mk1a Opublikowano 25 Września 2017 #1 Opublikowano 25 Września 2017 witam posiadam defro komfort eko 15kw pale właściwie zaczynam ale czytam dopytuje i tu pytanie jak się ma temperatura powrotu 55 do temperatury spalin wahają się teraz plus 13 w granicach 60 do 80 czy to jest akceptowalne a może tylko temperatura powrotu ma znaczenie? dodatkowe pytanie jak i czy ustawiać przedmuchy i następne czy pid korzysta z temperatury zewnętrznej i czy podpięcie czujnika powrotu nie powoduje że pid dąży do 55 sorki że tyle pytań ale cieplej się zrobiło i jakaś masakra najpierw idzie na 100 procent praca ustawiona na 25 i nie może dogrzać przez 2 godziny potem raptem kopa dostaje i w parę minut osiąga zadaną
awiator Opublikowano 25 Września 2017 #2 Opublikowano 25 Września 2017 Nastepnym razem proszę przeczytać post przed wysłaniem i go poprawić. Ciężko się coś takiego czyta a jeszcze trudniej zrozumieć:) Ale do sedna. Mam identyczny kociołek i jeden pełen sezon grzewczy za sobą. Co do temperatury powrotu to prędzej ma znaczenie różnica między powrotem i zasilaniem, która nie powinna przekraczać 10 stopni ale tutaj oczywiście zdarzają się odstępstwa. Ja u siebie na grzejnikach stosuje zawory termostatyczne z sterowaniem elektronicznym i w zimie ok 6 rano zawory się otwierają i zalewają kocioł dużą ilością zimnej wody przez co temperatura powrotu spada ale nigdy nie zauważyłem aby jakikolwiek kondensat się wtrącił z tego powodu. Co do temperatury spalin to raczej jest naturalne. Ja mam dom dość dobrze ocieplony i teraz kocioł pracuje pewnie nawet poniżej mocy minimalnej I wynik podobny. Ważne z czego masz komin zrobiony. Czy nic się w nim nie skrapla i czy nie generuje smoły. Sterownik może korzystać z temperatury zewnętrznej ale bezpośrednio do sterowania krzywą pogodową. PID to drugorzędną sprawa w tym przypadku. PID dąży do temperatury zadanej. Podpięcie czujnika powrotu nie ma nic do rzeczy chyba, że ma się włączoną ochronę powrotu zapewniona przez zawór 4D wraz z silownikiem. Co do pracy na 100% to pewnie chodzi Ci o pracę wentylatora? Jak masz moc zmniejszona do 25 to nic dziwnego że długo dochodzi do zadanej. Potem może działa jakaś automatyka, która odcina odbiór ciepła i dlatego to.dziala szybciej. Bez dokładnego rysunku i zdjęć instalacji ciężko jest coś wywróżyć. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Dayan Opublikowano 26 Września 2017 #3 Opublikowano 26 Września 2017 Wydaje mi się, że kolega mk1a nawet nie trzymał w ręku instrukcji obsługi swojego sterownika. Zawsze dobrze najpierw przestudiować taką lekture przy kotle. O wiele łatwiej zadawać pytania i rozumieć odpowiedzi :)
mk1a Opublikowano 27 Września 2017 Autor #4 Opublikowano 27 Września 2017 dzięki za odpowiedź fakt strasznie napisałem przepraszam instrukcje czytałem ale tam odpowiedzi nie ma
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.