bart88 Opublikowano 13 Listopada 2017 #1 Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam Wszystkich ! Mam do Państwa prośbę o pomoc we właściwym skonfigurowaniu sterownika do kotła którego model podałem w tytule. Napiszę więcej szczegółów aby ułatwić Wam rozwinięcie tematu. Kocioł - jak w tytule Sterownik - Galmet eLider Powierzchnia domu - 160m2 ocieplony , okna plastiki, podłogówka + grzejniki aluminiowe Pompy- Wilo Yonos PICO 2.0 25/1-4 180MM 230V obiegowa, Wilo Yonos PICO 25/1-6 180mm 230V obiegowa Zawór regulacyjny - AFRISO ARV 484 Proclick 4-Drog. Siłownik - AFRISO ARM 343 Proclick 3-Punktowy 120Sek.90 Zbiornik na wodę - Galmet 140l wiszący pionowo. Obecnie mam ustawiona temp pieca 47 stopni jednak komputer i tak nagrzewa do 50-53 stopni kociol . Temp wody na grzejniki ustawiona 40, na zbiornik z wodą 45 stopni. Komputer pokazuje zuzycie na poziomie 21kg na dobę co uwazam za grubą przesadę gdyż na dworze mamy 6 stopni na plusie a w domu jest tak ciepło, że możnaby na majtach chodzić i uchylić okna . Wszystkie kaloryfery ustawione na danfosie na pozycje 3 a podlogówka ustawiona na 35 stopni. Moc kotła ograniczona do 70% , czujnik pogodowy nie podłączony, tryb pracy dwustawny oraz "ZIMA" . Jeżeli potrzebujecie więcej informacji aby mi pomóc postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania. Proszę o pomoc w prawidlowym ustawieniu sterownika aby groszek sie niepotrzebnie nie spalał. Z góry dziekuje za odpowiedzi !! :))
bart88 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #2 Opublikowano 13 Listopada 2017 Dorzucam filmik nakrecony w kotlowni przedstawiajacy sprzet i nastawy :
161os037 Opublikowano 13 Listopada 2017 #3 Opublikowano 13 Listopada 2017 Kolego a masz coś takiego jak palenie z trybem PID, czyli w pełnym automacie? Dlaczego Masz tak niską temp.zadaną? Jest czujnik pogodowy to go podłącz , u mnie pogodówka fajnie steruje temperaturą poprzez siłownik na zaworze 4d. Ja co prawda ogrzewam 130 m2 bez podłogówki i spalanie dobowe mam na poziomie 10-12 kg. Moc kotła mam na 40%. (Defro Komfort Eko PZ 15kW) Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
bart88 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 13 Listopada 2017 Jest opcja do wyboru czy ma byc tryb Automat czy Dwustawna . Mam rozbieżne informacje na ten temat bo w internecie wyczytalem, ze majac tryb dwustawny to automatycznie pare kg na dobe bedzie mniejsze zuzycie a za to inny serwisant mi polecal tryb automat tak wiec sam nie wiem bo sie nie znam ... Tak niska temperature zalecil mi sprzedawca kotla, ze moge spokojnie tak niska ustawic i powinno byc mniejsze zuzycie a problem ze skraplanie nie bedzie u mnie mial miejsca z racji 4 droznej pompy czy jakos tak. Za to mowil, zeby moc kotla ustawic na 100% bo to bedzie ok. Co do czujnika pogodowego to tak samo ... dwie osoby mi mowily, zeby tego nie montowac bo to sie u mnie nie sprawdzi... lepiej samemu ustawiac zeby kociol nie wariowal przez czujnik. I w koncu dotarlem tutaj na forum aby jakos tą wiedze uporządkować bo ja sie osobiscie nie znam ale co czlowiek to inna opinia jak powinno byc.... Proszę o pomoc od osob z doswiadczeniem, wiedzą ... jak optymalnie ustawic parametry aby optymalnie dopalac ekogroszek . Liczę na Waszą pomoc :)
bart88 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 27 Listopada 2017 DZIEKUJE WSZYSTKIM za tak wiele odpowiedzi i tak ogromną pomoc jaka mi udzieliliscie w moim wątku. Staralem sie jak najwiecej szczegolow opisac abyscie mogli mi pomoc, nagralem nawet filmik i udostepnilem. I olaliscie temat .... no szkoda, dzieki za chociaz JEDEN post w moim wątku .... liczylem, ze jest wieksza chec niesienia pomocy no ale mylilem sie :) Pozdrawiam.
