Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Sterownika , Włączanie Cwu Co Chwilę

kuji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.mam problem z pompą CIRCULA Pompa Elektroniczna C.O. PE 25-40 180 albo sterownikiem electronics sp-24.

Podłączona do CWU . Mam piec DTR, dmuchawę pol-fans rms-120.

Gdy nastawiam temperaturę cwu 45 stopni i gdy dojdzie do tylu stopni pompa powinna się wyłączyć , niestety włącza się co chwilę i pompuje , temperatura wody podnosi się do ponad 50stopni. Pompa była w serwisie i u nich działa prawidłowo. Więc chyba jest to wina sterownika. 

Chciałbym wymienić sterownik na nowszy lepszy. Pytanie jaki ? 

W zeszłym roku było dobrze dopiero w tym roku takie rzeczy się dzieją, sprawdzałem połączenia kabli i wszystko siedzi prawidłowo .

Opublikowano

1. Sterownik pokazuje 45 stopni i pompuje czy pokazuje więcej (sterownik czy czujnik leci w kulki)

2. Czy sterownik nie ma wbudowanego trybu antylegionella (wygrzewa zbiornik raz w tygodniu do powiedzmy 60-70 stopni).

3. CWU nie powinno być mniejsze od 50 stopni - od 50 legionella przestaje się rozmnażać

Opublikowano

Ludzie kochani, lagionella owszem powstaje w chłodniejszej wodzie, ale chodzi o zasobniki wody stojącej. Bojler to nie basen.

Poczytajcie o tym, zanim zaczniecie pisać,że nie może byc mniej jak 50st.C albo,że koniecznie trzeba wygrzewać.

Bojler ma mała pojemność i następuje w nim regularna wymiana wody

Co do stera, zobaczyć czy nie ma ustawionego dużego wybiegu pompy cwu po nagrzaniu np. nastawa 45 a wybieg pompy 10minut lub ustawiona nadwyżka grzania CWU o 5st.C

Warto zadzwonić do serwisu sterownika

Może tez być tak,że dany, starszy model sterownika nie jest przystosowany do współpracy z pompą elektroniczną i nadpaliło np. triaka od wyjścia tej pompy, wówczas dioda od cwu gaśnie a pompa może nadal pracować. Tu wskazany kontakt z serwisem producenta sterownika

Opublikowano

Ok - pardon - legionella sprawa przereklamowana - dzięki za uświadomienie. W pompach ciepła i 300litrowych baniakach jest wbudowane wygrzewanie, ale pewnie temu że tam temp. jest koło 40 stopni i nie wiadomo co z tym użytkownik robi.

Co do sterownika - puść kabel od pomy przez wyłącznik termiczny np. KSD9700 i to też ją zgasi - tylko reset wyłącznika to 15-20 stopni mniej ;/

Opublikowano

1. Sterownik pokazuje 45 stopni i pompuje czy pokazuje więcej (sterownik czy czujnik leci w kulki)

2. Czy sterownik nie ma wbudowanego trybu antylegionella (wygrzewa zbiornik raz w tygodniu do powiedzmy 60-70 stopni).

3. CWU nie powinno być mniejsze od 50 stopni - od 50 legionella przestaje się rozmnażać

1. Sterownik pokazuje 45stopni i jak wzrasta temp. , aktualnie 49stopni pokazuje

2. nie ma

Na sterowniku jest dioda odpowiadajaca pompie cwu i jak cały czas pracuje, dochodzi do zadanej temperatury to się pali i pompa normalnie pracuje. Jak dojdzie do zadanej temperatury 45stopni to się dioda i pompa wylacza ,pokazuje zużycie 1W. Po chwili pompa zaskakuje na 2sek , slychac jak przelatuje woda i wzrasta pobor mocy do max czyli 22W . W tym czasie dioda się ani razu nie zapala.

Dzwonilem do serwisu ale chcieli abym ja wyslal niestety jest coraz zimnej i nie chce teraz go wysylac tylko po sezonie. 

Najlepiej zmieniłbym sterownik na jkis lepszy, nie marketowy.

Opublikowano

Warto zadzwonić do serwisu sterownika

Może tez być tak,że dany, starszy model sterownika nie jest przystosowany do współpracy z pompą elektroniczną i nadpaliło np. triaka od wyjścia tej pompy, wówczas dioda od cwu gaśnie a pompa może nadal pracować. Tu wskazany kontakt z serwisem producenta sterownika

jeżeli rzeczywiście tak jest , to czy cos się stanie (zapali, wybuchnie)? Czy może tak działac przez ten sezon a później na serwis? 

