Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Pieca - Pomocy

admax011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy w doborze ustawień. Piec na obecną chwile tem. zew. 0-7 stopni spala ok 20-35 kg na dobę co wydaje mi się BARDZO dużo

Dom ok 90 m2 u góry czynne 7 grzejników panelowych i jeden łazienkowy, dom ocieplony 6cm + plastikowe okna, dom pustak ma ok 30 lat. W tym roku wymieniałem instalacje na miedź o śr od 22 do 15, piec również nowy ( co prawda z OBI model Domo plus 12-20kW)

Ustawienia sterownika:

temp. CWU - 47st

temp. zadana 50 st

czas pracy podajnika praca - 7 sek

czas przerwy podajnika praca - 65 sek

obroty wen. praca 60%

czas pracy podajnika podtrzymanie 10 sek

czas przerwy podajnika podtrzymanie 10 min

obroty wen. podtrzymanie 35%

czas wybiegu wentylatora - 10 sek

czas opóźnienia wen. - 10 sek ( podczas pracy podajnika w trybie podtrzymanie )

ustawienie dodatkowego przedmuchu co 5 min na 20 sek 

osłona went. odsłonięta na ok 30-35%

kolor płomienia ciemno żółty

Niewielkie spieki, palenisko prawidłowe ok 2-3 cm wystaje ponad retortę, na retorcie po brzegach popiół + niewielkie spieki oraz dopalające się małe kawałki eko.

Ekogroszek pieklorz

Zastanawia mnie cykl pracy pieca mianowicie mam histereze co ustawioną na 1 st czyli jak temperatura spadnie mi do 48 załącza się tryb praca i tak ok 10 minut zanim dobije do 50st wtedy przełacza się na tryb podtrzymanie ale wytrzymuje na podtrzymaniu max 15 minut i ponownie spadnie do 48st i załączy się praca przez co mi się wydaje piec spala więcej węgla.

A więc pomóżcie jak ustawić piec tak aby palił mniej węgla oraz utrzymywał się dłużej na podtrzymaniu

Z góry dziękuje

Opublikowano

popiół w miarę w większości jest tak jak po papierosie a ok 20% to taka szlaka ok 1 cm średnicy, martwi mnie to bardziej że spala dość sporo na dobę i krótko wytrzymuje na podtrzymaniu ( 10 minut tryb praca a max 15 minut na podtrzymaniu )

Opublikowano

Masz przewymiarowany piec co pozwala Ci spalać taki opał w miarę dobrze. Do tego kiepska konstrukcja sprawia że większość ciepła leci w komin.
Czyli jeździsz tirem po zakupy i liczysz na spalanie z matiza. Ustawieniami pewnie zejdziesz jeszcze ze 2 kg...

Opublikowano

nie do końca się zgodzę ale mogę się mylić, piec o mocy 12-20 kW na dom z użytkowym ok 90-100 m2 do tego tyle samo piwnicy, grzejników dokładnie mam 3 po 100/50 cm 1x50/50 2x60/50 1x80/50 + 40/60-łazienkowy rurka/suszarka do tego 4x60/60 w piwnicy (obecnie zamknięte w planie do uruchomienia zimą). Nie wiem czemu ale jak ok miesiąc temu przy podobnych ustawieniach ( minimalnie mniejsze podawanie w trybie praca i tu niestety nie pamiętam ustawień na podtrzymaniu) i przy wyłączonych grzejnikach ( 2 szt jeden 60/50 i 80/50) piec wciągał mi ok 15 kg na dobę wiec taki wzrost spalania przy dołożeniu 2 grzejników mnie przeraził. Poprzednio miałem piec miałowy 12kW i zimą paliłem ok 3,5-4 tony miału więc liczyłem że eko spale koło 3 ton na sezon zimowy

Opublikowano

trochę dziś posiedziałem przy piecu i pozmieniałem ustawienia

podajnik w trybie praca 10 sek

przerwa w trybie praca 45 sek

podajnik w trybie podt. 10 sek

przerwa w trybie podt. 8 minut

wentylator uchylony na ok 1,5 cm

obroty went. praca/podt.  50/30 %

Piec pracował ok 7 min a na podtrzymaniu wytrzymał 17 minut więc nieznaczna poprawa, temp ustawiona na 52st po trybie pracy wzrastała do 54 i spadała przez 17 min do 50 st po czym ponownie tryb praca załącza.

Jutro sprawdze ile spalił przez 24h i napiszę.

Myśle ze jeszcze bym mógł zmienić ust. w trybie pracy tak aby podtrzymanie wytrzymało 25-35 minut ( tak wytrzymywał w czasie kiedy palił mi 15-20kg na dobę)

Wydaje mi sie ( jak się myle poprawcie mnie) żeby zmniejszyć w pracy podajnik na 8 sek a przerwe na 35-40 sek a w podtrzymaniu ustawić na 8 sek co 5 minut.

