DobiBobi Opublikowano 30 Września 2017 #1 Opublikowano 30 Września 2017 Witajcie Posiadam od 4rech lat piec na eko-groszek firmy Dziubarczyk z Gizałek pod Pleszewem. Zakupiony piec jest już drugim modelem o mocy 25kW, ktory jest w naszej rodzinie. Co do pieca i wykonania, pojemności zasobnika, i innych rzeczy nie moge sie przyczepić ponieważ nie ma z nim praktycznie żadnego problemu - poza wymianą tygla pod koniec wakacji. Więc co jest nie tak, a mianowicie już 3ci raz zdarzyło mi się to, że na sterowniku pojawia się komunikat o zapalonym opale, ktory de facto sie nie zapala ale efektem tego komunikatu jest wysoka temperatura rury podającej opał do pieca na ktorej jest zamontowany czujnik. Przez 3 lata zdarzyło mi się coś takiego 1 raz. Teraz w ostatnim miesiącu 2 razy. Prośba do Was Koledzy o porady co tu zrobić, co ustawić w sterowniku OGNIK PLUS PID aby ta rura sie tak nie przegrzewała. Gdybym teraz poszedł do pieca i ja dotknął to na pewno byłaby baaaardzo gorąca, dodam, ze jak rok temu paliłem przez krótki okres czasu kiepskim eko o dużo mniejszej ziarnistości to owego problemu nie było a rura z czujnikiem była chłodna. Czy macie jakieś propozycję które pomogą rozwiązać mój problem ? Dziękuje i pozdrawiam
Przemyslaw85 Opublikowano 1 Października 2017 #2 Opublikowano 1 Października 2017 Dużo zależy od samej konstrukcji pieca jak i ustawień sterownika. W moim kotle hefa jakbym nie ustawił to temp podajnika jest w granicach 40-50 stopni. Ale jak żar będzie że nisko to i 60 będzie. Ważne jest by klapa zbiornika na opał była szczelna. Zwiększ nieco czas podawania by żar nie był za głęboko. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Pieklorz Opublikowano 1 Października 2017 #3 Opublikowano 1 Października 2017 Na koniec wypowiedzi sam sobie odpowiedziałeś. Zakładając, że nigdzie w palniku lewego powietrza nie ma... Kupiłeś pewnie wysokokaloryczny opał, taki na zimę, nie odpowiada on pewnie na zapotrzebowanie na grzanie w Twoim domu, sterownik się na dłużej odstawia a żar się cofa grzejąc rurę. Jak masz przysłonę na dmuchawie możesz spróbować ją przysłonić. Najlepiej jednak kupić słabsze paliwo, na którym ślimak częściej się ruszy
DobiBobi Opublikowano 1 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 1 Października 2017 Hej, dziękuje za odpowiedzi. Co do opału to przyznam ze pali się gitesowo, zmniejszyłem już moc dmuchawy co mi zalecał człowiek z serwisu i wydłużylem czas podawania, niestety ten sterownik ma cos takiego że "uczy się" (a może i dobrze) tego jak piec osiąga temperaturę i często dmucha z małą mocą i w ten sposób uzyskuje temperaturę nastawiona. Spróbuje dziś na noc kolejny raz przymknąć deko klapę od dmuchawy. Zobaczymy co będzie jutro, więc póki co dziękuje za wypowiedzi i rozumiem, że jesteśmy w kontakcie. Pozdrawiam serdecznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.