Gość Visitor1230 Opublikowano 30 Września 2018 #26 Opublikowano 30 Września 2018 Moc ustawiona dosc wysoko. Pytanie czy potrzeba. Nastepne to czy kociol pracuje w automacie (PID) czy w dwustanie. Jezeli przebija w Pidzie to ok. Kociol pracuje o kila stopni powyzej zadenej . Dazy do pracy ciaglej. Jezeli tak sie dzieje w dwustanie to po prostu za duza ustawiona moc w stosunku do potrzeby.
misiurally Opublikowano 30 Września 2018 #27 Opublikowano 30 Września 2018 pracuje w PID. Mówiąc moc masz na myśli moc dmuchawy?
Gość Visitor1230 Opublikowano 30 Września 2018 #28 Opublikowano 30 Września 2018 Stosunek podawanie przerwa jest bardzo wysoko. Powietrze musia byc zawsze ustawione odpowiednio do ilosc wegla jaka podajemy. Warto by uzupelnic profil. Unikamy wtedy niepotrzebnych pytan co grzejesz jaka instalacja itd
misiurally Opublikowano 30 Września 2018 #29 Opublikowano 30 Września 2018 profil uzupełniony :) przy standardowych ustawieniach ilość opału była zdecydowanie za mała dlatego zwiększyłem długość podawania.
CIHYMUR Opublikowano 30 Września 2018 #30 Opublikowano 30 Września 2018 Po pierwsze,MAX moc dmuchawy nigdy nie ustawiaj więcej niż 10% . To taka serdeczna rada od Cichego. Nie korzystaj z PID. Przejdź na manual i poustawiaj sam . Nie wiem jaką masz kaloryczność węgla.?
CIHYMUR Opublikowano 30 Września 2018 #31 Opublikowano 30 Września 2018 Tak twój kociołek powinien pracować na 100% mocy. Czyli dmuchawa na min1%-MAX 10% oczywiście manual. PID nie jest istotą inteligentną. Tak dla świadomości. Film w slow motion. Dane wprowadzane ,musisz korygować w sterowniku, w zależności od temperatury na zewnątrz. 20180929_202929 (1).mp4
CIHYMUR Opublikowano 2 Października 2018 #32 Opublikowano 2 Października 2018 W dniu 24.09.2018 o 13:18, Pieklorz napisał: Twoja moc palnika to 12kW +,- 1 do 1,5kW w zależności od jakości ekogroszku Co ma wspólnego moc palnika z mocą dmuchawy? Przede wszystkim – o mocy palnika decyduje wydajność dmuchawy. Bez dmuchawy każdy palnik ma moc równą zero, niezależnie od swojej konstrukcji. Tekst z tego źródła https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/palniki-retortowe/
Pieklorz Opublikowano 3 Października 2018 #33 Opublikowano 3 Października 2018 o matko..... Widzisz, jak mawia jeden z pracowników labo - kocioł i jego moc to bardzo prosta sprawa, to paliwo i powietrze.... i nie rozumiem z czym wszyscy mają taki problem... Moc tego kotła jest taka, bo wynika z powierzchni rusztu oraz ilości otworów i tyle a dmuchawa, no cóz ja obsługuje sterownik dalej nie ciągnę, bo bez sensu i czasu szkoda
misiurally Opublikowano 4 Października 2018 #34 Opublikowano 4 Października 2018 Witam. U Was też tak głośno pracuje podajnik?
Pieklorz Opublikowano 4 Października 2018 #35 Opublikowano 4 Października 2018 Stabilnosć, tutaj dwie kwestie: 1. Jak jest niestabilna instalacja.. np. termostaty odcinają sporą część instalacji i za jakiś czas mamy raptem to ogrzać... albo kwestia podłączenia bojlera i samej jego konstrukcji (w zasadzie umieszczenia czujnika CWU i prawidłowości odczytu temp.) To destabilizuje 2. Dany opał w korelacji z obiektem i jego zapotrzebowaniem, możliwe,że na innym paliwie będzie lepiej, to zobaczysz z czasem. Sterownik jest tak zrobiony przez programistę, aby nie grzebać, nie ma możliwości wpływania na tempo reakcji algorytmu, postawili po sprawdzaniu na stanowisku na takie tempo, które pozwala utrzymac emisje w pracy ciągłej. Kaganiec jest jednak taki,że po przeciągnięciu o 5st.C sterownik staje, niby pierwszy raz ma przebić, aby wiedzieć jak się zachowywać, ale jak instalacja nie jest stabilna, to on sie nigdy nie nauczy i tak będzie pracować. Możesz spróbować załączyć pompę CWU na stałe (kabel komputerowy i na stałe do prądu, jak to ustabilizuje odbiór ciepła i temp. na kotle, to będziesz miał odpowiedź od czego to się dzieje) Na stanowisku przy stałym odbiorze ciepła idzie jak po sznurku od kreski 3. Rura kominowa - jak masz dłuższy fragment, to zaizoluj tą rurę - wełna z folia aluminiowa z jednej strony i problemu nie będzie.