szelest Opublikowano 27 Listopada 2017 #6 Opublikowano 27 Listopada 2017 bart88 - Dom nowy czy stary?
bart88 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 27 Listopada 2017 10 lat Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
szelest Opublikowano 27 Listopada 2017 #8 Opublikowano 27 Listopada 2017 Może masz duży cug w kominie i wyciąga ci ciepło z kotła kominem.Z tego co przejrzałem ten kocioł nie ma zawirowywaczy spalin .Możesz dorobić , dopasować jakieś zawirowywacze z blachy.Jak kopiec się nie zapada możesz spróbować wydłużyć przerwę.Ogrzewanie podłogowe za wysoko temperatura podłogi nie powinna przekraczać 29 stopni w pokojach dziennych, 33 stopnie w łazienkach
bart88 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 27 Listopada 2017 Może masz duży cug w kominie i wyciąga ci ciepło z kotła kominem.Z tego co przejrzałem ten kocioł nie ma zawirowywaczy spalin .Możesz dorobić , dopasować jakieś zawirowywacze z blachy.Już z tym kombinowalem i jak bardziej zamknąłem to dochodziło do tego, że nie spalal się ekogroszek tylko wyrzucany był nie spalony do popielnika. Tak więc raczej nie tutaj problem :) Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
161os037 Opublikowano 27 Listopada 2017 #10 Opublikowano 27 Listopada 2017 bart88, ale Ty się chwalisz czy się żalisz...sam pisałeś że czytałeś tu na forum , to poczytaj jeszcze więcej i ze zrozumieniem...pytałem Cię i sugerowałem że masz za niska temp zadana min to 60 , 65 lub więcej stopni...i co? Podniosleś czy mam do Ciebie przyjechać i podnieść. Piszesz o jakiejś pompie czterodrogowej czy coś takiego a masz zawór 4 drogowy. Proszę czytaj i pisz ze zrozumieniem . Piszesz że sprzedawca kotła kazał Ci trzymać tak niską temperaturę zadana ok...rozumiem go bo jak będziesz tak nisko palił to kocioł szybko szlak trafi i sprzeda Ci za parę lat nowy kocioł czysty interes ale dla niego...skoro jest taki mądry to niech on Ci pomoże , sorki za to co pisze ale do kogo masz pretensje? Możesz mieć tylko do siebie , bo choć mam inny kocioł to zasada palenia i paliwo mamy takie same...eko-groszek będzie się dobrze spalał, ekonomicznie i ekologicznie...poczytaj opinie i sugestie innych użytkowników takich kotłów jaki Ty masz. A jaki masz ciąg kominowy ? Ile Pascali? Może trzeba zastosować Regulator Ciągu Kominowego , bo przy tego typu kotłach raczej to jest zalecane ale nie każdy się do tego stosuje. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
161os037 Opublikowano 27 Listopada 2017 #11 Opublikowano 27 Listopada 2017 Już z tym kombinowalem i jak bardziej zamknąłem to dochodziło do tego, że nie spalal się ekogroszek tylko wyrzucany był nie spalony do popielnika. Tak więc raczej nie tutaj problem :) Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka A co Ty zamykałeś?!...przymykanie czopucha, bo pewnie to miałeś na myśli tylko jeszcze pogarsza proces spalania. Do tego służy Regulator Ciągu Kominowego. A jak masz niedopalony groszek to albo za dużo podajesz i nie zdąży się spalić albo za mało powietrza potrzebnego do odpowiedniego spalenia. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
