Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niedokończone Instalacja.

Maniuchna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie mam problem instalator po 6 miesiącach wykonywania instalacji zostawił mnie z niedokończoną robotą. Pytanie co potrzeba dodać i gdzie podpiąć by działało. Pompa od podłogówkę podpięta pod piec jako pompa c.o. post-75329-1509696088,3097_thumb.jpgpost-75329-1509696099,7352_thumb.jpgpost-75329-1509696108,9014_thumb.jpgpost-75329-1509696161,5161_thumb.jpg

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam w klubie, chociaz u mnie skonczyli ale dzialalo jakby nie dzialalo.

W sumie najlepiej wziasc firme i od nowa to poskladac.

U mnie demontaz i montaz nw nowo zajal firmie 3 DNI !!!, wiec chyba zescie razem cos brali zamiast zrobic instalacje.

Albo potwierdza sie regula ze po znajomosci jest drogo, dlugo i do dupy....

Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Naraże się... Ja bym PP nie przekreślał...  Wiadomo nie przy odejściu z pieca w kotłowni bo to przegięcie (a oferowanie tego i świadczenie usług za piniądze robiąc tak to zbrodnia), ale jeśli chodzi o parametry zbrojonego PP to wytrzyma to więcej niż źle lutowana miedź. W warunkach domowych PP zbrojone przetrzyma spokojnie - co nie znaczy że tak się robi). Tak jak PP wytrzymuje 8-12 atmosfer w co 2gim zakładzie samochodowym w instalacji sprężonego powietrza mimo, że na rurce pisze max 4 :D

Pytanie co jest w czym tu zrobione...

Opublikowano

Nie pisałem , żeby wyciąć bo w PP, ale że w PP można dosłownie poobcinać , gdzie się chce i zrobić na nowo,

Ponadto wątpię aby ktoś to wykonał w PP stabi a tylko takie ma sens.

Opublikowano

A w tym sensie to prawda. PP jest przyjemne do obróbki. Jak to nie stabi to faktycznie będzie bida, ale miejmy nadzieje, że ktoś na tyle ogarnięty był...
P.S. Co tam można było robić kilka miesięcy i to jeszcze w plastiku? :O

Opublikowano

PP jest stabi schemat postaram się zrobić i wrzucić w najbliższym czasie. Czy podpięcie pompy od podłogówkę pod sterowanie z pieca jako pompa c.o jest właściwie czy należy to normalnie podpiąć pod sterowanie od podłogówki a sterowanie od pompy c. o podpiąć do grzejników łaziękowych + bojler?

Opublikowano

Hmmm odpowiemy - zależy :D Jak podłogówka idzie przez termostatyczny zawór i odpowiada tylko za to by podłoga była ciepła (nie steruje temp. w pomieszczeniu) to i na stałe ją do prądu można wstawić (prosto do gniazdka)...

Opublikowano

Jaką funkcję ma pełnić ten rozdzielacz łazienkowy? To podłogówka czy grzejniki? Dlaczego wspólnym rurociągiem ma być połączony ten rozdzielacz łazienkowy i podgrzewacz cwu i dlaczego mają być zasilane wspólną pompą? Osobiście krytycznie podchodzę do koncepcji zaworu 4D do podłogówki. 4D to zawór którego głównym zadaniem jest ochrona powrotu kotła. Osobiście bym go wyrzucił. Na podłogówkę powinien być zawór 3D a do ochrony powrotu zastosował pompę mieszającą. Kolejna sprawa to kocioł. Czy jest on dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym? To zabezpieczenie kotła  też raczej trzeba wymienić.

Podsumowując to zgadzam się kolegami, to naprawdę nadaje się do wycięcia i wykonania od nowa. Przy okazji sprawdzając wszystko od doboru kotła zaczynając.

Opublikowano

Zacznijmy od tego - co ma grzać w tym domu? 

Grzejniki czy podłogówka? Co ma być sterowane? Tzn. wszędzie jest podłogówka ale mam 2 grzejniki, czy wszędzie są grzejniki, ale mam podłogówkę w łazience?

Uwagi do schematu? Heee makarena... :/

Opublikowano

Zacznijmy od tego - co ma grzać w tym domu?

Grzejniki czy podłogówka? Co ma być sterowane? Tzn. wszędzie jest podłogówka ale mam 2 grzejniki, czy wszędzie są grzejniki, ale mam podłogówkę w łazience?

