hamis Opublikowano 23 Września 2017 #1 Opublikowano 23 Września 2017 Jakie macie sposoby na ochronę ścian przed ogniem? Rury mam bardzo blisko ściany (ok 1cm) w plastikowych uchwytach. Kupiłem jakąś osłonę firmy Geb - folia Alu z naklejona wełna szklana, ale bardziej przeszkadza niż pomaga (rysuje ścianę, kruszy się, rozpada, a lut wciąga drobiny włókien i cieknie)...
Gość vmilo Opublikowano 23 Września 2017 #2 Opublikowano 23 Września 2017 Ja używam tego: Uchwyty zatrzaskowe trzeba zdemontować, i założyć po robocie.
sambor Opublikowano 23 Września 2017 #3 Opublikowano 23 Września 2017 Blacha stalowa pod nią koc azbestowy - format 0,5x 0,3m, takie coś ma już ponad 40lat i dalej jest sprawne i skuteczne. Wiem , że to anty BHP, ale jest dobre, wytrzymuje nawet spawanie stali przy ścianie do czego pierwotnie było przeznaczone.
sieno26 Opublikowano 23 Września 2017 #4 Opublikowano 23 Września 2017 U nas w firmie jest urządrzenie któro rogrzewa rurę dwoma "chwytakami" i pojawia się tylko blask od tego i można lutować przy boazerii czy panelach plastikowych Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 23 Września 2017 #5 Opublikowano 23 Września 2017 No tak zgrzewarka Ale tu rozmawiamy o palniku
hamis Opublikowano 24 Września 2017 Autor #6 Opublikowano 24 Września 2017 Tylko gdzie taki koc azbestowy kupić? Póki co zrobiłem sobie prowizoryczna osłonę z przecietej przedluzki czopucha (leżała nieuzywana) w kształcie litery L - chroni jednocześnie sufit i ścianę (instalacja pod sufitem). Od spodu podkleilem filcem, żeby się ściana nie rysowala. Blacha jest ma tyle gruba, że mocno się nie rozgrzewa i daje rade :-) Trzeba jedynie kombinować za każdym razem z mocowaniem. Niestety nie mam 3 rąk, żeby trzymać osłonę, palnik i cyne ;-) Nie jestem instalatorem, CO robię tylko u siebie, więc zgrzewarka odpada. Lutlampa daje rade.
Gość vmilo Opublikowano 24 Września 2017 #7 Opublikowano 24 Września 2017 Co Ty tam tak lutujesz i lutujesz pod tym sufitem.... składasz na podłodze i łączysz gotowce mufkami, a nie wisisz pod sufitem. Coś Ci nie wierzę w: Blacha jest ma tyle gruba, że mocno się nie rozgrzewa i daje rade
skoti Opublikowano 3 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ja daje kawałek płyty kartonowo gipsowej . Daje rade bez problemu przy lutowaniu miedzi .
shogunzlasa Opublikowano 4 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Jak powyżej - koc gaśniczy daje rade.Fajne są też płyty wermikulitowe - można dostać np. o grubości 10mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.