Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik Zapalenia Opału

DobiBobi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Posiadam od 4rech lat piec na eko-groszek firmy Dziubarczyk z Gizałek pod Pleszewem.

Zakupiony piec jest już drugim modelem o mocy 25kW, ktory jest w naszej rodzinie. Co do pieca i wykonania, pojemności zasobnika, i innych rzeczy nie moge sie przyczepić ponieważ nie ma z nim praktycznie żadnego problemu - poza wymianą tygla pod koniec wakacji.

Więc co jest nie tak, a mianowicie już 3ci raz zdarzyło mi się to, że na sterowniku pojawia się komunikat o zapalonym opale, ktory de facto sie nie zapala ale efektem tego komunikatu jest wysoka temperatura rury podającej opał do pieca na ktorej jest zamontowany czujnik.

Przez 3 lata zdarzyło mi się coś takiego 1 raz.

Teraz w ostatnim miesiącu 2 razy.

Prośba do Was Koledzy o porady co tu zrobić, co ustawić w sterowniku OGNIK PLUS PID aby ta rura sie tak nie przegrzewała.

Gdybym teraz poszedł do pieca i ja dotknął to na pewno byłaby baaaardzo gorąca, dodam, ze jak rok temu paliłem przez krótki okres czasu kiepskim eko o dużo mniejszej ziarnistości to owego problemu nie było a rura z czujnikiem była chłodna.

Czy macie jakieś propozycję które pomogą rozwiązać mój problem ?

Dziękuje i pozdrawiam 

Opublikowano

Dużo zależy od samej konstrukcji pieca jak i ustawień sterownika.

W moim kotle hefa jakbym nie ustawił to temp podajnika jest w granicach 40-50 stopni. Ale jak żar będzie że nisko to i 60 będzie. Ważne jest by klapa zbiornika na opał była szczelna.

Zwiększ nieco czas podawania by żar nie był za głęboko.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na koniec wypowiedzi sam sobie odpowiedziałeś.

Zakładając, że nigdzie w palniku lewego powietrza nie ma...

Kupiłeś pewnie wysokokaloryczny opał, taki na zimę, nie odpowiada on pewnie na zapotrzebowanie na grzanie w Twoim domu, sterownik się na dłużej odstawia a żar się cofa grzejąc rurę. Jak masz przysłonę na dmuchawie możesz spróbować ją przysłonić.

Najlepiej jednak kupić słabsze paliwo, na którym ślimak częściej się ruszy

Opublikowano

Hej, dziękuje za odpowiedzi.

Co do opału to przyznam ze pali się gitesowo, zmniejszyłem już moc dmuchawy co mi zalecał człowiek z serwisu i wydłużylem czas podawania, niestety ten sterownik ma cos takiego że "uczy się" (a może i dobrze) tego jak piec osiąga temperaturę i często dmucha z małą mocą i w ten sposób uzyskuje temperaturę nastawiona.

Spróbuje dziś na noc kolejny raz przymknąć deko klapę od dmuchawy. Zobaczymy co będzie jutro, więc póki co dziękuje za wypowiedzi i rozumiem, że jesteśmy w kontakcie.

Pozdrawiam serdecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.