Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasobnik

elfuczi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z z fachowców porównywał zasobniki pod względem pojemności do powierzchni wężownicy grzewczej? Nie interesuje mnie wydajnośc ciepłej wody dla parametu np 90/40/10.

Opublikowano

widzę że koledzy instalatorzy się poddali? a dla mnie to podstawowy parametr drugi to izolacja termiczna(straty postojowe) i relacja jakości do ceny i najważniejsze gwarancja!!!!

Opublikowano

A dlaczego powierzchnia wężownicy to dla ciebie podstawowy parametr skoro w większości instalacji domowych i tak nie jesteś w stanie wykorzystać jej pełnej mocy ? 

Opublikowano

Dla przykładu tutaj policzą i wykonają to co będziesz chciał: http://www.chelchowski.pl/kontakt. Pewnie są też inne firmy ale z tą miałem kontakt bezpośredni.

Opublikowano

dlatego że każdy kondensat podgrzewając Cwu jest nie ekonomiczny  im szybciej to zrobi tym sprawniejszy układ! im większa wężownica tym większa powierzchnia wymiany ciepła . pytam o zasobniki dostępne w handlu nie na zamówienie, bo u siebie załatwia mi sprawę płytówka, są tacy  co powiedzą jak w bloku za komuny ale ona jest jeszcze większa!!( wymiennik płytowy alfa lawal)   . ciekawią mnie zasobniki podkotłowe znanych producentów bo nie podają powierzchni wężownicy tylko wydajność Cwu a to brzmi jak 1000% normy

Opublikowano

Ale jeslo twoj kondesnat i tak nie wycisnie wiecej niz wezownica daje mozliwosci to po co dywagowac? Jal chcesz zaoszczedzic 20 zl rocznie na braku kondensacji przy cwu to kup kociol gazowy 100 kW do bojlera 100 litrow i czas bedzie skrocony :) a i tak dolozysz bo modulacje bedziesz mial od 20 kW :) a jaka masz roznice w zuzyciu gazu jesli dany zasobnik podgrzewasz pół godziny z moca 100 kW, a 1 godzine z moca 50 kW ? Zuzycie to samo tylko w innej jednostce czasu

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To dlaczego ładowanie zasobnika przez wymiennik płytowy jest takie sprawne? Przecież kondensacyjny kocioł jest oszczędny dzięki kondensacji czyli zimny powrót? Woda z wężownicą wracająca do kotła ma wysoką temperaturę więc kondensacji brak. To cukru też nie ma

Opublikowano

Dlaczego zasobniki dedykowane do pc mają ogromne wężownice? A viesiek w pompach 18,6 zaleca wymiennik płytowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.