kuji Opublikowano 9 Listopada 2017 #1 Opublikowano 9 Listopada 2017 Witam.mam problem z pompą CIRCULA Pompa Elektroniczna C.O. PE 25-40 180 albo sterownikiem electronics sp-24. Podłączona do CWU . Mam piec DTR, dmuchawę pol-fans rms-120. Gdy nastawiam temperaturę cwu 45 stopni i gdy dojdzie do tylu stopni pompa powinna się wyłączyć , niestety włącza się co chwilę i pompuje , temperatura wody podnosi się do ponad 50stopni. Pompa była w serwisie i u nich działa prawidłowo. Więc chyba jest to wina sterownika. Chciałbym wymienić sterownik na nowszy lepszy. Pytanie jaki ? W zeszłym roku było dobrze dopiero w tym roku takie rzeczy się dzieją, sprawdzałem połączenia kabli i wszystko siedzi prawidłowo .
shogunzlasa Opublikowano 9 Listopada 2017 #2 Opublikowano 9 Listopada 2017 1. Sterownik pokazuje 45 stopni i pompuje czy pokazuje więcej (sterownik czy czujnik leci w kulki) 2. Czy sterownik nie ma wbudowanego trybu antylegionella (wygrzewa zbiornik raz w tygodniu do powiedzmy 60-70 stopni). 3. CWU nie powinno być mniejsze od 50 stopni - od 50 legionella przestaje się rozmnażać
Pieklorz Opublikowano 9 Listopada 2017 #3 Opublikowano 9 Listopada 2017 Ludzie kochani, lagionella owszem powstaje w chłodniejszej wodzie, ale chodzi o zasobniki wody stojącej. Bojler to nie basen. Poczytajcie o tym, zanim zaczniecie pisać,że nie może byc mniej jak 50st.C albo,że koniecznie trzeba wygrzewać. Bojler ma mała pojemność i następuje w nim regularna wymiana wody Co do stera, zobaczyć czy nie ma ustawionego dużego wybiegu pompy cwu po nagrzaniu np. nastawa 45 a wybieg pompy 10minut lub ustawiona nadwyżka grzania CWU o 5st.C Warto zadzwonić do serwisu sterownika Może tez być tak,że dany, starszy model sterownika nie jest przystosowany do współpracy z pompą elektroniczną i nadpaliło np. triaka od wyjścia tej pompy, wówczas dioda od cwu gaśnie a pompa może nadal pracować. Tu wskazany kontakt z serwisem producenta sterownika
shogunzlasa Opublikowano 9 Listopada 2017 #4 Opublikowano 9 Listopada 2017 Ok - pardon - legionella sprawa przereklamowana - dzięki za uświadomienie. W pompach ciepła i 300litrowych baniakach jest wbudowane wygrzewanie, ale pewnie temu że tam temp. jest koło 40 stopni i nie wiadomo co z tym użytkownik robi.Co do sterownika - puść kabel od pomy przez wyłącznik termiczny np. KSD9700 i to też ją zgasi - tylko reset wyłącznika to 15-20 stopni mniej ;/
kuji Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 9 Listopada 2017 1. Sterownik pokazuje 45 stopni i pompuje czy pokazuje więcej (sterownik czy czujnik leci w kulki) 2. Czy sterownik nie ma wbudowanego trybu antylegionella (wygrzewa zbiornik raz w tygodniu do powiedzmy 60-70 stopni). 3. CWU nie powinno być mniejsze od 50 stopni - od 50 legionella przestaje się rozmnażać 1. Sterownik pokazuje 45stopni i jak wzrasta temp. , aktualnie 49stopni pokazuje 2. nie ma Na sterowniku jest dioda odpowiadajaca pompie cwu i jak cały czas pracuje, dochodzi do zadanej temperatury to się pali i pompa normalnie pracuje. Jak dojdzie do zadanej temperatury 45stopni to się dioda i pompa wylacza ,pokazuje zużycie 1W. Po chwili pompa zaskakuje na 2sek , slychac jak przelatuje woda i wzrasta pobor mocy do max czyli 22W . W tym czasie dioda się ani razu nie zapala. Dzwonilem do serwisu ale chcieli abym ja wyslal niestety jest coraz zimnej i nie chce teraz go wysylac tylko po sezonie. Najlepiej zmieniłbym sterownik na jkis lepszy, nie marketowy.
kuji Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 9 Listopada 2017 Warto zadzwonić do serwisu sterownika Może tez być tak,że dany, starszy model sterownika nie jest przystosowany do współpracy z pompą elektroniczną i nadpaliło np. triaka od wyjścia tej pompy, wówczas dioda od cwu gaśnie a pompa może nadal pracować. Tu wskazany kontakt z serwisem producenta sterownika jeżeli rzeczywiście tak jest , to czy cos się stanie (zapali, wybuchnie)? Czy może tak działac przez ten sezon a później na serwis?
