Grzesiekz182 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #26 Opublikowano 15 Listopada 2017 czy ten palnik sv200 jest firmy TECHNIX,jaki sterownik jest najlepszy twoim zdaniem do tego kotła?
Pieklorz Opublikowano 15 Listopada 2017 #27 Opublikowano 15 Listopada 2017 SV jest technixa, wychodzi w paru wielkościach i dwóch odmianach Ja lubię pracować na sppv2, sterownik ma spełnić Twoje wymogi. Ty musisz sobie odpowiedzieć, co jest Ci potrzebne tj. ile pomp do obsługi? jak 2pompy, to wybierasz talos z softem v-klasy (2pompy,preferuje stabilne układy grzewcze, ma wyjście na panel czy moduł zaworu, brak netu) vs. sppv2l (2pompy, opcja internetowa, rozbudowa o cz.spalin,zewn,wewn, panel domowy) jak pomp więcej, masz obsłużyć siłownik zaworu n-drogowego, to iryd pid nk (bebechy z tyłu kotła, aby się kable nie plątały, 4pompy, siłownik zaworu, kolorowy wyśw, strefy, rozbudowa o panele domowe,cz.pogodowy,cz.spalin) wersja v-ta klasa vs. sppv2 (internet, 5pomp, siłownik zaworu,strefy, na pokładzie cz.wew,zew,spalin,zaworu, rozbudowa o panele czy układ ciepłomierza) ze względu na to,że ja lubię mieć wpływ na to, co ustawiam na proste instalacje wolę sppv2l a na rozbudowane wedle gustu bez neta iryd a z netem sppv2 jak ktoś ma jednak 2pompy, ale pojęcie zerowe o automatyce, zero chęci do nauki obsługi sterowania, to kupowac przyzwoity groszek 25-27MJ i talos z softem v-kl i spokój, w automacie nie ma tam nic do grzebania, kompletnie nic a nic, ale paliwo musi być okej i dość stabilny układ grzewczy, jak się trafi gorsze paliwo trzeba pożegnać automat i zadać parametry ręczne, wówczas spali się prawie wszystko
Grzesiekz182 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #28 Opublikowano 15 Listopada 2017 Jaka moc KW ma ten palnik,czy on jest robiony tylko pod kociol 13kw ?będe miał w cały domu podlogówke w garażu grzejnik bufor 150L nie znam się wiec nie wiem ile pomp będzie potrzebne na pewno panel pokojowy i sterownaie przez internet tez może być ale nie koniecznie,zależy mi żeby kocioł palił mało ekogroszku i potrzebuje sterownik żeby można byłoby tak zrobić ustawienia żeby palił ekonomicznie,co do sterownika IRYD to raczej odpada znajomy miał w kotle witkowski i miał duży problem z ustawieniem kotła i wymienił na sterownik TIMEL i róznica była duża
Pieklorz Opublikowano 15 Listopada 2017 #29 Opublikowano 15 Listopada 2017 Do 13kW montowany jest taki, który pozwala na jej osiągnięcie. Nazwa sterownika niewiele tu mówi, bo dla klasy Vej są nieco inne. Nie wspomnę o tym, że ustawić trzeba pod palnik i wentyl a jak producent tego nie robi tylko daje fabryczne, to kłopoty gotowe. Jak podłogowe, jakiś bufor to może się przydać więcej wyjść. Zostaje zatem na placu boju SPPv2
shogunzlasa Opublikowano 15 Listopada 2017 #30 Opublikowano 15 Listopada 2017 Do autora - wspomniany Witkowski to allegrowski garażowiec - można za niego dać jakieś psie pieniądze (max 6 tysi za tę konstrukcję z dobrym palnikiem i sterownikiem)... To jest właśnie generacja wstecz z lat 80tych... SAS to taki silnik benzynowy z VW. Zaprojektowany do golfa 1 - przerobiony na bezpośredni wtrysk jeździ do dziś (na siłę przerobiony pod 5tą klasę jak i większość kotłów 5tej klasy).
Grzesiekz182 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #31 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ogladałem kotły SAS i są naprawdę dobrze wykonane Witkowski to raczej chyba nie jest garażowiec zobacz że maja naprawdę dobry sprzęt to wykonania tych kotłów.
