Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Multifun Opinie Porady

pawelh

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich. Mój kocioł to Sas solid 19 kw z sterownikiem multifun. Soft z czerwca 2016. Zadana temperatura 60. Cały dom w podłogowe. Mam problem z pidem standard. Chodzi o to że kocioł ma już te 60 stopi a PID wogole nie schodzi z mocy tylko dalej go nagrzewa aż osiągnie temperaturę maksymalna która ustawiona jest na 70. I raptownie z mocy 60 procent (ograniczona na tyle) przechodzi w podtrzymanie. Macie jakiś sposób żeby koło temperatury zadanej temperatury ograniczał moc a nie gonił dalej.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Spróbuj wyłączyć czujnik żaru.

Opublikowano

Juz to kiedyś pisałem- PID Standard jest skopany. Ostatnio wróciłem, właśnie do tego softu z 06.2016 i pomimo wielu regulacji, tego nie da sie ujarzmić. Obecnie kocioł prowadzę na sofcie dla Robika w Turbo PIDzie tym ze średniokalorycznym paliwem, przyrosty i spadki mocy mam ustawione na maksa, czyli w jednym przypadku 50%, drugie 100% jak pamietam, a moc minimalną mam ustawioną na 20% i chodzi to dosyć przyzwoicie. Dla porządku wspomnę, że palę pelletem na retorcie.

Opublikowano

Pid standard jest chyba w każdym sofcie do bani.Włącz turbo a kocioł ustaw na 25kw mocy nie ograniczaj daj 100% a minimum na 20% przyrost mocy na 2% spadek na 50% .JA jeszcze dodatkowo mam wiatr -3 podawanie +8 ale te dwa parametry to już sam musisz dobrać

Opublikowano

Widać zależy to od instalacji i palnika, u mnie pid turbo nie da się ustawić żeby  pracował stale. Za to pid standard ( ten z 06.2016) idzie ciągle. 

Opublikowano

Instalacja na pewno ma duży wpływ jak i palnik.A i piece mamy zupełnie inne.Jakieś dwa miesiące temu zainstalowałem soft z 2015_12_04 i tam nie ma solida więc dałem 23kw i byłem zdziwiony jak czasy podawania są  inne i to mi dało do myślenia .Na standardzie piec też mi pracował stale ale te przebicia temperatury bardzo mnie drażniły z 60 często na 68-69 

Opublikowano
Pid standard jest chyba w każdym sofcie do bani.Włącz turbo a kocioł ustaw na 25kw mocy nie ograniczaj daj 100% a minimum na 20% przyrost mocy na 2% spadek na 50% .JA jeszcze dodatkowo mam wiatr -3 podawanie +8 ale te dwa parametry to już sam musisz dobrać
Ustawiłem go tak jak napisałeś. A czujnik zaru włączony czy nie?

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wyłączony , tylko wiatr i podawanie  musisz sam dobrać do swojego węgla.Ja co kilka dni zmieniam ustawieni i patrze jak piec reaguje,-3 i +8 przyrost 2 jak na razie najlepiej zdawał egzamin,dzisiaj zmiana na -4/+7 i przyrost 3 zobaczymy jak będzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.