CIHYMUR Opublikowano 4 Października 2018 #36 Opublikowano 4 Października 2018 1 godzinę temu, misiurally napisał: U Was też tak głośno pracuje podajnik? Podajnik pracuje prawidłowo , słychać lekkie buczenie . Ale ziarnistość twojego węgla przekracza 25 mm. Słychać jak go kruszy ślimak. Testowałem różne granulacje i teraz mam drobnice . 0-25mm i nie ma efektu kruszenia. Nagram i jutro wrzucę swój jak pracuje.
Gość berthold61 Opublikowano 4 Października 2018 #37 Opublikowano 4 Października 2018 Ja pompę CWU włożyłem w wtyk z cyrkulacji a cyrkulacja ustawiłem na stałe a sam czujnik bojlera wyciągłem z bojlera i zamontowałem na powrocie z bojlera i dopiero nastała istna stabilizacja bo przedtem też wszystko skakało wariowało jak oszalałe , zwłaszcza jak ktoś brał kąpiel a teraz gładziutko i na powrocie od 54do 47 podczas kąpieli przy zadanej 58st . co do ekogroszku to też patrząc na składach to on ma co najmniej 30 mm lub nawet więcej i to raczej groszek 2 jest nisz ekogroszek , też musiałem zrezygnować z Chwałowickiego pieklorza tylko dlatego że jakiś bardzo gruby był ostatecznie kupiłem eko z dużą prawdopodobnie ilością popiołu bo z Piasta bezpośredni nie żadne mieszanki ale drobny tak jak powinien .
misiurally Opublikowano 5 Października 2018 #38 Opublikowano 5 Października 2018 @CIHYMUR dzięki :) jeszcze mam pytanko:) z której strony macie otwory napowietrzające palenisko? Od strony ślimaka czy popielnika? Pozdro
CIHYMUR Opublikowano 5 Października 2018 #39 Opublikowano 5 Października 2018 Ja mam takie otwory, jak na foto w załączeniu. WP_20181005_11_04_15_Pro.mp4
Gierapa Opublikowano 20 Października 2018 #40 Opublikowano 20 Października 2018 Witam ja mam pytanie odnośnie pompy C.O ,co ile masz ustawione czas pracy tej pompy?ogolnie czy mogl bys podac ustawienia swojego sterownika bo rozumiem że masz cobra2? Bo ja mam ten kociołek od dwóch miesięcy I te raz chciałbym go dokładnie ustawić na okres zimowy.czy może żeby lepiej chodził na auto w PID?ogólnie pieca nie wygaszam,tylko tak czyszcze na stop. Powiedz mi czy co jakisz czas trzeba go wygasic żeby wyczyscic dziurki od komory spalania?bo samą komorę też czyscilem bez wygaszania I ie wiem czy za jakiś czas będę musiał to wygasicżeby wyczyścić dziurki.wlasciciel firmy który montowal mi piec powiedział do mnie że od 7lat nie gasil pieca. Czekam na odp z góry dziękuję
misiurally Opublikowano 3 Listopada 2018 #41 Opublikowano 3 Listopada 2018 Cześć. Ja z tym dwustanem nie mogę sobie poradzić...@cihymur możesz podsłać swoje ustawienia żebym miał z czego wyjść ;) Drugą sprawą jest to czy można wyłączyć ten dodatkowy podmuch podczas podawania paliwa w pid? U mnie kocioł chodzi bardzo skokowo, choć czasami bez żadnej ingerencji w parametry potrafi się ustabilizować(pracuje ciągle bez odstawiania) a po pewnym czasie znowu zaczyna przebijać i się odstawia. czekam na niższe temperatury na zewnątrz i wtedy zobaczę jak ze stabilnością. Pozdrawiam
CIHYMUR Opublikowano 3 Listopada 2018 #42 Opublikowano 3 Listopada 2018 Witam. Żeby ustawić pracę w dwustanie, trzeba trochę posiedzieć w kotłowni ze stoperem. Ale jak się zmienią warunki na dworze to korekcja ustawień. Odpuść sobie bo to walka z Wiatrakami , jak Don Kichote. Uruchom PID ale wprowadź dane startowe fabryczne. Czyli 60/10 Powietrze na 10% max. Nie odpowiedziałeś mi jaką masz kaloryczność węgla. Dla testu wejdź w tryb rozpalania na rozgrzanym kotle i ustaw powietrze na 6% . Poobserwuj co się dzieje. Ręcznie sterownikiem załączaj podajnik co 60 sek na 10 sek ,czyli 100% mocy kotła.Zrób tak kilka cykli . Zaobserwujesz potężną moc węgla. Która jest marnowana. :( Nie wiem jaką masz ziarnistość węgla. Ja mam założony RCK , komin 17 metrów wysoki z wkładem ze stali kwasówki, doprowadzenie świeżego powietrza(do prawidłowego procesu spalania) za