thorian Opublikowano 28 Października 2017 #1 Opublikowano 28 Października 2017 Witam, Chciałbym się poradzić, czy praca kotła na poniższym filmiku jest poprawna? Nie do końca wiem jak powinno to wyglądać, a w tym momencie mam wątpliwości. W innym wątku pytałem o podłogówkę. Ustawiłem przepływy i zdecydowałem grzać niskimi temp. w miarę ciągle. Do rzeczy... Kocioł to Beretta Quadra Green 25 CSI Kiedy w domu jest ok 22,2* (lub podłoga jest wygrzana) kocioł grzeje jak na filmie. Dobija do 35* (taka jest ustawione temp wody) i przestaje grzać, ale nadal słychać huczenie, widoczna jest temp a na sterowniku świeci się zielona dioda sygnalizująca zapotrzebowanie na grzanie. Grzejnik w łazience jest wyraźnie chłodniejszy niż kiedy piec grzeje non stop. Taka sama sytuacja jest w momencie kiedy temp grzania ustawiona jest na 30* a w domu jest ok 22* Jeśli w domu jest np 21* (lub nieogrzana przez dzień lub dwa podłoga) przy tych samych ustawieniach (lub temp grzania ustawiona jest powyżej 37-38* a w domu panuje 22*) piec potrafi grzać non stop przez np 5h po czym kiedy temp wzrośnie zachowuje się jak w pierwszym przypadku. Czy kiedy piec tak huczy (ale nie widać ikony płonienia) on nadal grzeje (kondensat) czy jest w jakimś trybie czuwania? Dziękuję i po zdrawiam Grzesiek
odpowietrznik Opublikowano 28 Października 2017 #2 Opublikowano 28 Października 2017 Jest coś takiego jak wybieg pompy=po wyłączeniu palnika pompa chodzi jeszcze przez jakiś czas(ustawiony w parametrach) Funkcja ta ma za zadanie wychłodzenie wymiennika,dlatego słychać jeszcze "huczenie")
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.