jan3 Opublikowano 30 Września 2017 #1 Opublikowano 30 Września 2017 Witam,chciał bym zapytać czy po przeróbce zasilania grzejnika i założeniu zaworu termostatycznego (zwykłego) może grzać tylko połowa grzejnika,oczywiście instalacja grawitacyjna .Fachowcy od remontu kuchni wpuścili siostrze zasilanie grzejnika w ścianę i teraz grzeje do połowy grzejnik 140 cm panelowy, dotychczas był blaszany żeberka.Mówiłem siostrze żeby nie redukowali od razu na 1/2 cala przy pionie tylko przy grzejniku i podobno tak zrobili . Pion jest zabudowany płytą kg rury w ścianie a grzejnik nie grzeje do połowy.Czy jest sens wymieniać zawór z zwiększonym przepływem czy też na załamaniach są za duże opory.Dodam jeszcze że fachowcy wymienili zawór na powrocie na śrubunek kątowy ale to nic nie zmieniło
sambor Opublikowano 30 Września 2017 #2 Opublikowano 30 Września 2017 Musi być zaw o zwiększonym przepływie i jak najkrótszy odcinek rury 1/2" Oczywiście jak najmniej kolanek Każdy zakręt to dodatkowe opory
kazimip Opublikowano 30 Września 2017 #3 Opublikowano 30 Września 2017 Witam,chciał bym zapytać czy po przeróbce zasilania grzejnika i założeniu zaworu termostatycznego (zwykłego) może grzać tylko połowa grzejnika,oczywiście instalacja grawitacyjna .Fachowcy od remontu kuchni wpuścili siostrze zasilanie grzejnika w ścianę i teraz grzeje do połowy grzejnik 140 cm panelowy, dotychczas był blaszany żeberka.Mówiłem siostrze żeby nie redukowali od razu na 1/2 cala przy pionie tylko przy grzejniku i podobno tak zrobili . Pion jest zabudowany płytą kg rury w ścianie a grzejnik nie grzeje do połowy.Czy jest sens wymieniać zawór z zwiększonym przepływem czy też na załamaniach są za duże opory.Dodam jeszcze że fachowcy wymienili zawór na powrocie na śrubunek kątowy ale to nic nie zmieniło po zainstalowaniu termostatu grzejnik może być ciepły tylko w części ponieważ zawór dostarczy tyle ciepła na ile jest ustawiony. Osobiście proponuję zamontować pompę co. elektroniczną o wysokości podnoszenia minimalnie powyżej najwyższego grzejnika. Sam "przerabiałem" problem grawitacji kilka lat temu stąd taka rada. Obecnie mam taką pompę i termostaty, a układ pracuje poprawnie pomimo zredukowanych dość mocno przekroi rur. Problemem jest cichy hałas przepływu wody w rurach w największej ciszy w nocy.
jan3 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 1 Października 2017 Musi być zaw o zwiększonym przepływie i jak najkrótszy odcinek rury 1/2" Oczywiście jak najmniej kolanek Każdy zakręt to dodatkowe opory I tu jest chyba największy problem teraz zasilanie i powrót grzejnika jest w kształcie litery c,może ładnie wygląda ale przy grawitacji to nie przejdzie.Spróbuje wymienić jej zawór jeśli nie pomoże to pompka,lub trochę chłodniej w kuchni.
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #5 Opublikowano 1 Października 2017 Jak przykręcisz pozostałe grzejące grzejniki to ten nowy też powinien grzać ew można też zmienić średnicę rury przyłączeniowej PEX z 16 na 20 - wtedy to na pewno zacznie prawidłowo działać,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.