 Ja sam tego nie zrobie bo nie mam takich umiejetnosci. Jedynie moge wezwac hydraulika i poprosic go zeby pozmienial cos. Zawór 3d firmy afriso. Dzwonilem do producenta i kazal go wymienic na taki o wiekszym przeplywie lub zalozyc dwa mniejsze w miejscach zaznaczonych na zielono. To jest moj stan na chwile obecna. co zmienic zeby bylo dobrze?
shogunzlasa Opublikowano 20 Listopada 2017 #14 Opublikowano 20 Listopada 2017 Tyle dobrze że producent poratował dobrym słowem.Na grzejnikach są termostaty?
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 20 Listopada 2017 Tyle dobrze że producent poratował dobrym słowem. Na grzejnikach są termostaty? Będą założone.
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #16 Opublikowano 20 Listopada 2017 a taka zmiana byłaby lepsza? Tylko musialbym dac jeszcze jedna pompke chyba za zaworem 3d?
shogunzlasa Opublikowano 20 Listopada 2017 #17 Opublikowano 20 Listopada 2017 http://images49.fotosik.pl/591/840948c310852a3e.jpgTu masz coś ze sprzęgłem. Tylko u Ciebie to totalna rozwałka kotłowni. Wywaliłbyś też 4D, ale jak są termostaty to by uszło. Tylko kto to tak urzeźbił? Piszesz że to nowa instalacja a to pasuje od zera zrobić...
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #18 Opublikowano 20 Listopada 2017 A czy takie rozwiązanie wchodzi w grę ? jaki są potencjalne wady tego rozwiązania? Taka przeróbka jeszcze jest do zrobienia.
shogunzlasa Opublikowano 20 Listopada 2017 #19 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zapomniałem jeszcze że masz naczynie na powrocie...Weź urwij jaja temu hydraulikowi.Największa wada? Niech gościu przeczyta normę jak się naczynie podpina - Ty dla własnego dobra też...
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #20 Opublikowano 20 Listopada 2017 Czyli przepiąć zbiornik wyru. na ciepłą wodę. A czy reszta z tego schematu mogła by tak być?
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #21 Opublikowano 20 Listopada 2017 Odnalazłem te normą co do zbiorników wyruwnawczych i jest napisane ze można podłączyć do przypływu lub odpływu. Patrz załacznik
sambor Opublikowano 20 Listopada 2017 #22 Opublikowano 20 Listopada 2017 To nie ta norma U ciebie jest naczynie otwarte A norma która jest podana jest do naczynia zamkniętego
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #23 Opublikowano 20 Listopada 2017 Czyli ma być podpięta do linii odejścia z kotła? a czy ten schemat po poprawce będzie ok sambor?
sambor Opublikowano 20 Listopada 2017 #24 Opublikowano 20 Listopada 2017 Który schemat? Ja go nie widzę, a dałeś kilka schematów, więc zdecyduj o którym mówimy lub daj jeszcze raz poprawiony
zodi Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #25 Opublikowano 20 Listopada 2017 Ver A lub B? Chodzi mi o to zeby jak najmniej przerabiac instalacje ale efektywnie chronic powrot. A i jeszcze jedno pytanko, mam zb. wyruwnawczy podpięty do zimnej wody i dzis kiedy zwiekszylem tem. zadana kotla do 65 stopni zaczela skraplac sie woda z rury przelewowej. Co to znaczy? i jak temu zaradzic?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.