bart88 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #12 Opublikowano 27 Listopada 2017 Ja się nie żale tylko staram się udzielić jak najszerszych informacji aby móc liczyć na Waszą pomoc. To co mam ustawione nie uważam za odpowiednie nastawy , odpowiadam tylko na pytanie czemu takie mam nastawy. Chyba Ty się zbyt nakreciles bo ja nie widzę tutaj nic złego z mojej strony . Jestem tu aby skonfrontować swoją wiedzę nabytą od sprzedawcy i montera z waszą i wyciągnięcie jakiś wniosków. :) Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
161os037 Opublikowano 27 Listopada 2017 #13 Opublikowano 27 Listopada 2017 Widzisz i znów nie czytasz ze zrozumieniem , nie odpowiadasz na pytania . Tylko widzisz że próba wyciągnięcia od Ciebie informacji i chęć pomocy i podpowiedzenia i podzielenia się swoimi doświadczeniami nazywasz nakrecaniem się...ok . Ja nie jestem żadnym fachowcem tylko jak Ty użytkownikiem , 17 lat paliłem w kotle zasypowym miałowym a od marca mam kocioł Defro z podajnikiem i też się uczę. A tu na forum dzięki czytaniu postów przed zakupem mojego kotła i teraz w trakcie użytkowania też korzystałem z pomocy bardziej doświadczonych użytkowników i też się jeszcze uczę... Powodzenia w szukaniu odpowiednich ustawień i obyś szybko wszystko opanował pozdrawiam Rafał. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
ultek Opublikowano 27 Listopada 2017 #14 Opublikowano 27 Listopada 2017 A tak z ciekawości zapytam, jaką masz temperature rury przy piecu? Mam podobny piec 22kwpd galmet'u. Ogolnie działam w PID'zie w trybie serwistanta (kod przy uruchamianiu "000000"). W tej chwili mam jakies 2s/32s pracy (wyjściowe dla PID'u, algorytm to zmienia przy większej mocy), moc maksymalną pieca 50% i 12s/15m w podtrzymaniu. Przysłona na wentylatorze otwarta na jakieś 2cm. Grzejniki mam na piętrze, odkręcam jak robi sie chłodno, podłogówka w łazience na piętrze odkręcona na 30 stopni, na dole podłogówka wszędzie, sterownik w salonie, temperatura ~21-21,5 stopnia; Drabinki w łazience odkręcone na full (6). Na grzejniki idzie max 40-42 stopnie; Przy 0' na dworzu mam jakies 15-17kg na dobę; Dom 220m^2, ocieplony; Jak mi zaczyna wyrzucać niedopalony węgiel do zwiększam przerwę w podawaniu; Jak robią sie spieki, zmniejszam czas podawania i przerwę (np. z 3s/60s na 2s/40s); jak zapada się żar to najpierw sprawdzam czy w podtrzymaniu czy w pracy i wprowadzam poprawki (więcej węgla, albo mniejsze przerwy)...
bart88 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 27 Listopada 2017 W chwili obecnej w trybie PID mialem nastawiona temperature kotla 55 stopni , wody 55 i ogrzewania 45. Zuzycie pokazywal mniej wiecej na poziomie 18 kg/dobe . Lecz piec chodzil cala dobe i nie wchodzil w ogole w tryb podtrzymania. W tej chwili sprobowalem nowy nastaw i zmienilem temperature pieca na 65 stopni i reszta nastawow bez zmian. Piec osiagajac temperature 65 przeszedl w tryb podtrzymania i osiagnal jeszcze temp 69 stopni. Mam nadzieje, ze taki wariant pomoze zmniejszyc dobowe zuzycie, zobaczymy. Moc kotla mialem przy obecnym nastawie 100% i obecnie nadal taka zostawilem. Kalorycznosc ekogroszku na worku jest napisana 25 ale ustawilem w kotle 24 kJ. Podtrzymanie ustawilem na 8sek, 9 min. 10 sek podawania, nadmuch podtrzymania 20%. Cos byscie w tym zmienili ????