Grzesiekz182 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #32 Opublikowano 15 Listopada 2017 Do 13kW montowany jest taki, który pozwala na jej osiągnięcie. Nazwa sterownika niewiele tu mówi, bo dla klasy Vej są nieco inne. Nie wspomnę o tym, że ustawić trzeba pod palnik i wentyl a jak producent tego nie robi tylko daje fabryczne, to kłopoty gotowe. Jak podłogowe, jakiś bufor to może się przydać więcej wyjść. Zostaje zatem na placu boju SPPv2 Jaki panel pokojowy do tego sterownika SPPv2 czy ten paneljest na kabel czy bezprzewodowy,jest gdzies jakiś filmik żeby zobaczyć jak pracuje te sterownik SPPv2?
shogunzlasa Opublikowano 16 Listopada 2017 #33 Opublikowano 16 Listopada 2017 Ogladałem kotły SAS i są naprawdę dobrze wykonane Witkowski to raczej chyba nie jest garażowiec zobacz że maja naprawdę dobry sprzęt to wykonania tych kotłów. Nie chodzi o sprzęt. Pan Franek z podwórka spawarką spawał piece które wytrzymywały i 20 lat - co z tego? Chodzi o to, że wspomniany piec Witkowskiego ma dupiaty wymiennik - wiem bo mam identyczny z innej firmy, tylko 2000 zł taniej. Pytasz jaki palnik o jakiej mocy do kotła - w Witkowskim nikt nie robi testów czy dany piec ma 12kW jak wyglądają spaliny, czy akurat ten palnik pozwoli na czyste spalanie z tym wymiennikiem, jaka będzie temperatura spalin. Ten przekrój u jednych ma 12kW u drugich 15kW a jak ktoś wsadzi palnik EKOENERGIA 10kW to ile ma? W SASie ktoś już pewnie produkty testuje czy to się kupy dupy trzyma, ale SOLID ma palnik poprzedniej generacji (pancerpol) więc wymiennik jest tak obudowany by zniwelować błędy palnika (zawirowywacze, duży wymiennik itd). Skam PV ma palnik i wymiennik skonstruowany pod 5tą klasę i to jeszcze jak pisał Pieklorz - dasz radę kombinować z temp spalin co np w przypadku ceglanego komina jest bardzo ważne. Jest też wyraźnie mniejszy, mniej upierdliwy w czyszczeniu i tu wymiennik został dopasowany pod palnik - to zostało przetestowane chyba nawet na paliwie ze sklepu obok. Jeśli klient ma się zastanawiać czy moc danego palnika pasuje do kotła to co do cholery robi firma produkująca kotły? To tak jakbyś kupił samochód z silnikiem 2.0 a rozpadła Ci się buda o drzewo na pierwszym zakręcie bo ktoś tam wsadził za małe hamulce...
shogunzlasa Opublikowano 16 Listopada 2017 #34 Opublikowano 16 Listopada 2017 Co do sterowników - nie napalaj się na pincet pomp. Ja mam sterownik na 2, używam jednego wejścia a pompy mam 3. Po prostu podłogówka i CWU chodzą non stop wpięte bezpośrednio do gniazdka - to już zależy od sterowania instalacji, ale praca przerywana pomp nie jest nigdy korzystna dla kotła.
form Opublikowano 16 Listopada 2017 #35 Opublikowano 16 Listopada 2017 Kwestia przepływu. Przy cyklu 2-3 minuty praca, 3-4 minuty przerwa kocioł tego nie zauważy, a zużycie energii o połowę mniejsze. Zamiast 4W pompy ciągną np. 2W ;) CWU na stałe, zgadzam się w pełni, to świetna sprawa, najlepiej na grawitacji, mały obieg dogrzewający powrót. Przy podłogówce przerwy mogą być większe ze względu na jej bezwładność, niskie temp. U mnie przy zasilaniu 30 stopniami jej powrót bez przerw mam 29 stopni, a w cyklu 5/5 minut około 28 stopni. Niby drobnostka, ale w zależności od poboru pomp praca cykliczna generuje kilka-kilkanaście złotych oszczędności co miesiąc, w skali roku nazbiera się na dobre wino.