Opublikowano

jak uwali triaka, to na dane wyjście będzie cały czas podawany prąd i w zasadzie tym sie to najczęściej kończy, ewentualnie brakiem pracy pompy z danego gniazda, jakby poszło mocniej, to padnie sterownik

pompy energooszczędne średnio się nadają do pracy przerywanej tj do współpracy np. z termostatami pokojowymi, one zdecydowanie lepiej jak pracują ciągle.

Dla układu grzewczego wówczas jest dobrze obniżać temp. za zaworem mieszającym. Przy cwu działamy na zasadzie dojście do zadanej i postój.

Krótkie cykanie zał/wył, tu musisz wiedzieć,że pompa energooszczędna ma taką ładną nazwę, ale w momencie startu jej pik prądu jest bardzo wysoki i potrafi uwalić sterownik (gniazda pomp sa zabezpieczane najczęściej do 100W a wytrzymują pod 200, uwalenie triaka to już dużo wyższe wartości...). Tu czasami warto zapytać producenta pompy energooszczędnej jak to jest przy rozruchu, czy zalecają prace ciągłą albo jakiś stycznik np.

z cała pewnością bez problemu z pompami energooszczędnymi pracuje Iryd PID, tam pompy nie ida przez triaki i na tym zakończę wywód o pompach w irydzie....

Opublikowano

Czyli najlepszym wyjściem będzie kupienie takiej pompy?

Zobacz ofertę: Sterownik IRYD RTZ PID KOLOR 5pomp,zawór,pod,dm

Raz a porządnie . będzie współpracowała z kotłem , pompami ,dmuchawa?

Amoze jest coś tańszego ?

Opublikowano

Nie jest to wina pompy,ona dostaje napięcie ze sterownika i tu należy szukać problemu.Spróbuj na początek przywrócić ustawienia fabryczne.Masz ustawiony priorytet cwu czy nie?Podejrzewam uwalony triak czy tyrystor,przepuszcza prąd,jest to do zrobienia

Opublikowano

Ten producent (prond) do podajników robi linie modelowe:

Iryd PID RTZ kolor (do 5pomp, siłownik zaworu, algorytm pid, licznik spalanego paliwa, statystyki tygodniowe, rozbudowa o czujnik spalin, pogodowy, podłączenie do dwóch paneli firmowych z linii pilot R, pilot G, pilot G RF), tu widełki cenowe w zależności od obudowy oraz wyposażenia startują od ok. 630zł

jak zadowala Cie dwustan, a taki masz teraz, tyle,że z tych najtańszych, to poziom niżej robią model:

Titanic+, jest na 2pompy, podajnik, dmuchawę, ma wyświetlacz 2x 16znaków (jak Twój w sp-24), są ustawiane strefy czasowe, jest parę przydatnych dodatków do dziwnych palników (podbicie dmuchawy przy podaniu i czas jego wydłużenia). Ruzbudowac go idzie o czujnik pogodowy oraz panel domowy albo prosty pilot R, albo ze strefami Pilot G albo bezprzewodowy Pilot G RF.

Titanic+ to gdzieś ok. 430zł, wykonany z porządnych podzespołów i nie sypie się jak "domki w Czeczenii"

najniżej masz Argona3, jest na 2pompy,podajnik,dmuchawę, sam w sobie nie ma stref czasowych, nie można go rozbudować o czujnik pogodowy, ale można podłączyć firmowe panele zaczynając od Pilot G uzyskać idzie w ten sposób możliwość ustawiania stref czasowych.

Argon3 to ok. 390-400zł

jak patrzysz na jeszcze tańsze na 2pompy, to jest mini-ster, podobny wyświetlacz jak masz u siebie, pierwsze serie miały ten sam problem, tj klękały na współpracy z pompami energooszczędnymi, zostało to jednak przekonstruowane i poprawione. To taki mały golasek, tj brak stref, do najtańszego nie podłączysz firmowego panelu domowego a jedynie termostat pokojowy uniwersalny. Cenowo to jednak jakieś 300-320zł. Ta tania seria firmowana jest przez elektro-miz, sterowniki produkują od 1994r są jedną z pierwszych firma na rynku w tej branży

jak ma być ciutkę lepiej, to podobny w obsłudze, ale unowocześniony jest Argos, on sam w sobie stref czasowych nie posiada, ale ma już wyjście na panel fimrowy T1000, gdzie strefy możesz mieć, to startuje od 350zł, to jest odrobinę unowocześniony mini-ster markowany przez technix

z pid-em na 3pompy, podajnik, dmuchawę jest Argos PID, to startuje od 400zł, sam w sobie bez stref czasowych, uzyskuje się je po dodaniu firmowego panelu, rozbudowac dzięki magistrali rs485 można go o moduł obsługi zaworu mieszającego albo moduł GSM 

na 2pompy, podajnik, dmuchawę z algorytmem adaptacyjnym jest też sppv2l, można go podłączyc pod neta i obsługiwać przez stronę ekotlownia.pl ten zaczyna sie od 550zł, moim zdaniem bardzo fajny.

