Guliwer Opublikowano 23 Września 2017 #1 Opublikowano 23 Września 2017 Witam Jestem posiadaczem ( niestety) pompy ciepła Buderus WPS 33. Od półtora roku monitoruję zużycie energii przez pompę i zauważyłam, że włącza się cyklicznie 48 razy na dobę ( jedna sprężarka na przemian). Poprosiłem serwis o interwencję i tak od półtora roku walczymy. Obecnie pompa załącza się cyklicznie co 46 min. Nikt nie wie o co chodzi. Chyba wyczerpano już limit zmian nastaw. Ten proceder generuje olbrzymie koszty i boję się o stan sprężarek. Podpowiedzcie proszę , czy to jest normalne, że pompa załącza się mimo, że nie ma odbioru ciepła ? Pozdrawiam
dorecho Opublikowano 25 Września 2017 #2 Opublikowano 25 Września 2017 Witam Guliwer. Używam pompę gruntowa wprawdzie innej marki, ale Twoja sytuacja nie jest normalna. Pewnie jest coś nie tak ze sterownikiem. Słyszałem,że pompa może włączać się max. 3 x w ciągu godziny, ale chyba tylko po to aby uzupełnić ubytek ciepła. Jak włącza się sama dla siebie, to powinny być jakieś zabezpieczenia przed tą możliwością. Elektronika jednak może szwankować, jest niekiedy zbyt skomplikowana, przez co wrażliwa na błędy. Jeśli pompę masz na gwarancji, to żądaj natychmiastowej reakcji serwisu, jak po gwarancji to przydałby się dobry serwisant, który potrafi zareagować. Pozdro
Guliwer Opublikowano 26 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 26 Września 2017 Dzięki, miłego popołudnia
Vlad24 Opublikowano 26 Września 2017 #4 Opublikowano 26 Września 2017 Ciekawy temat.Napisz mam trochę więcej o tej pompie, o instalacji górnego I dolnego źródła o domu, który ta pompa ogrzewa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.