Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Do Sprawdzenia

qumaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dużo tu speców od ogrzewania więc bardzo was proszę o rzucenie okiem na schemat jaki mam zamiar wcielić w życię przy montażu kotła

Kocioł Immergas victrix 12, pompy grundfoss 25-40. Za jakiś czas mam zamiar górę sterować bezprzewodowo przy pomocy sterownika tech z termostatem w każdym pokoju oraz siłownikami. Proszę także o poradę czy nie ma problemu z ułożeniem urządzeń dokładnie jak na schemacie, czyli pompy pompujące w dół.

Teraz ma to działać tak, że piec będzie sobie pompował czynnik dobierając temperaturę z pogodówki pomiędzy palnikiem a sprzęgłem. Jeśli któryś z termostatów załączy pompę obiegi podłogówki będą odbierać ciepło. Na dole mam dodatkowe źródło ciepła którym jest kominek grawitacyjny. Dom ok 120m2 dwa poziomy, wentylacja mechaniczna, izolowany wg obecnych standardów. 100% podłogówka.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi oraz rady.

Opublikowano

Patrz strona producenta zakładka rozdzielacze strefowe, instrukcja montażu rozdzielacza. Jest schemat, i jakie urządzenia zastosować

Opublikowano

Dużo tu speców od ogrzewania więc bardzo was proszę o rzucenie okiem na schemat jaki mam zamiar wcielić w życię przy montażu kotła

Kocioł Immergas victrix 12, pompy grundfoss 25-40. Za jakiś czas mam zamiar górę sterować bezprzewodowo przy pomocy sterownika tech z termostatem w każdym pokoju oraz siłownikami. Proszę także o poradę czy nie ma problemu z ułożeniem urządzeń dokładnie jak na schemacie, czyli pompy pompujące w dół.

Teraz ma to działać tak, że piec będzie sobie pompował czynnik dobierając temperaturę z pogodówki pomiędzy palnikiem a sprzęgłem. Jeśli któryś z termostatów załączy pompę obiegi podłogówki będą odbierać ciepło. Na dole mam dodatkowe źródło ciepła którym jest kominek grawitacyjny. Dom ok 120m2 dwa poziomy, wentylacja mechaniczna, izolowany wg obecnych standardów. 100% podłogówka.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi oraz rady.

Przy tym kotle, to nie wiem czy bym się nie pokusił o puszczenie tego tylko na pompie z kotła. Jest w miarę mocna. Pytanie jakie masz zapotrzebowanie na budynek.

Licząc na szybko:

8kW - zapotrzebowanie budynku

7K - dt zasilanie - powrót

V = 10*860/7 = 982 L/h = 0,98m3 / h

post-55071-0-74475700-1509613166_thumb.jpg

Później tylko dokładasz zawory strefowe na parter i piętro i tyle.

Opublikowano

Dlatego proponuję dać 2 zawory na strefę parter i piętro. Poza tym w takiej wersji jak to było przedstawione brakuje czujnika sprzęgła, bo podmieszanie jest niekontrolowane.

Opublikowano

No właśnie, dlatego wolałbym nie dawać sprzęgła i mieć kontrolę nad tym jaka idzie temperatura w podłogę (według krzywej grzewczej). Albo zmienić kocioł na taki, który łatwo obsłuży sprzęgło. Tylko po co w tej instalacji sprzęgło? Skoro można się obejść bez niego.

Opublikowano

Sprzęgło daje się gdy kocioł nie ma wymaganego przepływu, a temp się reguluje przepływem nastawiając odpowiednio pompę kotłową.

Odchyłki temp powrotu rzędu 3-5C nie są problemem, gdyż niektóre kotły mają nastawianą różnicę między temp zasilania a powrotu i w ten sposób regulują prędkość pompy kotłowej.

Opublikowano

Przy tym kotle, to nie wiem czy bym się nie pokusił o puszczenie tego tylko na pompie z kotła. Jest w miarę mocna. Pytanie jakie masz zapotrzebowanie na budynek.

Licząc na szybko:

8kW - zapotrzebowanie budynku

7K - dt zasilanie - powrót

V = 10*860/7 = 982 L/h = 0,98m3 / h

attachicon.gifpompa victrix.JPG

Później tylko dokładasz zawory strefowe na parter i piętro i tyle.

Zastanawiałem się nad takim najprostszym rozwiązaniem, konsultowałem z trzema hydraulikami od CO, każdy powiedział co innego. pierwszy że bez problemu najprostsza instalacja - pompa z kotła i dwa rozdzielacze, drugi chciał wrzucać dodatkową pompę i sprzęgło - bo nie wiadomo czy pompa kotła obsłuży instalację, trzeci dwie pompy, sprzęgło, termostaty w każdym pomieszczeniu i elektrozawory na belkach.

Mam po 6 obiegów na poziom, w sumie łączna długość rur ok 800 czy 900m pex 16 najdłuższe pętle są dwie na górze poniżej 90m.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.