W chwili obecnej nie mam ustawionych dodatkowych przedmuchów ( tylko te podczas podawania w trybie podtrzymanie) nie wiem czy jakieś ustawić wiele czytałem że to wychładza piec i bardziej szkodzi jak pomaga 

Opublikowano

Miałowy 12 kW - miałowy piec wymaga przewymiarowania o jakieś 30-40% czyli liczmy 8-9 kW. Teraz masz 20kW kloca - gdzie modulacja zaczyna się od 12 kW czyli tego czego nie osiągniesz nawet przy -20. 

Dla porównania mam dom 150 m^2 10 cm styropianu, , 21-22 stopnie, 24 w łazience, CWU 300L non stop i dobijam do 20 kg przy -4 w nocy a i tak sporo ślę w komin.

P.S mam piec koło 12-15 kW.

Wypełnij ciepłowłaściwe.pl i wklej wynik.

Opublikowano

Miałowy 12 kW - miałowy piec wymaga przewymiarowania o jakieś 30-40% czyli liczmy 8-9 kW. Teraz masz 20kW kloca - gdzie modulacja zaczyna się od 12 kW czyli tego czego nie osiągniesz nawet przy -20. 

Dla porównania mam dom 150 m^2 10 cm styropianu, , 21-22 stopnie, 24 w łazience, CWU 300L non stop i dobijam do 20 kg przy -4 w nocy a i tak sporo ślę w komin.

P.S mam piec koło 12-15 kW.

Wypełnij ciepłowłaściwe.pl i wklej wynik.znajomy ma podobny pic co ja tyle ze dokupił inny sterownik oraz zawór czterodrożny(automat ) podłączony z komputerem i na podobnym metrażu spala 13-15 kg na dobę , zmieniając ustawienia z tych co wypisałem na początku do tych co są poniżej zeszłem o 5 kg na dobę

Mniejwięcej już kumam które zmieniać , posiedze w weekend przy piecu i jeszcze spróbuje poustawiać myślę że jak zejdę poniżej 20 kg to juz mi wystarczy.

Nie wiem tylko czy przy niższych temperaturach wystarczy że podniosę temp. na sterowniku czy znowu będe musiał się męczyć z ustawieniami.

na kolejny sezon też doinwestuję w sterownik oraz zawór czterodrożny

Opublikowano

Wypełnij ciepłowłaściwe to się dowiesz o ile masz przewymiarowany piec.

Fizyki nie oszukasz i żadnymi zaworami tego nie zmienisz. Mniejszy piec, mniejszy palnik, mniejsze spalanie. Ale już po ptokach więc walcz z tym co już masz.

Powodzenia :)

Opublikowano

Shogun powiedz mi czym to sie ma ze w dalszym ciagu przewyzsza mi temp.o 5st i dalej trzyma jak w termosie! Dlugo nie bylo odzewu z mojej strony bo lekcje odrabiane byly...i palone bylo 10/60,10/50 i 10 na rozne pauzy w podawaniu i wraz przewyzsza ta temperature! W podtrzymaniu stoi po 40 min!A to raz kopiec mi zniknie a to prawie przygasnie.Juz dzis pale na nastawach 7/45 30% dmuchawa i wraz to samo...zadane 55 na sterowniku i przewyzsza duzo o 5,6st! Dom mam 104m2,60 zeberek kaloryfera+garaz 10zeberek,termostaty na kaloryferach,skrecone na 3 salon,pokoje 4,lazienka drabinka 4.5,podlogowka 40m2 grzeje na 30st...czyli w domu 23st non stop. Nie rozkrece wiecej kaloryferow bo za goraco bedzie! Nie mam juz pomyslu jak to ustabilizowac...moze zaczne podawac 5s wegla zeby nie mial tej duzej mocy?o co w tym wszystkim chodzi to juz niewiem! Przerobione kombinacje alpejskie! Moze 30% dmuchawy za malo i za dlugo rozgrzewa do zadanej...i palnik lapie za duza moc?moze tak byc? Swiezak wraca ze swoim drew metem udarzonym! Wykonczy mnie ten piec!

Opublikowano

Daj mu podawanie 5 sekund i wydłużaj pauze tak zeby się nie zapadał podczas palenia. Włącz CWU na stałe (jak na sterowniku nie ma takiej opcji to dokup kabel i wtyczke i prosto do gniazdka). Im większy masz bojler tym lepiej...

Opublikowano

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2yrv

Shogun wez zerknij swoim okiem fachowca i wypowiedz sie...bede wdzieczny...

