Marekhef Opublikowano 12 Września 2017 #1 Opublikowano 12 Września 2017 Witam Na wstępie jako nowy witam wszystkich forumowiczow i gosci. Wymienilem piec zasypowy firmy metalteres 18kw na piec z podajnikiem hef eko plus u 25kw. Starym piecem ogrzewalem 110m2, na ten sezon powiekszylem ogrzewanie o pierwsze pietro(+ 90m2). Zmodernizowalem instalacje i prosze fachowcow ktorzy moga mi pomoc i sprawdzic czy moja instalacja bedzie pracowac prawidlowo. Za odpowiedzi i pomoc bardzo dziekuje. W zalacznikach dodaje moja instalacje. Caly czas mysle nad mieszaczem i sterowaniem temperatury cwu.
Marekhef Opublikowano 12 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 12 Września 2017 Dodalem ale cos chyba poszlo nie tak jak powinno.
Gość mak Opublikowano 13 Września 2017 #4 Opublikowano 13 Września 2017 Po co ten syfon na zasilaniu? Miejsce zaworu bezpieczeństwa jest na górze kotła a nie na dole. Na grzejnikach niezbędne są odpowietrzniki
Marekhef Opublikowano 13 Września 2017 Autor #5 Opublikowano 13 Września 2017 Przeraszam nie wiedzialem jak zaznaczyc odpowietrzniki na grzejnikach zeby byly widoczne. Oczywiscie sa. A jesli chodzi o zawor bezpieczenstwa to go usunac czy przeniesc w inne miejsce?
Gość vmilo Opublikowano 13 Września 2017 #6 Opublikowano 13 Września 2017 Jeśli grzejniki są zasilaniem (1-2%) w górę, to nie trzeba odpowietrzników. Powinno to hulać, ale musisz powrót z CWU kryzować zaworem, który tam masz. ZB może być gdziekolwiek, byle był sprawny (regularnie odpalany ręcznie).
Marekhef Opublikowano 13 Września 2017 Autor #7 Opublikowano 13 Września 2017 Czyli moge ZB zostawic na dolnym kroccu pieca? Jest to dla mnie ulatwienie bo mam 4 krocce w piecu
Marekhef Opublikowano 13 Września 2017 Autor #9 Opublikowano 13 Września 2017 Dziekuje za fachowe odpowiedzi. Czy mozecie mi pomoc jesli chodzi o srednice rury do zbiornika wyrownawczego. Z pieca srednica fi28 a 150cm wyzej przejscie w pp z wloknem szklanym fi 25. Moze tak byc? A druga sprawa to mysle nad zainstalowaniem zaworu troj lub czterodroznego tylko nie wiem w ktorym miejscu. Mam mozliwosc sterowania temperatura cwu dlatego tez mysle nad mieszaczem i oczywiscie dodatkowa pompa
hamis Opublikowano 13 Września 2017 #10 Opublikowano 13 Września 2017 Do wyrównawczego fi25 wewnątrz. I metal, żaden plastik...
Marekhef Opublikowano 13 Września 2017 Autor #11 Opublikowano 13 Września 2017 Myslalem na rura carbo crp. Katologowo sa do instalaci centralnego ogrzewania. Jak posiadacie jakies argumenty ktore neguja ta rure to prosze pisac. Myslalem ze jest calkowicie bezpieczna
henryk1953 Opublikowano 13 Września 2017 #12 Opublikowano 13 Września 2017 Myslalem na rura carbo crp. Katologowo sa do instalaci centralnego ogrzewania. Jak posiadacie jakies argumenty ktore neguja ta rure to prosze pisac. Myslalem ze jest calkowicie bezpieczna Jak masz robic sam tą instalację to moze zacznij od tego. PN-B-02413_1991-Ogrzewnictwo-i-ciepłownictwo-Zabezpieczenie-instalacji-ogrzewań-wodnych-systemu-otwartego-Wymagania.pdf miłej lektury
Marekhef Opublikowano 13 Września 2017 Autor #13 Opublikowano 13 Września 2017 Dzieki za lekture. Instalacje mam zrobiona a do zbiornika wyrownawczego pojde w miedzi 28mm. A podpowie mi ktos gdzie najlepiej zamontowac zawor mieszajacy i pompe cwu?
