Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wspólna Instalacja Dla 2 Budynków

HarryH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie dotyczy wstępnej oceny wykonalności.

Stan na dziś:

- nowy budynek z kotłem na ekogroszek 20kW, podłogówką i realnym zapotrzebowaniem na moc rzędu 5kW w -10C,

- starszy budynek o realnym zapotrzebowaniu na moc ok. 6kW w -10C, kaloryfery aluminiowe i dwupłaszczowy zasobnik CWU; konieczna temperatura zasilania kaloryferów od 45C do 52C w mrozy rzędu -15C ( przez ostatnie 4 lata takie mrozy były jednak w sumie tylko przez kilkadziesiąt godzin, ostatnia prawdziwa zima była w 1984r).

- odległość między budynkami 30m.

Ponieważ stary budynek ma archaiczny kocioł zasypowy u schyłku życia i komin z cegły, a gazu nie ma i nie będzie rozważane jest połączenie obu budynków. Rezerwa mocy na kotle jest - dobór jak widać to szalone dzieło projektanta (kto te uprawnienia dziś nadaje?).

I teraz pytania do znawców:

- czy takie spięcie instalacji jest w ogóle możliwe?

- z jakimi spadkami temperatury na wodzie trzeba się liczyć, jeżeli dom oddalony 30 m od kotła miałby być zasilony wodą o temp. 55C?

- jak głęboki wykop należy zrobić na rury? 

Opublikowano

wykop około 120m rura kanalizacyjna fi 160 w środek alupex 32 otulina 35/13 przewody do sterowania  można całość wypełnić pianką. masa roboty alupex sprzedają w krążkach po 50mb cena około 15zł mb łagodne kolana najlepiej fi 160/15 jeśli ma być łamany rurociąg . robiłem kiedyś coś takiego dł wykopu była 44mb z 4 zakrętami działa od 5 lat bez problemu przyjemnej zabawy

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. 

Wiesz może, jaki był spadek temperatury na tych 44 m ?

Opublikowano

obliczałem straty około 3 kw

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. 

Wiesz może, jaki był spadek temperatury na tych 44 m ?

Do takich kombinacji służą rury preizolowane, po co kombinować...

Opublikowano

po cenę!!!!  cena czyni cuda jak to mówią poza tym alupex posiada wkładkę anty dyfuzyjną w postaci aluminium a preizolki nie.

Opublikowano

Kolega chyba nie do końca odrobił lekcję, bo preizolki posiadają barierę antydyfuzyjną np. HEATPEX, a cena, to już kwestia wyborów.

Trzeba się dobrze zastanowić i dobrze policzyć, co się bardziej opłaca....

Opublikowano

ile mb preizolki?

bo jak robiłem kilka lat temu to przebitka była ogromna i do tego jeszcze specjalne złączki  do rur  być może coś się zmieniło w temacie za te 5 lat

Opublikowano

Nie znam aktualnych cen, tanio nie jest, ale raz robisz i problem z głowy! straty praktycznie na takim odcinku będą pomijalne!

Łączyłem tak odcinek 22 m i wyszło coś ok. 2200, ale działa bez zarzutu!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.