Pieklorz Opublikowano 9 Listopada 2017 #7 Opublikowano 9 Listopada 2017 jak uwali triaka, to na dane wyjście będzie cały czas podawany prąd i w zasadzie tym sie to najczęściej kończy, ewentualnie brakiem pracy pompy z danego gniazda, jakby poszło mocniej, to padnie sterownik pompy energooszczędne średnio się nadają do pracy przerywanej tj do współpracy np. z termostatami pokojowymi, one zdecydowanie lepiej jak pracują ciągle. Dla układu grzewczego wówczas jest dobrze obniżać temp. za zaworem mieszającym. Przy cwu działamy na zasadzie dojście do zadanej i postój. Krótkie cykanie zał/wył, tu musisz wiedzieć,że pompa energooszczędna ma taką ładną nazwę, ale w momencie startu jej pik prądu jest bardzo wysoki i potrafi uwalić sterownik (gniazda pomp sa zabezpieczane najczęściej do 100W a wytrzymują pod 200, uwalenie triaka to już dużo wyższe wartości...). Tu czasami warto zapytać producenta pompy energooszczędnej jak to jest przy rozruchu, czy zalecają prace ciągłą albo jakiś stycznik np. z cała pewnością bez problemu z pompami energooszczędnymi pracuje Iryd PID, tam pompy nie ida przez triaki i na tym zakończę wywód o pompach w irydzie....
kuji Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 9 Listopada 2017 Czyli najlepszym wyjściem będzie kupienie takiej pompy? Zobacz ofertę: Sterownik IRYD RTZ PID KOLOR 5pomp,zawór,pod,dm Raz a porządnie . będzie współpracowała z kotłem , pompami ,dmuchawa? Amoze jest coś tańszego ?
konopka Opublikowano 9 Listopada 2017 #9 Opublikowano 9 Listopada 2017 Nie jest to wina pompy,ona dostaje napięcie ze sterownika i tu należy szukać problemu.Spróbuj na początek przywrócić ustawienia fabryczne.Masz ustawiony priorytet cwu czy nie?Podejrzewam uwalony triak czy tyrystor,przepuszcza prąd,jest to do zrobienia
Pieklorz Opublikowano 9 Listopada 2017 #10 Opublikowano 9 Listopada 2017 Ten producent (prond) do podajników robi linie modelowe: Iryd PID RTZ kolor (do 5pomp, siłownik zaworu, algorytm pid, licznik spalanego paliwa, statystyki tygodniowe, rozbudowa o czujnik spalin, pogodowy, podłączenie do dwóch paneli firmowych z linii pilot R, pilot G, pilot G RF), tu widełki cenowe w zależności od obudowy oraz wyposażenia startują od ok. 630zł jak zadowala Cie dwustan, a taki masz teraz, tyle,że z tych najtańszych, to poziom niżej robią model: Titanic+, jest na 2pompy, podajnik, dmuchawę, ma wyświetlacz 2x 16znaków (jak Twój w sp-24), są ustawiane strefy czasowe, jest parę przydatnych dodatków do dziwnych palników (podbicie dmuchawy przy podaniu i czas jego wydłużenia). Ruzbudowac go idzie o czujnik pogodowy oraz panel domowy albo prosty pilot R, albo ze strefami Pilot G albo bezprzewodowy Pilot G RF. Titanic+ to gdzieś ok. 430zł, wykonany z porządnych podzespołów i nie sypie się jak "domki w Czeczenii" najniżej masz Argona3, jest na 2pompy,podajnik,dmuchawę, sam w sobie nie ma stref czasowych, nie można go rozbudować o czujnik pogodowy, ale można podłączyć firmowe panele zaczynając od Pilot G uzyskać idzie w ten sposób możliwość ustawiania stref czasowych. Argon3 to ok. 390-400zł jak patrzysz na jeszcze tańsze na 2pompy, to jest mini-ster, podobny wyświetlacz jak masz u siebie, pierwsze serie miały ten sam problem, tj klękały na współpracy z pompami energooszczędnymi, zostało to jednak przekonstruowane i poprawione. To taki mały golasek, tj brak stref, do najtańszego nie podłączysz firmowego panelu domowego a jedynie termostat pokojowy uniwersalny. Cenowo to jednak jakieś 300-320zł. Ta tania seria firmowana jest przez elektro-miz, sterowniki produkują od 1994r są jedną z pierwszych firma na rynku w tej branży jak ma być ciutkę lepiej, to podobny w obsłudze, ale unowocześniony jest Argos, on sam w sobie stref czasowych nie posiada, ale ma już wyjście na panel fimrowy T1000, gdzie strefy możesz mieć, to startuje od 350zł, to jest odrobinę unowocześniony mini-ster markowany przez technix z pid-em na 