Opublikowano

Bojler mam 120 l...nie zaszaleje z ta wielkoscia...:-(

Opublikowano

To nie chodzi czy duży czy mały podgrzejesz dzięki temu powrót

Opublikowano

Bojler to też taki kondensator w obiegu.

http://ilf.fizyka.pw.edu.pl/podrecznik/images/image631a.png

Na tym zdj widać przebieg - pomarańczowy to taki 2stan - rosnie i spada, gdy wepniemy do obiegu bojler (kondensator) to prostuje trochę nam ten wykres - niebieski - czyli mamy mniejsze wahania w układzie - czyli jak to wytłumaczyć na przykładzie mostka gretza :D

broda21 - jaki masz piec, jaki palnik? Masz strasznie małe zapotrzebowanie więc ciężko coś ustawić żeby nie przebiło wartości zadanej...

I NIE JESTEM FACHOWCEM - jest tu kilku takich którzy zamieszczają informację od wielu lat - czasem ciężko to zebrać do kupy - trzeba czasu i cierpliwości... ;/

Opublikowano

Witam.Shogun dzieki za rade z pompa cwu do gniazdka. Ale chyba rozgryziona zostala sprawa z moca pieca! Moje wnioski to takie:sterownik temp.zadana 55st(minimalna zalecana przez palaczy) przewyzszalo nawet o 5,6st i w tym momencie woda na piecu wskazywala prawie 70st,w domu termostaty poskrecane a na dworzu +3 w nocy a w dzien do +9 w ostatnim czasie w moim regionie! W ksiazce od pieca znaleziona tabelka z przykladowym doborem temperatury na kotle w zaleznosci od temeratur na zewnatrz budynku i ta moja temperatura wody prawie 70 st to na dzien kiedy na zewnatrz jest -10 a nie jak teraz +3 noc, dzien +10...czyli wychodzi na to ze musze zmniejszyc temp.zadana na sterowniku tak zeby ogrzewalo mi wode w kotle min.60st na chwilowe temperatury panujace na zewnatrz czyli 0 do +10st... bede latac do kotlowni i zwiekszac na wieksza zadana jak przyjda wieksze mrozy...zmniejsze zadana na taka co bedzie 60 st grzac wode w kotle i moze bardziej sie ustabilizuje to podtrzymanie,a nie jak dotad po 40 min albo dluzej i chuchanie dmuchanie podawanie w podrzymaniu nic nie dawalo,albo kopca brak jak za duzo razy dmuchane,a jak rzadziej dmuchac to by zgaslo po takim dlugim podtrzymaniu i tyle z palenia! Lece zastosuje moje wymysly a raczej pomysl na wyjscie z sytuacji...zobaczymy czy cos to da? Jesli ma ktos lepsze rady na za duza moc to smialo pisac.

Opublikowano

Piec drew met eko prim kompakt 16kw,tak pisza w ksiazce "zespol podajacy sklada sie z palnika retortowego oraz motoreduktora slimakowego,zeliwnego" a czy jakas inna nazwe ma... to niewiem! Nie znam sie na tym nic a nic!bo to bedzie pierwszy sezon przygod z samodzielnym paleniem!

Opublikowano

A sterownik tech 480n...

Opublikowano

A sterownik tech 480n...

Opublikowano

Mam nadzieje,ze jak zmienie na mniejsza zadana na sterowniku zeby mi grzalo wode w kotle 60st, to sie ustabilizuje to podtrzymanie i odbior ciepla...bo jak nie to zaraz bedzie stal na olx za pincet zloty do sprzedania!malo uzywany tylko miesiac :-) ;-) Zdaje sobie sprawe ze minimalna zadana to 55st ale przy plusowych temp na zewnatrz te 70 st woda kotlowa nie ma gdzie grzac!I mysle ze dlatego za dlugo sie odstawia w pauze! Wiec ostatnim moim pomyslem na ogarniecie tego tematu jest nniejsza zadana...niestety!

Opublikowano

Masz przewymiarowany kocioł ze 2 razy - Twój dom na -20 potrzebuje kotła o mocy 8kW - Ty na +5 masz 16 kW!
Moc minimalna palnika to i tak za dużo - stąd przebija. Włącz CWU na stałe - pomoże ale za mało...

Musisz dopasować opał - dobrze się mówi, ale  paradoksalnie potrzebujesz takiej petardy z 28MJ - tylko nie palić ją a trzymać żar...
Masz już opał nakupiony?

Opublikowano

Wegiel kamienny groszek 2 (2701) trzy tony mam...wegiel jest ze sprawdzonego miejsca,ktore kazdy kto pali grochem w naszych okolicach poleca...

Opublikowano

Ja dobrze palic nie potrafie a gdzie dopiero zarzyc!masakra jakas!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.