Lolek79 Opublikowano 19 Października 2017 #1 Opublikowano 19 Października 2017 Witam, Ostatnio zainstalowałem kocioł KBO 25KW z podajnikiem, palnik ekoenergia i sterownik TECH 480 z PID. Nie było jeszcze temperatur do pełnego wykorzytania kotła, ale przy pracy równoległej pali dość ładnie(3 dni testów), szybko nagrzewa ogólnie OK. Jednak przy pracy w trybie letnim (200L CWU) pojawia się problem z niedopalaniem ekogroszku...przesypuje czarny niespalony opał do popielnika... Nie wiem czy ide w dobrym kierunku, ale z PID mam możliwość regulacji tylko współczynnika podawania i współczynnika nadmuchu - zmniejszyłem wsp podawania -15% i podniosłem wsp nadmuchu +8% - pare dni było OK jednak po paru dniach znów ten sam problem... ma ktoś podobny zestaw ? Jakieś doswiadczenia ? Czy faktycznie powinienem to próbować wyregulować tymi parametrami ? Zamieszczam zdjęcia w trybie letnik oraz palenie na równoległej pracy pomp. Czytałem na forum o cegłach samotkach itp, ale może ktos to wyregulował w jakiś sposób ? Pale retopalem 26 z Piasta., ZAD CWU 60 stopni Kolejny wątek to regulator pokojowy - przy obecnych temperaturach dom w zasadzie zawsze jest dogrzany. regulator pokojowy sygnalizuje dogrzanie ale w ustawieniach sterownika mam ustawione sterowanie kotłem czyli regulatror pokojowy pozawala obniżyć temp CO o 10 stopni czyli ZAD CO 60, obniża do 50 ale nadal grzeje - efekt w domu 28 stopni... (faza testu) Czy poprawnie myśle - że powinienem przestawić w sterowniku sterowanie reg pokojowego zamiast kotłem na pompę CO i w momencie "dogrzania" sterownik wyłączy pompe CO i będzie grzał tylko CWU ? Czyli można powiedzieć że przejdzie coś w rdzaju trybu letniego ? Bedę wdzięczny za wymianę doświadczeń...
M4t3uSZ Opublikowano 19 Października 2017 #2 Opublikowano 19 Października 2017 Ustaw -współczynniki oba na zero -zmniejsz moc w meni instalatora 5163 Paliwo gruby-mocny drobny-słaby to retopal raczej ustaw jako słaby Daj mu popracować niech sobie przeciągnie o pięć do góry wtedy widzi jak reaguje instalacja.
astan67 Opublikowano 19 Października 2017 #3 Opublikowano 19 Października 2017 na moje oko problem jest w czasie nadzoru. Za dużo podaje opału. Zmniejszaj dawkę i daj znać co dalej. U siebie mam pompę wylaczana. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Lolek79 Opublikowano 20 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 20 Października 2017 OK dzięki za podpowiedzi, przez weekend bede kombinował.
Lolek79 Opublikowano 23 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 23 Października 2017 cześć nawiązując do wcześniejszego tematu - wydaje mi się na razie sytuacja opanowana - wsp. podawania na -15, wsp. nadmuchu +9. temp zadana CO 55, CWU 50, Bez problemu osiąga zadane parametry, wypala groszek, może tworzą się spieki ale przypuszczam że to wina opału. POwiedzcie czy wasze kotły często wchodzą w tryb nadzoru ? Bo mój w zasadzie w ogóle, praktycznie cały czas jest PID praca... Poznałbym chętnie wasze średnie spalanie, ale na razie temp na zewną nie pozawlają na pełne wykorzystanie i testy. Do ogrzania mam jakieś 200-250 mkw, ocieplone ściany, dach i wydaje mi się że z 30-40 kg na dobe weźmie... dzięki i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.