Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Paliwo Stałe Pomoc

Aciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musisz jednak wiedzieć, że drewno będziesz musiał co 0,5 do 1 godz podkładać no i pocięte na kosteczki.

Opublikowano

A nie da rady zrobić tak że zima grzeje wodę z c. o a latem w tym samym bojlerze jest grzałka i latem jadę elektrycznie?

Opublikowano

Tak można.

Opublikowano

Wejdą 40cm klocki a ten gada pocięte na kosteczki.

To będzie palił węglem.

A jak nie to niech kupi większy kocioł i bufor ciepła.

Nie da się tak,że dużym kotłem będziemy grzać małe pomieszczenie,sie znaczy da się ale za rachuek: hurtowej ilości smoły w kominie i w kotle,szybkiej korozji kotła,kosmicznego żużycia opału,zagrożenia pożarowego (smoła w kominie może się zapalić),zawieszania się opału.

Jak nie chcesz powyższych konsekwencji to kupuj albo mały kocioł 5-7kw albo większy kocioł np.12-14kw lub 17-19kw i bufor min 1000l lub kocioł podajnikowy,gaz,olej,pompe ciepła.

Opublikowano

Jezeli już koniecznie ktoś chce grzać latem bojler to polecam odwrócić sposób grzania i wężownicą puszczać wodę użytkową a w bojlerze mieć wodę kotłowa.Wtedy palimy kocioł na maxa i po godzinie albo szybciej mamy wrzątek.

Opublikowano

Trzeba by kupić taki bolier,który można szybko nałdować dużą mocą,zmniejszyć dość znacznie komorę zasypową i palnik oraz palić małą ilość opału.

Ja mam bojler 140 litrów wieczorem nabijam do 80 stopni a w południe ma już chyba ze 35 st ,

Opublikowano

Witam.

Naczytalem się na różnych forach cała mase tematów o kotlach i powiem szczerze że zgłupialem. Mieszkanie to 64m2 na parterze nie ocieplone, okna wymienione na PCV 3 szybowe, drzwi również nowe. 4 grzejniki 2 panelowe i w łazience drabinka. Kociol ma posłużyć również do grzania wody cwu przez cały rok ok. 100l. Piec ma stać w piwnicy,kominiarz nakazał wstawienie rury od komina o średnicy fi150. Proszę o porady co do kotła jaka firma/moc/model byłby odpowiednim wyborem na długie lata.

Opał jaki bym chciał stosować to węgiel zimą, latem zaś wodę chciałbym dogrzac drewnem. Będę wdzięczny za pomoc.

Kocioł Kalvis 5-8(6) dobry mały kociołek i starczy w zupełności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.