ultek Opublikowano 27 Listopada 2017 #16 Opublikowano 27 Listopada 2017 Jak coś zmieniasz to zostawiaj ustawienia na 24h i po tym czasie obserwuj i wyciągaj wnioski. Każda instalacja jest inna/każdy piec w danej instalacji będzie działał inaczej. Piszesz że piec wcześnie chodził całą dobę na 55 stopniach. A co grzało/było wcześniej? Może woda w instalacji była zimna i potrzebowała się nagrzać. To jednak trochę litrów jest, stąd te problemy i duże zużycie...?
bart88 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #17 Opublikowano 27 Listopada 2017 W sumie dobre pytanie ... grzal aby osiągnąć żądaną temperaturę czyli 55 stopni i to tyle . Oscylowal w koło 55 stopni ale nie na tyle by w PID wejść w podtrzymanie .... Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
bart88 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #18 Opublikowano 28 Listopada 2017 Po ponad 12 h dzialania kotla na nowym ustawieniu temperatury tj 65 stopni kocioł pokazał zużycie 23 kg na dobę tak więc jeszcze gorzej niż wcześniej gdy temp mogła była ustawiona na 55 stopni i zużycie było około 18kg na dobę . Tak więc nadal nie wiem o co chodzi :) Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
szelest Opublikowano 28 Listopada 2017 #19 Opublikowano 28 Listopada 2017 Już z tym kombinowalem i jak bardziej zamknąłem to dochodziło do tego, że nie spalal się ekogroszek tylko wyrzucany był nie spalony do popielnika. Tak więc raczej nie tutaj problem :) Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Szyber nie jest do regulacji ciągu kominowego ,od tego jest regulator ciągu kominowego(RCK).
bart88 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #20 Opublikowano 28 Listopada 2017 Gdzie to się zakłada i co mi da ? :) Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
161os037 Opublikowano 28 Listopada 2017 #21 Opublikowano 28 Listopada 2017 Montuje się go w wyczystce komina , a co Ci da? Oszczędnośći w opale , poczytaj sobie... www.darco.com.pl/systemy-kominowe/kominy---artykuly/art,7,regulator-ciagu-czy-oplaca-sie-go-montowac-czy-nie-wychlodzi-pomieszczenia-jak-montowac-optymalnie.html https://youtu.be/3yLP6yfQFaQ
bart88 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Witam wszystkich odwiedzajacych moj wątek. Chcialem sie pochwalic, ze samemu metoda prob i bledow i dlugiej analizie .... ogarnalem kociol. Jest w koncu tak jak powinno byc. Krotko mowiac, w domu jest komfort termiczny a zuzycie kotla w tym momencie to 14kg/24h. Przyznam sie rowniez, ze na pewnym etapie prob zuzycie dobowe wegla osiagnelo .... 34kg ! ... po dobie gdy zobaczylem ten wynik i pustke w zbiorniku na ekogroszek myslalem, ze zawalu dostane . Tym bardziej teraz czuje sie w domu jak bohater reklamy z castoramy .... zostan bohaterem w swoim domu hehehe :) Mysle, ze jest obecnie bardzo dobrze i jedyne poprawki jakie ewentualnie naniose to w trybie podtrzymania aby ewentualnie jeszcze ten wynik odrobine poprawic jesli sie da ale nic wiecej juz nie dlubie bo jest bardzo dobrze :) Serdecznie pozdrawiam !
bart88 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #23 Opublikowano 8 Grudnia 2017 powiem więcej ... nawet obecnie 13,1kg/24h pokazuje komputer , a w domu temperatura 23 stopnie :)
bart88 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor #25 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zależy które? Pytaj konkretnie o które parametry chodzi. :) Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.