Pieklorz Opublikowano 16 Listopada 2017 #36 Opublikowano 16 Listopada 2017 Do SPPv2 są panele przewodowe, identyczne z głównym na kotle. Można podłączyć do 5szt. i przypisac nazwy i przypisać pod dana pompę np. parter, sypialnia, kuchnia itp. Firma Bolecki, producent tego sterownika prowadzi swoje forum firmowe - wygoglaj sobie. Sporo osób w stopce swoich profili ma linki do swojego sterownika, często sa opisy jaki maja kocioł, co ogrzewają. Ja prywatnie w swoim domu mam sppv2 z panelem ppxv2 zamontowanym na piętrze. Ogrzewam 270m2, z czego jakies 60m2 to wyższy garaż ok.4m, bez izolacji, do którego przechodzi po zewnątrz domu zaizolowana rura. Dom mam stary, w zasadzie bez izolacji (między murem wsadzona wełna5cm, ale tak, jak to się wówczas robiło, czyli byle jak, docieplony mam dach i zmienione okna, instalacja stara z dużą ilością wody, zatem swoje spalić muszę). Pracuję na prototypowym wymienniku skama z zamontowanym palnikiem v-ej klasy sv-200n odpowiednim do mojego domu. Mam też wgrany soft testowy, gdzie sprawdzam sobie różne kombinacje testowo. Moja instalacja pracuje na zaworze 3d, którym reguluje niższą temp. na dom. Mam strefy czasowe za zaworem zadane, od godz. 8-ej obniżenie do godziny 17-ej, póxniej strefa mocniejszego grzania od 17-ej do 8rano (stąd fala na wykresach w godzinach przejścia) Czujnik CWU od bojlera mam przekalibrowany, aby zaniżał mi temp, bo chcę, aby ta pompa pracowała ciągle Jak pracuje na wersji liniowej softu, który jest testowy, to na stronie wyświetla się część bzdurnych info, nie patrzymy wówczas na moc oraz parametry pracy, bo sa błędne, jak mam sterowanie czasowe, to wówczas wyświetla się to poprawnie. Tak to wygląda na wykresach u mnie w domu (zakładka statystyki): https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232
kecajbi Opublikowano 16 Listopada 2017 #37 Opublikowano 16 Listopada 2017 wiem ze design to nie wszystko ale jak wszyscy wiemy każdy szuka informacji o kotle na stonie producenta i oczekuje że tam dowie się jak najwięcej o danym produkcie nie każdy szuka na forum kontakty z producentem widzi łane kotły na ładnej stronie www i decyduje się na zakup kotła ty przynajmniej podchodzisz normalnie do klienta i widze ze jakbym zdecydował się na zakup kotła skamp pv 13kw penie mógłbym liczyć na pomoc w jego ustawieniach o to jest ważne bo każdemu zależy żeby kocioł był jak najmniej obsługowy i żeby palił mało,szukam kotła od 3 miesięcy i naprawdę nie jest to takie proste Fakt też szukam dla kuzyna na następny okres grzewczy pieca. Ciężko jest znaleźć potwierdzam. :) W każdym razie moje założenia są takie / uwzględniając moje dotychczasowe doświadczenie w paleniu w swoim piecu jak i u innych swoich kolegów :)Defro, Tekla, Heitztechnik, Ogniwo i Sas/ Piec koło 16-20kW, podajnik żeliwny najlepiej ekoenergia 2gn, do tego piec z dużym poziomym wymiennikiem / broń Boże pionowy przy czyszczeniu syf w kotłowni że hej/ gwarancja min 5 lat bez jakichkolwiek kruczków prawnych / woda demi, filtry itp/ no i porządne sterowanie / tu bym się przychylił do Tech a, ewentualnie ecoal/ Do tego dodatki typu poziom węgla w zasobniku, sterownie przez internet, duży popielnik oczywiście 5kl. A z instalacji pompa Wilo Stratos z układem automatycznego odpowietrzania, zawór czterodrożny, pompka CWU elektroniczna w zasadzie wystarczy 7W. Tylko ze problem mam taki że nic nie mogę znaleźć o tych parametrach... (:
maniek76 Opublikowano 16 Listopada 2017 #38 Opublikowano 16 Listopada 2017 Polecasz defro a czy oni przypadkiem w karcie gwarancyjnej nie mają mnóstwo tych kruczków typu woda demi.... ?