3pompy, podajnik, dmuchawę jest Argos PID, to startuje od 400zł, sam w sobie bez stref czasowych, uzyskuje się je po dodaniu firmowego panelu, rozbudowac dzięki magistrali rs485 można go o moduł obsługi zaworu mieszającego albo moduł GSM na 2pompy, podajnik, dmuchawę z algorytmem adaptacyjnym jest też sppv2l, można go podłączyc pod neta i obsługiwać przez stronę ekotlownia.pl ten zaczyna sie od 550zł, moim zdaniem bardzo fajny. albo pakujesz ten sp-24 i wysyłasz na serwis albo zastanawiasz się nad innym, nie mniej ten sp-24 na Twoim miejscu tak czy inaczej bym naprawił i niech sobie leży jako rezerwowy. Dmuchawę masz bardzo porządną, pracuje na niemieckim silniku ziehla, nadaje się pod pid-y bez problemu steruje nią argos pid czy sppv2l, fabryczna nastawa iryda jest tez pod taki typ silnika jak w tym modelu dmuchawy
kuji Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 9 Listopada 2017 Ni właśnie chce naprawić po sezonie grzewczym zapomniałem dodać ze mam 3 takie same pompy circula. Podłoga , cwu i co . Mam ustawiony priorytet co. Każdy elektryk jest w stanie naprawić triaka ? Czy lepiej poczekać i wysłać do serwisu pogwarancyjnego.
Pieklorz Opublikowano 9 Listopada 2017 #12 Opublikowano 9 Listopada 2017 elektronik albo dobry elektryk powinien to ogarnąć. Zadzwoń do serwisu, powiedz w czym rzecz. Jak telefonicznie wskażą na triaka albo cos podobnego, zapytaj czy możesz wymienić sam i jaki model triaka kupić..... dopytaj przy okazji jak zabezpieczyć (np.stycznik) to wyjście dla współpracy z pompą energooszczędną, jeżeli sterownik ma z takimi problemy. Sterownik, który posiadasz obsługuje 2pompy, rozumiem zatem,że albo podłoga pracuje poza tym sterownikiem albo została zmostkowana z wyjściem pompy c.o. ? na podłogę jak tym sterujesz?
kuji Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 9 Listopada 2017 Mam nadzieje ze widać jak sterownik jest połączony , dzwoniłem do serwisu ale kazali mi wysłać bo na odległość nie są wstanie stwierdzić. Idąc od góry: prawa strona góra do pompa cwu , pośrodku co a najniżej podlogowka
Pieklorz Opublikowano 9 Listopada 2017 #14 Opublikowano 9 Listopada 2017 SP-24 jakoś mnie nigdy nie przekonał, wydawało mi się,że był na 2pompy a tu jednak była opcja podłączenia 3-ciej na 3pompy to się zakres innych sterów zawęzi, z tego co wymieniłem zostanie Argos PID z podobnym sposobem podłączenia jak tutaj, albo Cobra-II ale to już kompletnie inna cena a pewnie nie chcesz też majątku wydawać. zostanie Iryd z prond-a, gdzie już trochę widzę cena Cię odstrasza a z netowego na więcej pomp pod ten typ wentylatora sppv2, ale to wychodzi jeszcze drożej. Jakbyś miał wentyl dm85,wpa07 lub rv-13AMs, to wówczas można myśleć o SKZP, tu ceny nie pamiętam czy Bruli, gdzie cenowo przebijamy tysiaka
konopka Opublikowano 9 Listopada 2017 #15 Opublikowano 9 Listopada 2017 Wymiana triaka nie nie jest problemem,lutownica i trochę chęci,koszt niewielki.Cena SKZP w najtańszej wersji 620,ja czujniki zrobiłem sam to kupiłem za ok. 500
kuji Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor #16 Opublikowano 9 Listopada 2017 dziękuje wszystkim za pomoc decyduje się na zakup iryd z prond-a https://www.prond.pl/sterownik-iryd-rtz-pid.html do tego czujnik spalin i pogodowy. ale dopiero w styczniu teraz kasa na cos innego jest przeznaczona. pociągnę na tym sterowniku do stycznia a potem zmiana. Jeśli chodzi o łączenie nowego sterownika z aktualnymi kablami to rozumiem że problemu nie będzie . Bo fabrycznie to sterowniik ma zakończenia jak do zasilacza komputerowego ?
Pieklorz Opublikowano 9 Listopada 2017 #17 Opublikowano 9 Listopada 2017 tak fabrycznie pompy, dmuchawa,podajnik są na takie wtyki komputerowe. Wtyczki do pomp sa w zestawie w kartoniku od stera (4szt.), dmuchawy i podajnik sa najczęściej juz w to wyposażone przy kotle, więc do tego dodatkowych wtyków nie ma
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.