Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Pieca Defro Pomocy

kam88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam własnie zacząłem sezon grzewczy  ekogroszkiem, defro eko  pz 12 kw.  Palę narazie z  Z PID na ustawianiach fabrycznych ( co jakiś czas coś zmieniam jak znajdę na forum) Problem jest w tym że piec nie może złapać zadanej temp- 65C ,a temperarura spalin przekracza 200C ! W czym może być problem? jakie optymalne ustawienia ? 

Opublikowano

szczerze, na początek radze przejść w dwustan, chodz pewnie zaraz znajdą się tacy co mnie potępią.

Najpierw poznaj piec w dwustanie.

Też mam 12kw

Moje istawienia to:

Praca 5s / 60s

wentylator 28%

Histereza w obu przypadkach 2stopnie

Podtrzymanie 8s / 15min - wentylator co 15min praca jego 50s

Opublikowano

Witam własnie zacząłem sezon grzewczy  ekogroszkiem, defro eko  pz 12 kw.  Palę narazie z  Z PID na ustawianiach fabrycznych ( co jakiś czas coś zmieniam jak znajdę na forum) Problem jest w tym że piec nie może złapać zadanej temp- 65C ,a temperarura spalin przekracza 200C ! W czym może być problem? jakie optymalne ustawienia ? 

I rada następna nie kombinuj nic w pid robiłem dokładnie to samo jak mi go podłączyli efekt marny spalanie ogromne.

Mam go rok i dopiero teraz mogę się wypowiadać.

Opublikowano

Kam88 włącz pid i zostaw na kilka dni. Musi się ustabilizować.

Opublikowano

Dzisiaj od rana zacząłem palić od 2 godzin w dwustanie. piec nie może złapać temp, tak jak na pidzie. 

temp zadana 65 a jest ok 40

temp załącznie pomp 40 

czas podawania 12s  przerwa 50 s

nadmuch 60%

o podtrzymaniu nie pisze bo jeszcze nie zaznał tego stanu

Opublikowano

60% bardzo dużo. Kopiec w instrukcji masz jak ma wyglądać nie za duży nie za mały. Wiatr max 25% jaki sterownik?

Opublikowano

po 3 godzinach palenia złapał temperaturę, teraz zmieniłem nadmuch na  30% zobacze co sie będzię działo.... sterownik k1pv4pz. kopiec wydaje mi się ze w normie

Opublikowano

ja wcześniej miałem nadmuch 38%, uszczelniłem palnik to teraz musze nastawiać na 27% i jest super

Opublikowano

Dzisiaj od rana zacząłem palić od 2 godzin w dwustanie. piec nie może złapać temp, tak jak na pidzie. 

temp zadana 65 a jest ok 40

temp załącznie pomp 40 

czas podawania 12s  przerwa 50 s

nadmuch 60%

o podtrzymaniu nie pisze bo jeszcze nie zaznał tego stanu

przy takich nastawach masz moc około 23kw

Opublikowano

przy takich ustawieniach złapał mi temp 55 c jezeli dam mniejszy nadmuch to nie mogę osiągnąć temp.

na noc zostawiłem go na pidzie (ustawienia fabryczne) tylko moc kotała zmniejszyłem na 90%, temp przez noc wynosiła 52c,a zadana 60c, i worek  grochu poszedł przez noc

Opublikowano

Na ustawieniach

5s podawanie

30s przerwa 

nadmuch 40%

w 2 godziny doszedł do zadanej temp 55C  później wytrzymyje 7 min w podtrzymaniu( histereza 5c) i dalej dobija w około 30 min

Opublikowano

Kolego dokładnie ten sam kocioł mam co Ty. Tez uzytkuje go pierwszy sezon i same problemy. Odnośnie twojego problemu na pidzie ustaw moc kotła na 110% i na czopuchu możesz przyslonic trochę ciągu kominowego i szybciej dojdzie ci do zadanej.A później zmniejszysz moc.Morzesz też zaworem 4d regulować zaczynać od 1 i co jakiś czas rozkręcić.

Opublikowano

Witam własnie zacząłem sezon grzewczy ekogroszkiem, defro eko pz 12 kw. Palę narazie z Z PID na ustawianiach fabrycznych ( co jakiś czas coś zmieniam jak znajdę na forum) Problem jest w tym że piec nie może złapać zadanej temp- 65C ,a temperarura spalin przekracza 200C ! W czym może być problem? jakie optymalne ustawienia ?

Witam serdecznie...spróbuj takich ustawień, mnie pomogły ...też mam Defro Komfort Eko PZ tyle że 15kW

Moc kotła: 50%

Zadana temp. 65 stopni

Min.praca podajnika: 2sek.