Grzesiekz182 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #39 Opublikowano 16 Listopada 2017 Nie chodzi o sprzęt. Pan Franek z podwórka spawarką spawał piece które wytrzymywały i 20 lat - co z tego? Chodzi o to, że wspomniany piec Witkowskiego ma dupiaty wymiennik - wiem bo mam identyczny z innej firmy, tylko 2000 zł taniej. Pytasz jaki palnik o jakiej mocy do kotła - w Witkowskim nikt nie robi testów czy dany piec ma 12kW jak wyglądają spaliny, czy akurat ten palnik pozwoli na czyste spalanie z tym wymiennikiem, jaka będzie temperatura spalin. Ten przekrój u jednych ma 12kW u drugich 15kW a jak ktoś wsadzi palnik EKOENERGIA 10kW to ile ma? W SASie ktoś już pewnie produkty testuje czy to się kupy dupy trzyma, ale SOLID ma palnik poprzedniej generacji (pancerpol) więc wymiennik jest tak obudowany by zniwelować błędy palnika (zawirowywacze, duży wymiennik itd). Skam PV ma palnik i wymiennik skonstruowany pod 5tą klasę i to jeszcze jak pisał Pieklorz - dasz radę kombinować z temp spalin co np w przypadku ceglanego komina jest bardzo ważne. Jest też wyraźnie mniejszy, mniej upierdliwy w czyszczeniu i tu wymiennik został dopasowany pod palnik - to zostało przetestowane chyba nawet na paliwie ze sklepu obok. Jeśli klient ma się zastanawiać czy moc danego palnika pasuje do kotła to co do cholery robi firma produkująca kotły? To tak jakbyś kupił samochód z silnikiem 2.0 a rozpadła Ci się buda o drzewo na pierwszym zakręcie bo ktoś tam wsadził za małe hamulce... Dzieki za informacje,Kotły SAS czy Witkowski też mają kotły 5 klasy wiec musiały przejść jakies testy żeby otrzymać certyfikat wiec jakiegoś palnika używali w czasie tych testów,ja się na tym nie znam ale z tego co piszesz kotły SAS czy Witkowski obudowali wymiennik by zniwelować błędy palnika i po sprawie,jak to się ma np. do kotła SKAMP co zrobili od podstaw kocioł 5 klasy razem z palnikiem?nie rozumiem definicji GARAŻOWIEC aczy firma Skamp ma linie produkcyjną park maszyn itd.,gdzie one są produkowane w halach czy w garażach tylko trochę większych?
Grzesiekz182 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #40 Opublikowano 16 Listopada 2017 Do SPPv2 są panele przewodowe, identyczne z głównym na kotle. Można podłączyć do 5szt. i przypisac nazwy i przypisać pod dana pompę np. parter, sypialnia, kuchnia itp. Firma Bolecki, producent tego sterownika prowadzi swoje forum firmowe - wygoglaj sobie. Sporo osób w stopce swoich profili ma linki do swojego sterownika, często sa opisy jaki maja kocioł, co ogrzewają. Ja prywatnie w swoim domu mam sppv2 z panelem ppxv2 zamontowanym na piętrze. Ogrzewam 270m2, z czego jakies 60m2 to wyższy garaż ok.4m, bez izolacji, do którego przechodzi po zewnątrz domu zaizolowana rura. Dom mam stary, w zasadzie bez izolacji (między murem wsadzona wełna5cm, ale tak, jak to się wówczas robiło, czyli byle jak, docieplony mam dach i zmienione okna, instalacja stara z dużą ilością wody, zatem swoje spalić muszę). Pracuję na prototypowym wymienniku skama z zamontowanym palnikiem v-ej klasy sv-200n odpowiednim do mojego domu. Mam też wgrany soft testowy, gdzie sprawdzam sobie różne kombinacje testowo. Moja instalacja pracuje na zaworze 3d, którym reguluje niższą temp. na dom. Mam strefy czasowe za zaworem zadane, od godz. 8-ej obniżenie do godziny 17-ej, póxniej strefa mocniejszego grzania od 17-ej do 8rano (stąd fala na wykresach w godzinach przejścia) Czujnik CWU od bojlera mam przekalibrowany, aby zaniżał mi temp, bo chcę, aby ta pompa pracowała ciągle Jak pracuje na wersji liniowej softu, który jest testowy, to na stronie wyświetla się część bzdurnych info, nie patrzymy wówczas na moc oraz parametry pracy, bo sa błędne, jak mam sterowanie czasowe, to wówczas wyświetla się to poprawnie. Tak to wygląda na wykresach u mnie w domu (zakładka statystyki): https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232 Czyli panel pokojowy jest identyczny jak sterownik kotła,czy dobrze zrozumiałem?jaka jest jego cena bo sterownik chyba kosztuje ponad 600zł więc panel pokojowy tez tyle kosztuje,czy można podłączyć inny panel pokojowy bezprzewodowy z dotykowym ekranem?
