Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Nierównym Dopalaniem W Palenisku

pawel1994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patent z cegłą "genialny" w swej prostocie !

Przetestowany od ręki, bo miałem problem podobny jak autor tego tematu.

Nie wiem co jest pod cegłą, sprawdzę to jutro :D

Dziękuję kolego @zaszczycony

Opublikowano

Po 12h pod cegłą wielka skwara. Poza wizualnym efektem na plus, nie zauważyłem

nie zaobserwowałem innych plusów dodatnich. Cegła wyjęta z kotła.

Opublikowano

u mnie tak samo widać po zdj a jaki kocioł posiada kolega.?

Opublikowano

Kocioł praktycznie jak każdy z tej samej półki i palnik ekoenergii 25KW.
"Problem" podobny wizualnie, na końcu palnika (może 1/3, 1/4 powierzchni)
nie widać płomienia, tylko jakby był tam miał. Nie zrzuca opału na końcu
palnika, nawet muszę napisać że z końca palnika mam najmniej popiołu.

Opublikowano

aha a to dziwne bo myslałem że do kotłow 2.5kw montowali mniejsze palniki bo u mnie jest ten większy a na tych małych paleniskach nie występuję taki problem

Opublikowano

Kocioł praktycznie jak każdy z tej samej półki i palnik ekoenergii 25KW.

To raczej jest palnik  który pracuje w przedziale mocy 15kW-35kW dlatego jest prawdopodobnie za duzy dla potrzebnej mocy do ogrzania tego budynku ;)

Opublikowano

w piecach z dworka akurat jest tak że do 25kw montują mniejsze paleniska a od 32kw dopiero większe. Już chyba brak pomysłów żeby jednak paliło się w całym palenisku pozatykałem nawet wyloty powietrza w palenisku od str podajnika aby wymusić większą siłę nadmuchu na koniec paleniska i efektów brak chyba jakaś wada tych palenisk 

Opublikowano

właśnie wróciłem od znajomego też posiada kocioł dworka tylko inny model bez ruszt wodnych o mocy 25kw i z mniejszym palnikiem firmy ekoenargia tej samej co u mnie i byłem w szoku ten sam groszek ma co ja i pięknie sie pali w całym kielichu chyba problem zgłoszę do firmy z której brałem kocioł tym bardziej że jest on na gwarancji

Opublikowano

Jezeli istnieje taka możliwość to jak najbardziej trzeba wymienić ten palnik na mniejszy bo jest za duży  ewentualnie zeby go zmniejszyć należy zastosować na niego nakładkę ale o tym już pisałem  :D

Opublikowano

Może za pierwszym razem nadto dużą powierzchnią cegły palnik przysłoniłem.

Od wczoraj cegła stoi na sztorc, przysłania mniej palnika, nie ma spieka,

a żar i płomień jest na całej odkrytej powierzchni. Nie zauważyłem żadnych

zysków ekonomicznych, z cegłą jak i bez cegły ślimak w okresie dobowym

podawał podawał taką samą ilość opału. Myślę że ten zapas mocy

w palniku pokarze swoją siłę gdy zacznie się poważniejsze palenie.

A do czasu tego poważniejszego palenia bym wypróbował dużo mniej kaloryczny opał.

Ja nie dam rady z taką próbą, kotłownię mam pod sufit zapakowaną.

Opublikowano

Witam koledzy w pewnym sensie rozwiązałem problem z nie paleniem się w całym palenisku uzyskałem to poprzez ustawienia czas podawania 17sek przerwa w podawaniu 90sek i nadmuch na 35biegu (max 100bieg ) i w miarę całe palenisko się pali :)  

Opublikowano

o to efekt koledzy po zmianie ustawień :) może nie jest idealnie ale widać od razu różnice w paleniu się w palenisku:)

post-75116-0-34130500-1508350944_thumb.jpg

post-75116-0-65448600-1508350951_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Możesz kupić palenisko i ślimak od małego palnika i przełożyć. Spalanie będzie bardziej efektywne i będzie się palić na całym palniku. Jak chcesz to mam do sprzedania palenisko i ślimak używany miesiąc. U mnie był za mały i zmieniłem na większy.

Opublikowano

i pali Ci sie lepiej na duzym tzn w całym palenisku.? na jakich ust jestes.?

Opublikowano

Teraz sie raczej pali na całym bo jest większy odbiór ciepła ponad 200m2 nieocieplonego budynku. Na mniejszym paliło sie super ale bałem się że na mrozy mi go trochę braknie a nie chce w styczniu kombinowac z wymianą na większy. Dla Ciebie jak masz docieplony budynek to palnik 35kw może być za duży i się w całości nie rozpalać.

