Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Dwufunkcyjny + ... ?

atamankoszowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!
Moja sytuacja wygląda tak, że odziedziczyłem stary dom na wsi. Będę mieszkał w nim tylko na weekendach, w tygodniu pracuję i mieszkam w innym mieście.

Dom w tygodniu w tej chwili stoi pusty, zbliża się zima i chcę w jakiś sensowny sposób rozwiązać kwestię ogrzewania. Aktualnie w piwnicy stoi stary smoluch.

Zastanawiam się nad montażem kotła gazowego dwufunkcyjnego, tak żeby coś grzało odrobinę dom w tygodniu gdy nikogo nie ma. Natomiast na weekendzie paliłbym drewnem w smoluchu. Docelowo na przyszły rok rozważam wymianę smolucha i montaż buforu ciepła.

1. Czy kocioł dwufunkcyjny to dobre rozwiązanie w mojej sytuacji?

2. Czy kocioł gazowy można zamontować w tym samym pomieszczeniu gdzie stoi smoluch? Słyszałem opinię, że może być wtedy awaryjny ze względu na pyły.

3. Czy docelowe rozwiązanie ma sens, tj. duży bufor ciepła ogrzewany na weekendzie + kocioł gazowy załączany w tygodniu po ostygnięciu bufora?

4. Może ktoś ma lepszy pomysł jak rozwiązać ogrzewanie w moim przypadku?

Dom składa się z piwnicy, parteru i poddasza. Ogrzewana jest piwnica, parter i jedno pomieszczenie na poddaszu. Poddasze nie jest zagospodarowane, ani ocieplone od strony dachu. Ściany zewnętrzne ocieplone są styropianem 12cm. Okna wymienione na nowe tylko po jednej stronie budynku, druga nadal posiada stare okna drewniane.

Opublikowano

Ile masz powierzchni grzewczej, czy masz gaz ziemny, czy tylko propan?

1. Przy gazie ziemnym dobre rozwiązane ,przy propanie wychodzi troszkę drożej, ale masz wygodę.

2.Można jeśli mówimy o kotle kondensacyjnym, gdyż czerpnię możesz zrobić z zewnątrz ze ściany, jeśli to budynek wolno stojący to i możesz wyrzut spalin razem z czerpnią zrobić przez ścianę, nie zassie brudów ze smolucha.

3.Jak się już zdecydujesz na kondensata , to nie wiem czy jest sens inwestować w smolucha ,no chyba że chcesz mieć w zapasie, to gazówkę daj przez wymiennik.

4. Wszystko zależy czy jesteś wygodny , czy lubisz palić w piecu i targać i składować opał i od zasobności portfela, może ktoś jeszcze coś doradzi.

Opublikowano

Mam gaz ziemny. Na weekendzie dokladnie przelicze powierzchnie grzewcza, ale mysle, ze okolo 200m.

Oczywiscie cenie sobie wygode, ale obawiam sie ze w przypadku kotla gazowego cena bedzie bardzo wysoka :) Na wsi mam dostep do w zasadzie darmowego drewna, jedyny koszt to czas poswiecony na przywiezienie go z lasu i przygotowanie. W tej chwili mam zmagazynowane sezonowane drewno na jakies 3-4 zimy.

Ogrzewanie gazem traktuje poniekad jako zlo konieczne, zeby podtrzymac cieplo w domu w tygodniu, gdy nikogo tam nie bedzie.

Opublikowano

Piec gazowy tylko przez wymiennik ciepła, jaki piec to już zależy od ciebie bierz kondensata firmy takiej której masz serwis w okolicy, tylko mowa o serwisie fabrycznym czy gwarancyjnym a nie panu "Heniu" z autoryzacją który nie ma części zamiennych i jak się zepsuje poczekasz sobie tydzień.

Jak dasz bufor w przyszłości gazówka ma iść bezpośrednio na kaloryfery a nie na bufor, i tak potrzebny ci łebski hydraulik, pamiętaj instalację śmieciucha musisz mieć przelewową ,gazówki ciśnieniową przez wymiennik.

Opublikowano

polecam kocioł kondensacyjny z przewodem kominowym koncentrycznym , wtedy nie pociągnie sadzy do spalania i nie bedzie skracał żywotności kotła , jeżeli traktujesz to jako domek letniskowy polecam instalacje nabić glikolem . nie bedzie wtedy problemu w zimie gdy piec z jakiegoś powodu sie wyłączy lub braknie prądu . 

połączenie z kotłem węglowym w układzie zamknietym polecam przez wymiennik alternatywnie kominek z płaszczem wodnym zamiast zwykłego pieca . fajne rozwiązanie gdy drzewa pod dostatkiem 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.