Max.praca podajnika: 5sek.

Min.przerwa podawania:45sek.

Max przerwa podawania:55/60sek.

Korekta powietrza: -2%

Wentylator tak jak w ustawieniach fabrycznych , tu nic nie ruszałem.

Temp.spalin mam od 80 do 120 stopni .temp.powrotu do 54 do 56 stopni. Pogodówka załączona z zaworem 4d z siłownikiem.

Palę Eko groszkiem Bartex Silver.

Spalam go 10 do 12 kg na dobę przy obecnych temp.na zewnątrz. Ogrzewa 130m2 bez podłogówki tylko grzejniki żeberka aluminiowe 7 szt. (60 żeberek) plus drabinka w łazience. Pozdrawiam Rafał. 6d94f85f9e80725b76e568a313ccbe09.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kopiec wydaje mi się prawidłowy. palę na dwustanie

praca 5s

przerwa 33s

nadmuch 35%

zadana temp 52C dochodzi do zadanej w około 2 godz

praca w podtrzymaniu:

praca 8s przerwa 5min, wentylator 20s/7min

wytrzymuje w podtrzymaniu 12-15min histereza 4C i póżniej wraca do zadanej tez w około 15min. 

już jest lepiej ale zjadł worek groszku w 19 h

Opublikowano

A jaką masz teraz temperaturę spalin w czasie pracy ?

Opublikowano

Kolego dokładnie ten sam kocioł mam co Ty. Tez uzytkuje go pierwszy sezon i same problemy. Odnośnie twojego problemu na pidzie ustaw moc kotła na 110% i na czopuchu możesz przyslonic trochę ciągu kominowego i szybciej dojdzie ci do zadanej.A później zmniejszysz moc.Morzesz też zaworem 4d regulować zaczynać od 1 i co jakiś czas rozkręcić.

Pawelko same problemy? Dlaczego ? Bardzo dobry kocioł tylko wymaga odpowiedniego dopasowania opału i ustawień...jeśli pali się w PIDzie to czopuch ma być bezwzględnie otwarty jak i klapka na dmuchawie , nie rozumiem Twojego podejścia z tym czopuchem...jak masz za duży ciąg kominowy to zastosuj regulator ciągu kominowego i po kłopocie , a to nie jest to samo co przymykanie czopuch Co uważam za dość niebezpieczny błąd . Przeczytaj mój post poniżej co do ustawień ...ja jestem bardzo zadowolony z kotła. Pozdrawiam Rafał

Opublikowano

Przełącz się na chwilkę na Pid podczas pracy to pokaże temp spalin.

Ja wczoraj wyczyściłem kocioł to temp spalin spadła o około 30 stopni. Teraz oscyluje 80-110.

Pracuje narazie na Pid i uczę się tego kotła i stera. To mój pierwszy sezon z takim kociołkiem.

Opublikowano

A tak w ogóle to mam pytanie jak zmienia się praca kotła jeśli zmienię moc kotła np na 80%? Z tego co zauważyłem to w menu serwis czasy pracy i przerwy pozostają bez zmian, więc sterownik dalej porusza się w tych samych widełkach czasowych. Jak więc zmniejszy sobie moc? Będzie ciągle wykorzystywał min czas pracy i max przerwe, a jeśli i to będzie za dużo to przejdzie w nadzór?

Opublikowano

Witam serdecznie...spróbuj takich ustawień, mnie pomogły ...też mam Defro Komfort Eko PZ tyle że 15kW

Moc kotła: 50%

Zadana temp. 65 stopni

Min.praca podajnika: 2sek.

Max.praca podajnika: 5sek.

Min.przerwa podawania:45sek.

Max przerwa podawania:55/60sek.

Korekta powietrza: -2%

Wentylator tak jak w ustawieniach fabrycznych , tu nic nie ruszałem.

Temp.spalin mam od 80 do 120 stopni .temp.powrotu do 54 do 56 stopni. Pogodówka załączona z zaworem 4d z siłownikiem.

Palę Eko groszkiem Bartex Silver.

Spalam go 10 do 12 kg na dobę przy obecnych temp.na zewnątrz. Ogrzewa 130m2 bez podłogówki tylko grzejniki żeberka aluminiowe 7 szt. (60 żeberek) plus drabinka w łazience. Pozdrawiam Rafał. 6d94f85f9e80725b76e568a313ccbe09.jpg

Dzisiaj rozpalę na tych ustawieniach o zobaczę jak u mnie sie będzie sprawować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.