Ja teraz jadę na PIDzie bo nie chce mi się już kombinować z ustawieniami. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam pytanie do pawel1994, czy przy tych ustawienia jak ponizej i dluzszej obserwacj pracy kociolka spalanie ci sie poprawilo, oraz na ile starczy zasyp pelnego podajnika. Bede wdzieczny za odpowiedz, poniewaz sam walcze troche z moim kociolkiem w pierwszych miesiacach uzywania:/

na grzejnikach wlasnie brak jakiejkolwiek regulacji spróbuje bo właśnie przez takie nie palenie się w całym kielichu moim zdaniem długo dłużej dobija temperaturę bo pali się tylko połowa kielicha a piec jest duży i potrzebuję mocnego strzała żeby szybko dobic temperaturę

Witam koledzy w pewnym sensie rozwiązałem problem z nie paleniem się w całym palenisku uzyskałem to poprzez ustawienia czas podawania 17sek przerwa w podawaniu 90sek i nadmuch na 35biegu (max 100bieg ) i w miarę całe palenisko się pali :)

Opublikowano

najlepsze ust aby uzyskać palenie sie na całym palenisku jest czas podawania 20sek przerwa w podawaniu od 90 sek i w razie nie dopalania dmuchnąć trochę mocniej lub wydłużyć przerwę ale stopniowo np z 90sek na 92sek i obserwować. Jeśli chodzi o kwestie spalania to zasobnik mam 180kg i średnio starcza na 5,6dni przy obecnych temp za oknem i reguluję temp na grzejniki zaworem 3d np gdy noce są w miarę na dodatnich temp to koło 1 w nocy skręcam piec na temp na wyjściu na 35 stopni a rano delikatnie odkręcam na 40stopni czasem z racji że pogoda bywa przyjazna to w południe też sobie skręcam na te 35 stopni i popołudniu odkręcam na jakieś 45stopni. U mnie w piecu posiadam dodatkowe ruszta i żeby szybciej dobił wrzucę drewienka ale przy takich ustawieniach 20sek podawania przerwa 90 fajnie szybko dobija a i w potrzymaniu długo pozostaje i fajnie biję temp. 

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz, jak wroce z delegacji posiedze troche w kotlowni i spruboje pociagnac na twoich ustawieniach, bo glownie mam ten sam problem z brakiem wypalania wegla na dalszej czesci paleniska od strony zasobnika. A jak z ustawieniami w podtrzymaniu i czy probowales palenia z pidem

Opublikowano

I co mam rozumiec jezeli mowisz mocniej dmuchnac? Samą dmuchawą np. powyzej 60/100 czy samo uchylenie lufcika przy dmuchawie wystarczy np na maksa.

W tej chwili moje ustawienia jezeli dobrze pamietam to 5s podawanie, przerwa cos kolo 40s i dmuchawa 43/100 pale groszkiem z wesolej i wiem ze ten wegiel powinien dluzej polezec w palenisku zeby dobrze sie dopalal, sam piec przy pogodzie jak teraz pozostaje tez dluzszy okres w podtrzymaniu a i temp w trakcie pracy dobija w szybko. Na grzejnikach termostaty ustawione na 2,5 lub 3 i w domu 20-21°z racji wykanczania wnetrz (plytki i gladzie), a ze szpece tez narzekali ze goraco to zmniejszylem z 24°

Opublikowano

u mnie klapa jest otwarta przy wentylatorze na maxa steruje tylko siłą nadmuchu na sterowniku. Podobno według sprzedającego i producenta ten palnik chodzi o dużą ekoenergie musi mieć min podawania 20sek jeśli chcemy używać jego pełną moc i co za tym idzie palenie się w całym palniku najlepiej zacząć od 20sek podawania i przerwa 60sek i obserwować palenisko jak będzie przerzucać to wydłużyć przerwę i regulować siłę nadmuchu od 30 do 50max. W potrzymaniu mam przerwe 25min a podawanie w potrzymaniu 10sek i nadmuch co 45min praca 40sek. Na tych ust pali mi się naprawdę fajnie i w miarę całe palenisko i dobrze dopala. Wszystko zależy od opału np u siebie w domu mam groszek kaloryczność 26 i jak mu za mocno dmuchnę to robią sie tzw kalafiory takie skrzepy a babcia kupiła od tego samego dostawcy ten sam groszek ale miesiąc później i na jej groszku jak wsypałem do siebie poniżej 40biegu nie mogłem zejść bo z komina leciał czarny dym a pieca nie dało się otworzyć bo tyle dymu. Moim zdaniem ust sobie podawanie 20sek przerwa 60 i w razie potrzeby wydłużać np o 2sek przerwę i dmuchawa 35bieg i obserwować nie schodzić z podawaniem poniżej 20sek :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.