shogunzlasa Opublikowano 16 Listopada 2017 #41 Opublikowano 16 Listopada 2017 Dzieki za informacje,Kotły SAS czy Witkowski też mają kotły 5 klasy wiec musiały przejść jakies testy żeby otrzymać certyfikat wiec jakiegoś palnika używali w czasie tych testów,ja się na tym nie znam ale z tego co piszesz kotły SAS czy Witkowski obudowali wymiennik by zniwelować błędy palnika i po sprawie,jak to się ma np. do kotła SKAMP co zrobili od podstaw kocioł 5 klasy razem z palnikiem?nie rozumiem definicji GARAŻOWIEC aczy firma Skamp ma linie produkcyjną park maszyn itd.,gdzie one są produkowane w halach czy w garażach tylko trochę większych? Coś się tak uwziął na te hale? Chcesz kupić zakład produkcyjny czy piec? :D
Grzesiekz182 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #42 Opublikowano 16 Listopada 2017 Co według ciebie oznacza definicja GARAŻOWIEC bo nie bardzo rozumiem?
Pieklorz Opublikowano 16 Listopada 2017 #44 Opublikowano 16 Listopada 2017 Czyli panel pokojowy jest identyczny jak sterownik kotła,czy dobrze zrozumiałem?jaka jest jego cena bo sterownik chyba kosztuje ponad 600zł więc panel pokojowy tez tyle kosztuje,czy można podłączyć inny panel pokojowy bezprzewodowy z dotykowym ekranem? Panel to jest to małe z wyświetlaczem. Taki panel kosztuje 160zł to po lewej stronie skrzynki wykonawczej, jeden jest w standardzie na wyposażeniu sterownika a jak ktos chce do domu, to takich można podłączyć do 5szt. Są przewodowe, bo wymagają pełnej komunikacji zwrotnej, z poziomu panelika masz pełen dostęp do funkcji sterownika i dodatkowo tryb termostatu pokojowego.
shogunzlasa Opublikowano 16 Listopada 2017 #45 Opublikowano 16 Listopada 2017 Co według ciebie oznacza definicja GARAŻOWIEC bo nie bardzo rozumiem? Garażowiec - piec pospawany bez obliczeń, nietestowany z żadnym palnikiem na emisje spalin, generowaną moc. http://mgspaw.pl/kopia-tauron-duo-pro.html http://kotly-dragon.pl/kotly-grzewcze/kotly-z-podajnikiem-slimakowym/dragon-duo/ http://www.kotly-witkowski.pl/kotly/kmb-rp-plus#budowa I jak wejdziesz w 80% piecy na allegro to ZAWSZE TEN SAM PRZEKRÓJ KOTŁA - TEN SAM WYMIENNIK (tylko 10/12/15 kW jak zwał ma 3 półki nie 4ry). Myślisz, że każda firma testowała swój wyrób z danym palnikiem i sterownikiem? Każda z nich ma nawet jeden certyfikat ekologiczny który nie należy do firmy produkującej kocioł a do profilu pieca - dlatego zawsze pisze tam KWM SGR
Grzesiekz182 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #46 Opublikowano 16 Listopada 2017 Garażowiec - piec pospawany bez obliczeń, nietestowany z żadnym palnikiem na emisje spalin, generowaną moc. http://mgspaw.pl/kopia-tauron-duo-pro.html http://kotly-dragon.pl/kotly-grzewcze/kotly-z-podajnikiem-slimakowym/dragon-duo/ http://www.kotly-witkowski.pl/kotly/kmb-rp-plus#budowa I jak wejdziesz w 80% piecy na allegro to ZAWSZE TEN SAM PRZEKRÓJ KOTŁA - TEN SAM WYMIENNIK (tylko 10/12/15 kW jak zwał ma 3 półki nie 4ry). Myślisz, że każda firma testowała swój wyrób z danym palnikiem i sterownikiem? Każda z nich ma nawet jeden certyfikat ekologiczny który nie należy do firmy produkującej kocioł a do profilu pieca - dlatego zawsze pisze tam KWM SGR Widze ze jesteś w temacie,to może mi pomożesz przy wyborze kotła wiec jakie kotły mają certyfikat z danym palnikiem i sterownikiem,o co chodzi że dany kocioł ma 3 półki a nie 4 półki czy kocioł z 3 półkami jest lepszy,jaki przekrój kotła jest najlepszy,jaki sterownik,jaki palnik zwykły obrotowy jeżeli np.Witkowski ma kotły 5 klasy jak uzyskał certyfikat chyba musiał być testowany z jakims palnikiem i z jakimś sterownikiem?