albo pakujesz ten sp-24 i wysyłasz na serwis albo zastanawiasz się nad innym, nie mniej ten sp-24 na Twoim miejscu tak czy inaczej bym naprawił i niech sobie leży jako rezerwowy.

Dmuchawę masz bardzo porządną, pracuje na niemieckim silniku ziehla, nadaje się pod pid-y bez problemu steruje nią argos pid czy sppv2l, fabryczna nastawa iryda jest tez pod taki typ silnika jak w tym modelu dmuchawy

Opublikowano

Ni właśnie chce naprawić po sezonie grzewczym zapomniałem dodać ze mam 3 takie same pompy circula. Podłoga , cwu i co .

Mam ustawiony priorytet co.

Każdy elektryk jest w stanie naprawić triaka ? Czy lepiej poczekać i wysłać do serwisu pogwarancyjnego.

Opublikowano

elektronik albo dobry elektryk powinien to ogarnąć.

Zadzwoń do serwisu, powiedz w czym rzecz.

Jak telefonicznie wskażą na triaka albo cos podobnego, zapytaj czy możesz wymienić sam i jaki model triaka kupić.....

dopytaj przy okazji jak zabezpieczyć (np.stycznik) to wyjście dla współpracy z pompą energooszczędną, jeżeli sterownik ma z takimi problemy.

Sterownik, który posiadasz obsługuje 2pompy, rozumiem zatem,że albo podłoga pracuje poza tym sterownikiem albo została zmostkowana z wyjściem pompy c.o. ?

na podłogę jak tym sterujesz?

Opublikowano

Mam nadzieje ze widać jak sterownik jest połączony , dzwoniłem do serwisu ale kazali mi wysłać bo na odległość nie są wstanie stwierdzić.

Idąc od góry: prawa strona góra do pompa cwu , pośrodku co a najniżej podlogowka

post-75688-0-71408700-1510248817_thumb.jpeg

post-75688-0-54499200-1510248832_thumb.jpeg

post-75688-0-64326600-1510248982_thumb.jpeg

Opublikowano

SP-24 jakoś mnie nigdy nie przekonał, wydawało mi się,że był na 2pompy a tu jednak była opcja podłączenia 3-ciej

na 3pompy to się zakres innych sterów zawęzi, z tego co wymieniłem zostanie Argos PID z podobnym sposobem podłączenia jak tutaj, albo Cobra-II ale to już kompletnie inna cena a pewnie nie chcesz też majątku wydawać.

zostanie Iryd z prond-a, gdzie już trochę widzę cena Cię odstrasza a z netowego na więcej pomp pod ten typ wentylatora sppv2, ale to wychodzi jeszcze drożej. Jakbyś miał wentyl dm85,wpa07 lub rv-13AMs, to wówczas można myśleć o SKZP, tu ceny nie pamiętam czy Bruli, gdzie cenowo przebijamy tysiaka

Opublikowano

Wymiana triaka nie nie jest problemem,lutownica i trochę chęci,koszt niewielki.Cena SKZP w najtańszej wersji 620,ja czujniki zrobiłem sam to kupiłem za ok. 500

Opublikowano

dziękuje wszystkim za pomoc decyduje się na zakup iryd z prond-a https://www.prond.pl/sterownik-iryd-rtz-pid.html

do tego czujnik spalin i pogodowy. ale dopiero w styczniu teraz kasa na cos innego jest przeznaczona.

pociągnę na tym sterowniku do stycznia a potem zmiana. 

Jeśli chodzi o łączenie nowego sterownika z aktualnymi kablami to rozumiem że problemu nie będzie . Bo fabrycznie to sterowniik ma zakończenia jak do zasilacza komputerowego ?

Opublikowano

tak fabrycznie pompy, dmuchawa,podajnik są na takie wtyki komputerowe. Wtyczki do pomp sa w zestawie w kartoniku od stera (4szt.), dmuchawy i podajnik sa najczęściej juz w to wyposażone przy kotle, więc do tego dodatkowych wtyków nie ma

iryd-rtz-kable-16.jpgiryd-rtz-1s-tyl-3.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.