Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy! Instalacja Co Podłogowa Wodna Problemy Z Temperaturą.

JacekZet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie jest dobry schemat, szczególnie te 2 pompy w szeregu,

Więcej nic nie można doradzić bez wizji lokalnej, papier czy ekran wytrzymają wszystko i zaczyna robić się pisanie po próżnicy.

PS

OK TZM na podłogę jest zły ale nie mamy innej propozycji do regulacji temp podłogi - są teoretycznie elementy fabryczne producenta kotła ,

ale jak już pisałem nie ma ich oficjalnie na rynku, może pomocny będzie sterownik krajowy do zaw 3-D z reg pogodową .

Opublikowano

Rozpędziłem się trochę i nie zapytałem. Czy kocioł ma regulator pogodowy i krzywą grzania? (nie znam reliktów które tego nie mają).
Jeśli tak - to piec steruje temp. sprzęgła - które steruje temp. podłogi i grzejników i po sprawie - regulacja temperatury jest.
Jeśli nie - konieczny sterownik + siłownik do "zwykłego" zaworu 3D.

Największa niewiadoma to czy jedna rura starczy. Przezimowałbym bez większych zmian (tylko rotametry, regulacja, może pompa) i się dowiedział. Jak jedna rura będzie za mało to choćby skały srały trzeba dołożyć drugą i tego nie zmienimy choćby człek 500 zaworów dowalił...

Opublikowano

MA! Ma regulator pogodowy i ustawienie krzywej grzania (aktualnie 1,4)

Czekam na dostawę "eksperymentalnej" serii rozdzielaczy (kombinację opisałem wcześniej). Zrównoważenie przepływów i wywalenie grzejnika na oddzielny obwód traktuję jako priorytet. 

Czy taki układ jak w załączniku będzie OK? 

Czy obwód kaloryferów dać bez zaworu 3D?

Czy zwiększyć temp zasilania obydwóch obwodów, a obwód podłogowy obniżyć zaworem 3D?

Zawory 3D mają być z, czy bez bez termostatów?

Znalazłem Zaw3D o zwiększonym przepływie, warto zastosować?

STREFY GRZEWCZE 2017v3.pdf

Opublikowano

MA! Ma regulator pogodowy i ustawienie krzywej grzania (aktualnie 1,4)

Czyli masz regulacje temp. podłogi - jest OK

Czy taki układ jak w załączniku będzie OK? 

Ten jest OK POD WARUNKIEM ŻE TAKA ŚREDNICA RURY WYSTARCZY BY PRZENIEŚĆ MOC POTRZEBNĄ DO OGRZANIA CAŁEGO DOMU - jeśli nie - to wszędzie będzie za zimno!

Czy obwód kaloryferów dać bez zaworu 3D?

TAK - kaloryfery trzeba obliczyć na zadaną temp. kotła - np na 55 stopni.

Czy zwiększyć temp zasilania obydwóch obwodów, a obwód podłogowy obniżyć zaworem 3D?

Kocioł reguluje temp. sprzęgła. Grzejniki będą mieć tę temperaturę. Podłogę obniżasz zaworem 3D do optymalnej wartości.

Zawory 3D mają być z, czy bez bez termostatów?

Tutaj jeden zawór 3D na schemacie. Ma być bez. Po prostu stosunek ciepłej wody do zimnej. Jak piec podniesie temp. na sprzęgle podniesie się też wyjściowa temp. na zasilaniu podłogi.

Znalazłem Zaw3D o zwiększonym przepływie, warto zastosować?

KV/ KVS się oblicza i dobiera z charakterystyk - nie szukaj haseł o zwiększonym przepływie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.