Grzesiekz182 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #47 Opublikowano 16 Listopada 2017 Panel to jest to małe z wyświetlaczem. Taki panel kosztuje 160zł to po lewej stronie skrzynki wykonawczej, jeden jest w standardzie na wyposażeniu sterownika a jak ktos chce do domu, to takich można podłączyć do 5szt. Są przewodowe, bo wymagają pełnej komunikacji zwrotnej, z poziomu panelika masz pełen dostęp do funkcji sterownika i dodatkowo tryb termostatu pokojowego. jaka jest nazwa tego panelu pokojowego,gdzie znajdę więcej informacji?
Grzesiekz182 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #48 Opublikowano 16 Listopada 2017 Widze ze jesteś w temacie,to może mi pomożesz przy wyborze kotła wiec jakie kotły mają certyfikat z danym palnikiem i sterownikiem,o co chodzi że dany kocioł ma 3 półki a nie 4 półki czy kocioł z 3 półkami jest lepszy,jaki przekrój kotła jest najlepszy,jaki sterownik,jaki palnik zwykły obrotowy jeżeli np.Witkowski ma kotły 5 klasy jak uzyskał certyfikat chyba musiał być testowany z jakims palnikiem i z jakimś sterownikiem? Może podasz mi listę kotłów nie garażowych wtedy będę miał jakiś wybór?
Pieklorz Opublikowano 16 Listopada 2017 #49 Opublikowano 16 Listopada 2017 Kolego podawałem Ci wcześniej, wkleiłem także link do pracy tego sterownika u mnie w domu z wyjaśnieniem co i jak odbywa się na mojej instalacji domowej Producentem jest firma Bolecki, producent prowadzi swoje forum o swoich produktach, wygooglaj sobie, bo linkami rzucać nie wypada Do obsługi sterownika przez internet jest platforma internetowa, swoje ma tech, swoje ma elektro-system w postaci "esterownik", swoje ma bolecki w postaci "ekotlownia" Sterownik, którego zdjęcie widzisz to SPPv2 a panel nazywa się PPXv2
shogunzlasa Opublikowano 16 Listopada 2017 #50 Opublikowano 16 Listopada 2017 Jakbym celował w 5tą klasę brałbym SKAMa PV i tyle - jak DLA MNIE najlepsze rozwiązanie. - jest też taki Pan jak Pieklorz który jak widać wiedzę ma i chęć pomocy przez co nie zostajesz z ręką w nocniku. Co do sterownika - jest Bolecki który też ma swoje forum i po jednym telefonie do firmy wiesz, że gość który tam siedzi też zna się na rzeczy i znów ma kto pomóc. Kocioł dobiera się do instalacji, komina, kotłowni - na to ma wiele rzeczy wpływ. Palnik powinien być dobrze dobrany do kotła - ale to powinien zrobić producent pieca - jakbyś poczytał forum to byś zobaczył, że w Skamach jest to dobrze zestrojone.Możesz sam dobrać graty - wtedy bierzesz garażowca który Ci to poskłada - wyjdzie Ci taki witkowski tylko za 5500 nie za 7000 czy 7500 - tylko musisz być świadom wad tego rozwiązania i znać się na tyle by poskładać dobry zestaw.I NIE ZNAM SIĘ - wypowiadam się z punktu widzenia użytkownika, który trochę poczytał przed zakupem i widzę, że 80% rynku kotlarskiego to wciskanie ludziom kichy przez producentów, dystrybutorów, sprzedawców itd. Tak jak pan z Allegro zrobił mi wykład o sprawności kotła to się dziwiłem czy przypadkiem perpetum mobile nie zespawali...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.