pomocą zetki. W kotłowni 17-19*C. Czopuch kominowy zaizolowany wełną. U mnie cyka kociołek jak w zegarku, współpracuje z termostatem pokojowym . T-1000 Którym reguluje temp. na kotle, a także służy mi do odczytu temperatur. Pompa obiegowa pracuje na stałe 24/7dni w tyg. Kotła nie wygaszam , czyszczę codziennie !!! lekki pył i jest sucho. W dwustanie było z tym różnie ale tylko przez krótki okres. Start pompy CO 42*C.Najlepiej gdyby pompa c.o pracowała na stałe. Nie mam zaworu 3d ani 4d. Zastanawiam się nad dołożeniem 3d. aby obniżyć temperaturę na grzejnikach. Czasami w dzień jest za ciepło, 25*C to przechodzę w tryb lato i pompa od C.O nie włącza się przez cały dzień. Akumulacyjność budynku mi na to pozwala. Kociołek ustawiaj jednym parametrem . Tzn przerwą w podawaniu. dla węgla o kaloryczności 24 Mj/kg u mnie 58sek. U Ciebie nie wiem jak będzie . Podawanie 10sek. sterownik podzieli sobie sam kroki. Daj mu czas najlepiej kilka dni.Po zmianie parametru. Ale zmieniają się warunki a on będzie się próbował dostroić do budynku i zapotrzebowania. Jak kociołek w środku zarasta to automatycznie zaczyna podawać więcej węgla dlatego czyszczę codziennie. I stwarzam mu warunki wewnętrznie czystego kotła, a w ten sposób jego praca przekłada się na oszczędniejszą pracę. Dziurek nie czyściłem jeszcze, nie było potrzeby. Ale kanał powietrzny już kilka razy. Nie ma możliwości wyłączenia dodatkowego podmuchu podczas podawania paliwa w trybie P.I.D . Programista sterownika tak zdecydował. A ja nie widzę opcji on/off. Może będzie update softu. Mam nadzieję że pomogłem lub naświetliłem światełko w tunelu. :) Pozdrawiam.
CIHYMUR Opublikowano 4 Listopada 2018 #43 Opublikowano 4 Listopada 2018 Wklejam ustawienia sterownika w pid , które najlepiej się sprawdzają do mojego węgla który obecnie posiadam.24Mj. (Jesień) .Na dwustan przyjdzie czas jak będzie mróz i ochota na polepszenie wyników.
CIHYMUR Opublikowano 11 Listopada 2018 #44 Opublikowano 11 Listopada 2018 Ostatnio przesypało mi niedopalony węgiel, więc zmieniłem czas przerwy w podawaniu na 78 sekund zamiast 59. Zdecydowanie lepiej , jak zaczyna pracować na 100% to nie przesypie niedopalonego. minimum dmuchawy zmieniłem na 5 %. Mniej spieków, jak pracuje na mniejszej mocy.
misiurally Opublikowano 12 Listopada 2018 #45 Opublikowano 12 Listopada 2018 u mnie pojawił się problem ze skraplaniem się wody w czopuchu. Jest on dość długi z dwoma kolankami i dość mocno zaczęło z niego kapać. Wyciągnięcie zawirowaczy spalin oraz zwiększenie mocy dmuchawy z 15 do 20% sprawiło że problem póki co rozwiązany.
CIHYMUR Opublikowano 12 Listopada 2018 #46 Opublikowano 12 Listopada 2018 Ociepl czopuch wełną na całej długości aż do ściany , zwiększenie mocy dmuchawy to większe spalanie, przerobiłem to. Więcej idzie w komin. Chodzi o to żeby dmuchać cały czas ,ale nie mocno. Wydłuż czas przerwy , niech dłużej popracuje do zadanej. Skrapla się, jak się odstawia ? Ile potrzebuje czasu żeby dojść do zadanej? Dochodzi w 5 min czy 2-3godziny.? Im dłużej tym lepiej , nie ma przestoju i kiszenia.
CIHYMUR Opublikowano 13 Listopada 2018 #47 Opublikowano 13 Listopada 2018 Widzisz kotły 5 klasy to trochę inne konstrukcje, samego kotła i do tego ster odpowiedni. Jak ustawiasz standardowe 60/10/10% szybko dochodzi do zadanej i odstawia ( ale lekko dmucha co jakiś czas na 3% aby utrzymać temp.=mała strata kominowa) W naszym palniku jest żar otoczony wodą i cały czas oddaje ciepło . W retorcie tego niema . Jak ustawisz 80/10/10% to długo będzie dochodził do zadanej . Cały czas wentylator kręci. Jest przedmuch w kominie. Jest to jakieś rozwiązanie ale to nadal strata. A wentyl na 20% nie polecam, wzrośnie sapanie i to duużoo. Podziel się spostrzeżeniami jakie zaobserwujesz .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.