henryk1953 Opublikowano 14 Września 2017 #14 Opublikowano 14 Września 2017 To po kolei - Po pierwsze jaki masz komin ? piece z podajnikami wymagaja komina pracujacego w trybie mokrym (spaliny ponizej 160*) Po drugie zobacz w DTR-CE jak masz zabezpieczyć kocioł przed powrotem zimnej wody? Przy okazji producent kotla poda ci schematy rozwiązan instalacji ,jest ich kilka - wybierz jeden i dopiero pytaj jak przystosować obecną instalację do wybranego schematu.
henryk1953 Opublikowano 14 Września 2017 #15 Opublikowano 14 Września 2017 Co do twojego schematu - tak jak pisał kol. mak - zlikwiduj ten syfon przy kotle ( w takiej sytuacji będzie ci się zapowietrzał kocioł) Zawór bezpieczeństwa ZB w instalacji otwartej montuje się na górze kotla- wtedy gdy zachodzi obawa zamarznięcia naczynia wzbiorczego - w innym przypadku ZB jest zbędny.Dlaczego na górze kotla ? - ano dlatego że taki zawor musi przejąc rolę rury RB ,a zadaniem tej rury jest odprowadzanie pary wodnej poza uklad .Jak wiesz para jest lzejsza od wody i zbiera się w górnej częsci kotla i swobodnie przez RB opuszcza uklad,.Montując ZB na górze pozbywasz się pary natomiast montując ZB na powrocie pozbywasz się bardzo szybko całej wody z układu (para będzie tą wodę przez ten zawor wypychać) Dla ciekawości podam ze z jednego litra wody powstaje kilka tysięcy litrów pary.
Marekhef Opublikowano 14 Września 2017 Autor #16 Opublikowano 14 Września 2017 Rozumiem. Wyzej otrzymalem informacje ze moze byc zamontowany ZB tak jak ja mam. Mozecie napisac mi co to jest ten syfon?
Marekhef Opublikowano 14 Września 2017 Autor #17 Opublikowano 14 Września 2017 Wlasnie przeczytalem dokumentacje kotla i mam dwa schematy, nie ma zadnej iformacji jesli chodzi o zabezpieczenie kotla
Marekhef Opublikowano 14 Września 2017 Autor #18 Opublikowano 14 Września 2017 To jest schemat z dokumentacji
Marekhef Opublikowano 14 Września 2017 Autor #19 Opublikowano 14 Września 2017 To jest schemat z dokumentacji
sambor Opublikowano 14 Września 2017 #20 Opublikowano 14 Września 2017 Jaka to dokumentacja - przedstawiona instalacja niezgodna z normami ! Ponadto to tylko DTR-ka sterownika, a tam chłopcy mogą nawsadzać bzdur.
Gość vmilo Opublikowano 14 Września 2017 #21 Opublikowano 14 Września 2017 ZB możesz mieć jak jest. Syfonu się dopatrują w tym "przegubie" na wyjściu z kotła.
Marekhef Opublikowano 15 Września 2017 Autor #22 Opublikowano 15 Września 2017 W dtr kotla nie ma zadnego schematu. Wyslalem schemat jaki posiadam ale wiem ze jest niezgodny. Dlatego tez prosze o rade fachowcow jezeli jest taka mozliwosc. Rozumiem ze sa bledy w schemacie mojej instalacji i wcale sie tego nie wstydze i wyslucham od fachowcow bledy. Czlowiek sie uczy na bledach
Gość vmilo Opublikowano 15 Września 2017 #23 Opublikowano 15 Września 2017 To co naszkicowałeś ma prawo działać. Jeśli grawitacyjnie to zostaw jak jest. Jeśli obieg wymuszony, to wywal obejście pompy. Zbiornik przelewowy wiesz jak ma być zamontowany, więc ZB to zabezpieczenie, które nie powinno nigdy zadziałać - masz, niech sobie jest. Przypuszczałem, że ten kawałek instalacji na wyjściu z kotła to Twoja wizja artystyczna a nie rzeczywistość. Jak jest ?
henryk1953 Opublikowano 15 Września 2017 #24 Opublikowano 15 Września 2017 To chyba rzeczywistość ,wynikła z różnicy wysokości kotła starego i nowego .Podejrzewam ze to będzie różnica 30 cm lub więcej. Tak jak to jest namalowane nie może być ,Rura RB moze iść w bok i do góry ,natomiast na żadnym odcinku nie może iść w dół.
Gość vmilo Opublikowano 15 Września 2017 #25 Opublikowano 15 Września 2017 Jeślim tak jest, to lipnie - masz rację.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.