HarryH Opublikowano 11 Listopada 2017 #1 Opublikowano 11 Listopada 2017 Pytanie dotyczy wstępnej oceny wykonalności. Stan na dziś: - nowy budynek z kotłem na ekogroszek 20kW, podłogówką i realnym zapotrzebowaniem na moc rzędu 5kW w -10C, - starszy budynek o realnym zapotrzebowaniu na moc ok. 6kW w -10C, kaloryfery aluminiowe i dwupłaszczowy zasobnik CWU; konieczna temperatura zasilania kaloryferów od 45C do 52C w mrozy rzędu -15C ( przez ostatnie 4 lata takie mrozy były jednak w sumie tylko przez kilkadziesiąt godzin, ostatnia prawdziwa zima była w 1984r). - odległość między budynkami 30m. Ponieważ stary budynek ma archaiczny kocioł zasypowy u schyłku życia i komin z cegły, a gazu nie ma i nie będzie rozważane jest połączenie obu budynków. Rezerwa mocy na kotle jest - dobór jak widać to szalone dzieło projektanta (kto te uprawnienia dziś nadaje?). I teraz pytania do znawców: - czy takie spięcie instalacji jest w ogóle możliwe? - z jakimi spadkami temperatury na wodzie trzeba się liczyć, jeżeli dom oddalony 30 m od kotła miałby być zasilony wodą o temp. 55C? - jak głęboki wykop należy zrobić na rury?
elfuczi Opublikowano 11 Listopada 2017 #2 Opublikowano 11 Listopada 2017 wykop około 120m rura kanalizacyjna fi 160 w środek alupex 32 otulina 35/13 przewody do sterowania można całość wypełnić pianką. masa roboty alupex sprzedają w krążkach po 50mb cena około 15zł mb łagodne kolana najlepiej fi 160/15 jeśli ma być łamany rurociąg . robiłem kiedyś coś takiego dł wykopu była 44mb z 4 zakrętami działa od 5 lat bez problemu przyjemnej zabawy
HarryH Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 11 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź. Wiesz może, jaki był spadek temperatury na tych 44 m ?
elfuczi Opublikowano 11 Listopada 2017 #4 Opublikowano 11 Listopada 2017 obliczałem straty około 3 kw
krisb Opublikowano 12 Listopada 2017 #5 Opublikowano 12 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź. Wiesz może, jaki był spadek temperatury na tych 44 m ? Do takich kombinacji służą rury preizolowane, po co kombinować...
elfuczi Opublikowano 12 Listopada 2017 #6 Opublikowano 12 Listopada 2017 po cenę!!!! cena czyni cuda jak to mówią poza tym alupex posiada wkładkę anty dyfuzyjną w postaci aluminium a preizolki nie.
krisb Opublikowano 12 Listopada 2017 #7 Opublikowano 12 Listopada 2017 Kolega chyba nie do końca odrobił lekcję, bo preizolki posiadają barierę antydyfuzyjną np. HEATPEX, a cena, to już kwestia wyborów. Trzeba się dobrze zastanowić i dobrze policzyć, co się bardziej opłaca....
elfuczi Opublikowano 12 Listopada 2017 #8 Opublikowano 12 Listopada 2017 ile mb preizolki? bo jak robiłem kilka lat temu to przebitka była ogromna i do tego jeszcze specjalne złączki do rur być może coś się zmieniło w temacie za te 5 lat
krisb Opublikowano 12 Listopada 2017 #9 Opublikowano 12 Listopada 2017 Nie znam aktualnych cen, tanio nie jest, ale raz robisz i problem z głowy! straty praktycznie na takim odcinku będą pomijalne! Łączyłem tak odcinek 22 m i wyszło coś ok. 2200, ale działa bez zarzutu!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.