jbiz Opublikowano 10 Października 2017 #1 Opublikowano 10 Października 2017 Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu Posiadam w domu komin spalinowy który wcześniej był używany z piecem zasypowym i działał bardzo dobrze. W tamtym roku przed sezonem grzewczym część na dachem (dach płaski) wymurowałem z cegły klinkierowej - otwór wylotowy pozostał jak wcześniej. W tym roku zmieniłem ogrzewanie na gazowe. Firma montująca kocioł założyła mi do obecnego komina specjalny komin pcv na uszczelkach (rura w rurze) a na zakończeniu komina daszek z podstawą która zamyka cały stary komin. Problem pojawił się już po około tygodniu - ciemne wycieki na ścianie z kominem. Piec na chwilę obecną chodzi sporadycznie - głównie do podgrzewania CWU Pytanie co może być przyczyną ? Skropliny które powstają na cegle klinkierowej i spływają w dół około metra bo tam na razie pojawiły się wykwity? Mam drugi komin wentylacyjny z wentylatorem hybrydowym - otworzyłem go na wiosnę i ku mojemu zdziwieniu tam również cegła klinkierowa była cała w kroplach. Rozmawiałem z kilkoma osobami i porady są dwie: - otworzyć komin na przelot aby był wentylowany (rura spalinowa została by tak jak jest obecnie - powyżej komina) - ocieplić przestrzeń w kominie np. perlitem, keramzytem? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Przemyslaw85 Opublikowano 10 Października 2017 #2 Opublikowano 10 Października 2017 Komin z rur PCV. Od kiedy to wolno takie stosować? Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
jbiz Opublikowano 10 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2017 W Polsce podobno nie można ale pamiętaj przepis przepisem a mój temat nie poruszony. W Niemczech starymi samochodami do miast tez nie można wjeżdżać a u nas jeżdżą.
Gość mak Opublikowano 13 Października 2017 #5 Opublikowano 13 Października 2017 Według polskich przepisów komina z pcv stosować nie można. Jednak producenci wykorzystują przepisy innych krajów europejskich które dopuszczają kominy z pcv do kondensacyjnych kotłów gazowych. Po pierwsze to firma która montowała komin powinna sprawdzić jego szczelność bo to tu prawdopodobnie leży problem
jbiz Opublikowano 13 Października 2017 Autor #6 Opublikowano 13 Października 2017 ok nie mieszkam w Polsce
form Opublikowano 13 Października 2017 #7 Opublikowano 13 Października 2017 Nie rozumiem. Problem pojawił się po tygodniu od zakończenia robót, a Ty zamiast rozmawiać z firmą rozmawiasz "z kilkoma osobami" i szukasz rozwiązania tego problemu po forach? Wezwij firmę i im to pokaż, niech szukają przyczyn. Ten temat brzmi jakbyś sam był tą firmą, spartolił komuś za granicą robotę i nie wiedział teraz jak z tego wyjść.
jbiz Opublikowano 13 Października 2017 Autor #8 Opublikowano 13 Października 2017 Pewnie bym poszedł do firmy która mi montowała kocioł ale jak pisałem problem był również w kominie wentylacyjnym który sam zatkałem tam również była wilgoć.
w1octa Opublikowano 29 Października 2017 #9 Opublikowano 29 Października 2017 Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu Posiadam w domu komin spalinowy który wcześniej był używany z piecem zasypowym i działał bardzo dobrze. W tamtym roku przed sezonem grzewczym część na dachem (dach płaski) wymurowałem z cegły klinkierowej - otwór wylotowy pozostał jak wcześniej. W tym roku zmieniłem ogrzewanie na gazowe. Firma montująca kocioł założyła mi do obecnego komina specjalny komin pcv na uszczelkach (rura w rurze) a na zakończeniu komina daszek z podstawą która zamyka cały stary komin. Problem pojawił się już po około tygodniu - ciemne wycieki na ścianie z kominem. Piec na chwilę obecną chodzi sporadycznie - głównie do podgrzewania CWU Pytanie co może być przyczyną ? Skropliny które powstają na cegle klinkierowej i spływają w dół około metra bo tam na razie pojawiły się wykwity? Mam drugi komin wentylacyjny z wentylatorem hybrydowym - otworzyłem go na wiosnę i ku mojemu zdziwieniu tam również cegła klinkierowa była cała w kroplach. Rozmawiałem z kilkoma osobami i porady są dwie: - otworzyć komin na przelot aby był wentylowany (rura spalinowa została by tak jak jest obecnie - powyżej komina) - ocieplić przestrzeń w kominie np. perlitem, keramzytem? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki A masz na dole skraplacz w kominie podłączony do kanlizacji ? Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 30 Października 2017 #10 Opublikowano 30 Października 2017 Tak na chopski rozum.1. Woda Ci się skrapla z komina wewnętrznego (PCV) bo jest niska temp. spalin, ale skoro jest podwójny - nie powinna. 2. W domu masz ciepło w kominie jest zimno więc kondensuje Ci się w drugą stronę. 3. Leje Ci się do środka - może z daszka spływa do środka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.