kezorbz Opublikowano 11 Grudnia 2017 #51 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Oczywiscie ze wygaszanie i rozpalenie ma sens ale na pewno nie w środku zimy. Wtedy lepiej wyjdziemy na schemacie palenie podtrzymanie. W piecu na ekogroszek nie ma tego komfortu i jak odpalimy go to musi chodzic i kotłować juz np od wrzesnia a w tym czasie peleciak rozpali sie popali i zgasnie. Czasem rozpali sie raz dziennie czasem nie wszystko od potrzeb. Jak przychodzi zima przelaczamy tryb palenie podtrzymanie i dalej do przodu wszystko jednym "guzikiem". Grzesiekz182 oba piece maja swoje zalety i maja tyle samo zwolenników. Dla mnie pellet jest czysty, bezzapachu i ma malo popiołu. Nie podatny na zaniki energi bo po przywroceniu prądu sam się rozpali. Tak samo w lato z paleniem na wodę. Zbiornik trzyma ze 2-3dni bedzie spadek temp piec sie rozpali tu jest wygoda i oszczędności. Ja tak rozumiem piec na pellet i mi to odpowiada. Ja mam piec na pellet, brat na groszek a nasz tata patrząc z boku mówi że do siebie tez kupi na pellet.
Grzesiekz182 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor #52 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Ja też jestem za pelletem tylko obawiam się jak to wyjdzie cenowo wiadomo że każdemu zależy żeby koszty ogrzewania były małe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.