bajabongo10 Opublikowano 3 Października 2017 #1 Opublikowano 3 Października 2017 Witam u znajomej fachowcy robią instalację CO. Trochę mnie dziwi sposób podłączenia bo myślałem że każdy grzejnik powinien być osobno zasilany z rozdzielni pex 16. A u niej są zastosowane trójniki i moje pytanie czy obydwa grzejniki będą dobrze grzały czy jest to mało realne??
odpowietrznik Opublikowano 3 Października 2017 #2 Opublikowano 3 Października 2017 Zależy jakiej średnicy są rury PEX do trójników i od trójników do poszczególnych grzejników oraz od wielkości samych grzejników a także od różnicy temp.pomiędzy zasilaniem a powrotem
bajabongo10 Opublikowano 3 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 3 Października 2017 wszędzie jest pex16 a grzejniki są dosyć sporawe nie mierzyłem ale po zdjęciach widać
hamis Opublikowano 4 Października 2017 #4 Opublikowano 4 Października 2017 Właśnie wywaliłem taka instalacje i robię w miedzi na normalnych średnicach. Rura pex16 z trojnikami dookoła domu (parterowka, nitka 50m) - ostatnie grzejniki byly zimne, w domu max 19 stopni, a kocioł ciągle "w podtrzymaniu", bo nie miało co odbierać ciepła. Tylko pierwsze dwa grzejniki były konkretnie gorące...
Gość Digitrax Opublikowano 4 Października 2017 #5 Opublikowano 4 Października 2017 Widać, że robotnicy nie hydraulicy nie mają zielonego pojęcia o przepływach i jaki na to ma wpływ średnica rury w stosunku do parametru zasilania i powrotu. Poinformuj znajomą, żeby ich pogoniła bo nie wiedzą co czynią. Tutaj trzeba zastosować trochę matematyki. Dobrać średnice i stopniować zasilanie. PEX 16 mogliby zastosować wtedy gdyby był centralny rozdzielacz i wtedy do każdego grzejnika osobna linia zasilająco powrotna. Czasami i PEX 16 to za mało i trzeba instalować PEX 20. Trzeba to poprawić i wykonać zgodnie ze sztuką zanim będzie za późno czyli przez zalaniem przepustów betonem.
marekd Opublikowano 4 Października 2017 #6 Opublikowano 4 Października 2017 Super fachowcy skąd ich wyczasnoles , gon ich i to szybko , jak złe jest zaciśnięty ten pex to mamy co mamy. Jak można tak ryzykować w domu co ma się mieszkać duuuuuzo lat to przecież nie barak ze się poprawi .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.