Uwagi do schematu? Heee makarena... :/

Dom 151 m2 w całym domu podłogówka + 2 łazienkowce oraz po 1 grzejniku w pralni oraz garażu. W łazience podłogówka oraz łazienkowce. Sterowanie tylko podłogówka przy łazienkowcach oraz grzejnikach termostaty.

Opublikowano

I co będziesz sam poprawiał czy ma być nowy "znajomy"?

Aby coś poradzić oprócz wycięcia, to potrzeba inf : jakie są średnice rur, jaka pompa podłogi, ile pętli , jak długie są pętle.

Jaka średnica zaw 4-D?

Jaki to kocioł , jaki sterownik?

Opublikowano

Jeśli chodzi o "znajomych" firma która to wykonywała była 1 z 3 które wyceniały mi instalacji. Ale okazała się firmą nierzetelną. Odnośnie dokańczania jeśli to nic wielkiego spróbuję sam jeśli grubsza sprawa to poszukam firmy która podejmie się dokończenia instalacji. Po to chyba jest forum by udzielić pomocy i porady. Co do pozostałych pytań technicznych : rury przy piecu oraz do rozdzielacz stabi 32, podłogówki 14 pętli na 2 rozdzielaczach po 7 na każdym, rury w podłogówkę 16, pompa do podłogówki Grunfos, długość pętli niestety nie podam cały dom ma jak już pisałem 150 m podłogówki na 2 poziomach. Kocioł Protech EP V 18,5 kw, sterownik TECH ST-480, średnica zaworu 4d to 1 cal ale jeszcze jutro sprawdzę. Bojler 200l + Cyrkulacja.

Opublikowano

Pompa Grundfoss ale jaki ?

25/40 czy inny?

Te rury i zaw 4-D są dużo za małe powinny być min rury PP40  w od zaworu do rozdzielacza  i zawór min 5/4" inaczej będą trudności z dostarczeniem potrzebnej ilości wody do rozdzielaczy.

Jeżeli rozdzielacze są połączone "przez siebie" czyli z pierwszego jest zasilany drugi , to trzeba wymienić rury tylko do pierwszego 

Przy 14 pętlach to masz przepływ rzędu 1250- 1300l/h i to musi przejść przez zawór 4-D i przez te rury, które są za małe.

Nawet wstawienie pompy kotłowej na istniejący obieg może nie rozwiązać tego problemu.

Opublikowano

Hej, tak na szybkiego:

Obserwacje:

1. Masz układ zamknięty - do tego powinna być wężownica schładzająca w piecu. Jak nie ma - zrobić otwarty i nie siedzieć na bombie.

2. Jeśli bojler i grzejniki masz na jednej pompie - musisz zrobić sterowanie przepływem. Może być tak, że cała woda pójdzie w grubsze rury bojlera - nie w grzejniki. Musisz mieć możliwość stłumienia powrotu bojlera (np. zawór motylkowy).

3. Najprzyjemniej by było mieć mieszacze osobne na każdy rozdzielacz bo piętro i parter mają różne zapotrzebowania i lepiej się tym steruje, ale w sterowniku będzie sterowanie jednym więc to odpuścimy.

Główny problem to jak pisze sambor - masz za cienką rurę by zasilić całą podłogę (taka rura nie przeniesie potrzebnej mocy). Do każdego rozdzielacza musi iść rura PP-32 jeśli są równolegle. Jeśli połączone są szeregowo - do pierwszego musi iść grubsza - np. PP-40.
Zawór 4D pasowało by zmienić na chociaż 5/4 - bo 1 cal jak wyżej - nie przepuści wystarczającej ilości mocy. Co za tym idzie - od pieca pasuje wyjść np. 6/4 rozgałęzić się na bojler, grzejniki. Do podłogówki zostawić 5/4, rozdzielacz 5/4 o odpowiednim KVSie, i rura 40.
Pytanie jeszcze czym chcesz sterować i jakie opcje ma sterownik. Spięcie cwu i grzejników - wychodzi że CWU będzie chodzić non stop lub grzejniki będą uzależnione od sterowania bojlera... Jak CWU będzie chodzić non stop - przynajmniej ochrona kotła będzie przed za niską temperaturą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.